Criza in Ucraina. Putin: Kievul a dat ordinul oficial pentru lansarea unei operatiuni militare impotriva rebelilor prorusi

×
Codul embed a fost copiat

23 ianuarie 2014. Vladimir Putin a acuzat autoritatile ucrainene ca au lansat o operatiune militara impotriva rebelilor prorusi si ca sunt responsabile de zeci de crime comise in ultimele zile in estul Ucrainei, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Autoritatile de la Kiev au dat ordinul oficial pentru lansarea unei operatiuni militare de anvergura practic pe toata linia de contact" dintre fortele ucrainene si rebelii prorusi, a afirmat Putin, in cadrul unei reuniuni a Consiliului de securitate rus. 

"Ele utilizeaza artileria, lansatoare de rachete si aviatia fara distinctie" intre rebeli si civili, inclusiv in "sectoare dens populate", a acuzat presedintele rus.

"Si toate acestea sunt insotite de sloganuri de propaganda privind aspiratia lor pentru pace, precum si de cautarea unor responsabili", a adaugat el.

Dar "responsabilitatea apartine celor care dau astfel de ordine criminale", a subliniat Putin.

Citește și
vladimir putin
Fost consilier la Casa Alba: "Putin poate ocupa Estonia sau Letonia intr-o singura zi". Ce ii sfatuieste pe americani

Aceasta operatiune a Kievului s-a soldat cu "zeci de morti si raniti, nu doar soldati din ambele tabere, dar si civili, ceea ce este si mai tragic", a adaugat el.

Presedintele rus a mai afirmat ca i-a adresat o scrisoare, in urma cu o saptamana, omologului sau ucrainean, Petro Porosenko, in care ii propunea retragerea armamentului greu la o distanta suficienta pentru a impiedica tirurile asupra cartierelor rezidentiale.

"Din nefericire, nu doar ca nu am primit un raspuns clar, dar am vazut actiuni total contrare" propunerii ruse, a precizat el.

Putin a repetat ca numai "negocierile de pace si instrumentele politice" vor putea solutiona conflictul. "Sper ca, in final, bunul simt va prevala" la Kiev, a adaugat el.

Vladimir Putin si membrii Consiliului de securitate rus au tinut ulterior un moment de reculegere pentru a aduce un omagiu persoanelor ucise in ultimele zile in Ucraina.

Estul Ucrainei s-a confruntat joi cu cea mai sangeroasa zi de la semnarea acordurilor de pace de la Minsk in septembrie. Cel putin 40 de persoane, civili si militari, au fost ucise in 24 de ore, potrivit unui bilant intocmit de AFP pe baza cifrelor oficiale.

Separatistii anunta ca resping un nou armistitiu cu Kievul si promit o ofensiva de amploare

"Nu vor mai exista din partea noastra tentative de a discuta despre un armistitiu" cu autoritatile ucrainene, a declarat presedintele republicii autoproclamate Donetk, Aleksandr Zaharcenko, citat de agentiile Interfax si RIA Novosti. "Vom lansa o ofensiva in toata regiunea Donetk", a continuat el.

Aceste declaratii intervin la o zi dupa ce armata ucraineana a pierdut controlul asupra aeroportului din Donetk, aflat in centrul luptelor de mai multe luni. Aceasta batalie este comparata in Ucraina cu cea de la Stalingrad, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

La Kiev, secretarul Consiliului de Securitate nationala si aparare, Oleksandr Turcinov, a acuzat la randul sau "gruparile teroriste ruse" ca trec la ofensiva in est.

"Grupari teroriste ruse au incalcat toate acordurile (...) si trec la ofensiva", a declarat Turcinov, in cadrul unei reuniuni a Guvernului, precizand ca este vorba despre "unitati ale fortelor armate ruse".

"Aceste operatiuni se deruleaza de facto pe toata linia de front, in apropiere de Donetk, precum si in sud", a adaugat el.

Turcinov a afirmat ca fortele ucrainene "controleaza" situatia "respingand atacurile si contraatacand".

Ucraina isi pregatea vineri riposta, la o zi dupa ce a fost nevoita sa abandoneze aeroportul din Donetk, controlat de acum de rebelii prorusi, si dupa confruntari si bombardamente care s-au soldat joi cu peste 40 de morti in estul separatist.

UE cere o "ancheta impartiala" privind bombardamentul care a vizat un troleibuz la Donetk

Uniunea Europeana a cerut vineri o "ancheta impartiala" dupa bombardamentul soldat cu 13 morti care a vizat joi un troleibuz la Donetk, in estul Ucrainei, si pentru care autoritatile de la Kiev si rebelii prorusi s-au acuzat reciproc, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Facem apel la o ancheta impartiala pentru a determina circumstantele acestei tragedii", a declarat Maja Kocijancic, purtatoare de cuvant a serviciului diplomatic al UE.

