Ucraina a folosit o rachetă Neptun pentru a-și ataca propria navă de război pe care Rusia i-a furat-o acum un deceniu
Ucraina a atacat cu o rachetă o navă de război pe care Rusia i-a furat-o în urmă cu un deceniu, a dezvăluit Kievul, oferind noi detalii despre acest atac de amploare asupra flotei Moscovei din Marea Neagră.
Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat marți că forțele sale au folosit o rachetă Neptune pentru a lovi nava Konstantin Olshansky.
Rusia a confiscat această navă de debarcare veche de zeci de ani, alături de o mare parte a marinei Kievului, în timpul anexării ilegale a peninsulei Crimeea în 2014.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Justiția a fost restabilită", a scris Ministerul ucrainean al Apărării pe rețelele de socializare, potrivit Business Insider.
Timp de ani de zile, nava Konstantin Olshansky a fost ancorată în Golful Sevastopol din sud-vestul Crimeei, în timp ce Rusia o dezmembra pentru piese, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk. Dar Moscova a decis în cele din urmă să restaureze nava, deoarece a rămas fără propriile nave de debarcare.
Rusia plănuia să folosească nava Konstantin Olshansky împotriva Ucrainei, au declarat Pletenchuk și Ministerul Apărării de la Kiev.
"Prin urmare, s-a decis să lovim această navă cu Neptun", a declarat Pletenchuk, potrivit ziarului Ukrainska Pravda. "A fost cu siguranță avariată. În orice caz, nu este pregătită de luptă acum".
Racheta R-360 Neptune este o rachetă de croazieră subsonică cu rază lungă de acțiune, proiectată de Luch Design Bureau, cu sediul la Kiev.
Se pare că Ucraina a lucrat la o versiune îmbunătățită a muniției, care a fost folosită în trecut pentru a lovi ținte rusești de mare valoare, inclusiv crucișătorul cu rachete ghidate Moskva, care a fost nava amiral a Flotei Mării Negre.
Duminică, Ucraina a confirmat că a lansat un atac cu rachete uriașe asupra orașului portuar Sevastopol, unde se află flota Mării Negre, în cursul nopții precedente, lovind două nave de debarcare din clasa Ropucha, un centru de comunicații navale și facilități de infrastructură.
De asemenea, Kievul a dezvăluit marți că a lovit nava de recunoaștere Ivan Khurs, pe lângă nava Konstantin Olshansky.
"Continuarea ocupației ilegale a Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin impune un cost masiv asupra Flotei rusești din Marea Neagră", a scris ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, pe rețelele de socializare după atac, numind flota "inactivă din punct de vedere funcțional".
Într-adevăr, Ucraina a compensat lipsa unor dotări marine de război adecvate folosind rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune - în special variantele Storm Shadow/SCALP-EG furnizate de Occident - și drone navale explozive produse pe plan local, pentru a face ravagii în flota din Marea Neagră.
De-a lungul conflictului la scară largă, Ucraina s-a bazat pe acest stil asimetric de război pentru a elimina aproximativ o treime din Flota Mării Negre, a forțat unele dintre navele de război ale Moscovei să se mute departe de vulnerabila Crimeea și să se apropie de Rusia continentală, deschizând în același timp un coridor maritim pentru exporturile de cereale cruciale pentru economia sa.
"Sunt recunoscător tuturor eroilor noștri care distrug logistica inamicului în teritoriile ocupate. Celor care curăță Crimeea și Marea Neagră de prezența ocupanților", a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs adresat națiunii.
"Este o sarcină dificilă, dar războinicii noștri o finalizează pas cu pas", a adăugat el. "Toată lumea vede acest lucru".