Al Jazeera: Un oligarh apropiat de Putin cere atacuri nucleare în Ucraina: ”Dăm populației 48 de ore să părăsească orașele”

atac nuclear
Shutterstock

Rusia este cuprinsă de frică după atacul terorist de la Moscova, pe care regimul lui Putin îl pune pe seama Ucrainei, în ciuda tuturor evidențelor. În acest context, un oligarh apropiat Kremlinului cere atacarea nucleară a Ucrainei, drept răzbunare.  

Rusia se confruntă cu cel mai sângeros atac asupra civililor de mai bine de un deceniu, după ce oameni înarmați au deschis focul și au detonat explozibili într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, ucigând cel puțin 137 de persoane, scrie Al Jazeera.

Am avut prieteni în Crocus, mulțumesc zeilor că sunt în regulă”, a spus Diana, o profesoară din Sankt Petersburg, pentru Al Jazeera, referindu-se la masacrul de la Crocus City Hall, chiar înaintea unui concert al grupului rock Picnic.

Vineri seara a fost cel mai rău. Eram cu toții așezați, actualizându-ne în mod constant fluxurile de știri și scriind tuturor moscoviților pe care îi cunoaștem, doar pentru a verifica dacă sunt în regulă. Și azi trebuia să merg la un concert în cea mai mare sală din Sankt Petersburg, e bine că l-au amânat, e înfricoșător”.

Starea de spirit în toată Rusia este sumbră.

Citește și
vladimir putin
Putin ar putea să folosească atacul mortal de la Moscova în avantajul Rusiei, oricine ar fi de vină
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Există o depresie generală, ce să mai spun?”, a spus David, un angajat al universității din Moscova. „O poți vedea la vecinii tăi, pe străzi”.

Toată lumea simte această frică... sau nici măcar frică, doar această amorțeală. Există controale de securitate sporite și mulți oameni pleacă din oraș”.

Organizația teroristă a atacat și la începutul lunii martie, Putin nu a făcut nimic între timp

În capitala Rusiei, cei îndoliați au trecut pe lângă sala aflată la doar 20 km de Kremlin, pentru a lăsa flori, baloane și jucării de pluș și pentru a aprinde lumânări în memoria victimelor. Cel puțin trei copii se află printre cei morți.

Responsabilitatea pentru atac a fost revendicată oficial de filiala afgană a ISIL, cunoscută și sub numele de Statul Islamic din provincia Khorasan sau ISKP. Patru bărbați suspectați, toți cetățeni ai Tadjikistanului, au fost arestați de atunci, dar Rusia nu a confirmat dacă au legătură cu ISIL.

La începutul lunii martie, o altă celulă a organizației care complota să lovească o sinagogă a fost lichidată în timpul unei bătălii armate la Moscova.

Adresându-se națiunii duminică, zi oficială de doliu, președintele Vladimir Putin a condamnat „actul terorist sângeros și barbar”.

Toți autorii, organizatorii și cei care au ordonat această crimă vor fi pedepsiți pe drept și inevitabil. Oricine ar fi ei, oricine îi călăuzește. Repet, vom identifica și pedepsi pe toți cei care stau în spatele teroriștilor, care au pregătit această atrocitate, această lovitură împotriva Rusiei, împotriva poporului nostru”, a spus el.

Medvedev cere uciderea tuturor

Cei patru făptuitori încercaseră să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, le-a fost pregătită o fereastră din partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat”, a declarat Putin.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu va comenta revendicarea ISIL a atacului terorist de la Moscova, în timp ce o anchetă este în desfășurare.

Cu toate acestea, persoane apropiate de Kremlin s-au grăbit să arate cu degetul spre Ucraina, țara pe care Rusia a atacat-o în ultimii doi ani, după ce a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022.

Rușii nu au furnizat nicio dovadă care să susțină speculațiile lor, în timp ce Ucraina s-a grăbit să nege orice implicare.

Acesta nu a fost ISIS. Acesta a fost hohli”, a scris Margarita Simonian, redactor-șef al canalului de știri de stat RT, pe X, folosind un termen peiorativ pentru ucraineni.

Și adevărul este că chiar ieri, chiar înainte de arestări, chiar înainte ca numele și numele autorilor să fie dezvăluite, serviciile de informații occidentale au început să convingă publicul că este ISIS”.

Teroriștii înțeleg doar teroarea drept răzbunare”, a scris fostul președinte Dmitri Medvedev, cunoscut pentru interpretările sale infame, pe Telegram.