Ea a denuntat "escaladarea luptelor si incalcarile recente si semnificative ale armistitiului, rezultand din actiunile gruparilor armate ilegale din estul Ucrainei, care s-au soldat cu numeroase victime civile si militare".

Intrebata despre o eventuala consolidare a sanctiunilor impotriva Rusiei, Kocijancic a amintit pozitia UE, care este "pregatita sa sporeasca sau sa reduca" sanctiunile in functie de evolutia situatiei pe teren.

Ea le-a cerut tuturor partilor implicate in conflict sa "inceteze imediat ostilitatile si sa retraga armamentul greu" de pe linia de front, un angajament inclus in acordurile de la Minsk, "care nu a fost respectat pana in prezent de toti".

UE pledeaza pentru o noua reuniune cat de curand posibil a grupului de contact compus din reprezentanti ai Kievului, Moscovei si OSCE.

In conditiile in care soldati ucraineni luati prizonieri au fost din nou prezentati public joi, UE a amintit necesitatea de a "respecta legile umanitare internationale privind tratamentul prizonierilor".

Luptele dintre rebeli si armata de la Kiev ar putea fi reluate la scara mare

Sunt tot mai multe semne ca luptele ar putea fi reluate la scara mare, dupa ce, in doar 24 de ore, au fost inregistrati oficial 44 de morti.

Atacul cel mai sangeros a fost intr-un cartier din Donetsk, unde un obuz a lovit un troleibuz si 13 civili si-au pierdut viata.

Rebelii pro-rusi din estul Ucrainei au rams surzi la apelul pentru incetarea focului, facut in Berlin de ministrii de externe din Ucraina, Rusia, Franta si Germania.

Sever, comandant al rebelilor: "Care armistitiu? Nu inteleg. Au venit peste noi si trebuie sa moara. Ii alungam, ii alungam."

Trupele ucrainene au fost silite sa abandoneze aeroportul din Donetsk, un obiectiv strategic unde s-au dat lupte grele inca din primavara. Impactul psihologic ar putea fi dur pentru armata ucraineana, care deja a pierdut aeroportul din Luhansk, principalul oras din regiunea separatista vecina.

Un colonel ucrainean este unul dintre prizonierii de rang inalt pe care ii detin rebelii pro-rusi. Batut si batjocorit, a fost dus - ostentativ - de militantii separatisti la locul sangerosului atac de ieri, de la Donetsk. 13 civili ucraineni au fost omorati dupa ce un obuz a lovit troleibuzul in care se aflau.

Si alti prizonieri au fost purtati pe la locul masacrului, unde au fost loviti si huiduiti de localnici. Acestia din urma s-au lasat convinsi ca obuzul ucigas ar fi fost lansat de armata ucraineana. Din contra, guvernul de la Kiev ii acuza pe rebeli.

Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO: "Situatia de-a lungul liniei de contact in Ucraina e ingrijoratoare. Luptele se intensifica."

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Si asistam la provocarile din Est cu o Rusie tot mai agresiva care violeaza legile internationale destabilizand Ucraina."

Generalul american a refuzat sa confirme cifrele, dupa ce presedintele Petro Porosenko a declarat ca 9.000 de soldati rusi au trecut granita si se afla in estul Ucrainei. Dar, a admis ca NATO a detectat, in regiunile separtiste, semnele unor sisteme antiaeriene si sisteme militare electronice cunoscute ca apartinad armatei ruse.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Presedintele Ucrainei a convocat de urgenta o reuniune a Statului Major militar. Se cere o riposta la
Presedintele Ucrainei a convocat de urgenta o reuniune a Statului Major militar. Se cere o riposta la "agresiunea rusa"

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a convocat o reuniune de urgenta a comandantilor Statului Major militar, pentru a organiza o riposta la "agresiunea" rusa, relateaza AFP.

Fost consilier la Casa Alba:
Fost consilier la Casa Alba: "Putin poate ocupa Estonia sau Letonia intr-o singura zi". Ce ii sfatuieste pe americani

Zbigniew Brzezinski, un influent comentator al politicii externe americane, a recomandat prepozitionarea de trupe americane sau europene in tarile baltice, pentru a "disuada" Rusia de orice intentie in aceasta zona, relateaza AFP, citata de Mediafax,

Petro Porosenko: Peste 9.000 de militari rusi sunt pe teritoriul Ucrainei cu 500 de tancuri si piese de artilerie grea
Petro Porosenko: Peste 9.000 de militari rusi sunt pe teritoriul Ucrainei cu 500 de tancuri si piese de artilerie grea

Peste 9.000 de militari rusi se afla pe teritoriul Ucrainei, unde are loc un conflict separatist, afirma presedintele ucrainean, Petro Porosenko, citat de AFP.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.