„Dacă se stabilește că aceștia sunt teroriști ai regimului de la Kiev, este imposibil să tratăm diferit cu ei și cu inspiratorii lor ideologici. Toți trebuie găsiți și distruși fără milă ca teroriști, inclusiv oficialii statului care au comis o asemenea atrocitate. Moarte pentru moarte”.

”Oligarhul ortodox” cere atacuri nucleare asupra Ucrainei

Konstantin Malofeev, proprietarul canalului ultranaționalist Tsargrad de pe Telegram, le-a spus celor peste 500.000 de abonați ai săi: „Să acordăm populației pașnice a Ucrainei 48 de ore pentru a-și părăsi orașele și, în cele din urmă, să încheiem acest război cu o victorie asupra inamicului”.

Aluzia asupra unui atac nuclear este cât se poate de transparentă în declarația preluată de Al Jazeera. Malofeev este un bancher cunoscut drept ”oligarhul ortodox” al Rusiei, un pro-monarhist apropiat de Vladimir Putin și unul dintre principalii sponsori privați ai războiului dus de Kremlin în Ucraina.

Dar nu este sigur dacă aceste narațiuni sunt acceptate de rușii obișnuiți, continuă articolul Al Jazeera. „Da, cel mai probabil este chiar ISIS”, a reflectat Diana. „Este stilul lor distinctiv, plus că în martie au suferit pierderi în Rusia”.

Între timp, Kirill Martinov, redactor-șef la Novaya Gazeta Europe, a criticat prioritățile lui Putin, declarând că președintele a respins avertismentele publice de la serviciile de informații occidentale și a fost prea ocupat, în schimb, să se concentreze pe „extremiștii LGBT”.

Washingtonul a spus că la începutul lunii martie a avertizat Rusia cu privire la un posibil atac.

Este clar că s-au luptat cu oamenii nepotriviți”, a scris Martinov într-o rubrică pentru ziarul care operează acum din Letonia, din cauza legilor Rusiei de cenzură din timpul războiului.

Dictatorul rus este direct responsabil pentru faptul că, după ce a început un război cu vecinii Rusiei în 2014 și 2022, nu mai are acum resurse pentru a-i proteja pe cetățenii țării de amenințări reale”.

Rușii își îndreaptă acum furia spre conaționalii lor din Asia Centrală

După ce identitatea atacatorilor a fost dezvăluită, unii ruși și-au canalizat furia într-o direcție cu totul diferită.

Rusia găzduiește milioane de imigranți și lucrători migranți din Asia Centrală, care se confruntă în mod obișnuit cu hărțuirea din partea forțelor de ordine și discriminarea.

După un atentat cu bombă la metroul din Sankt Petersburg în 2017, efectuat de un etnic uzbec, sute de central-asiatici au fost reținuți sau deportați.

De vineri, poliția a percheziționat căminele care găzduiesc lucrători migranți, în timp ce pasagerii au refuzat să fie preluați de șoferii de taxi din Tadjikistan.

Bună ziua, dacă sunteți tadjik, anulați comanda, nu voi merge cu dumneavoastră sau voi suna poliția rutieră, lăsați-i să vă verifice permisul de transport de pasageri”, se arată într-o captură de ecran text care a circulat online.

În orașul Blagoveșcensk de la granița cu China, un bărbat beat a incendiat și a împușcat într-un stand de ziare ocupat de muncitori din Asia Centrală, a informat postul de știri rus independent SOTA, pe Telegram.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Putin pregătește răzbunarea pentru atacul terorist de la Moscova. ”Voi lăsa această întrebare fără răspuns”
Putin pregătește răzbunarea pentru atacul terorist de la Moscova. ”Voi lăsa această întrebare fără răspuns”

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat luni cu oficiali în domeniul securităţii despre noi măsuri ce vor fi luate în urma atacului terorist de la periferia Moscovei, soldat cu 137 de morţi, a informat agenţia Interfax.

Putin ar putea să folosească atacul mortal de la Moscova în avantajul Rusiei, oricine ar fi de vină
Putin ar putea să folosească atacul mortal de la Moscova în avantajul Rusiei, oricine ar fi de vină

Următoarea mișcare a președintelui rus Vladimir Putin este urmărită îndeaproape după ce a legat Ucraina de atacul terorist mortal care a avut loc vineri într-o sală de concert din Moscova, în urma căruia 137 de oameni au murit.

„Disperarea” lui Putin după atacul terorist din Moscova. Cum ar încerca să păcălească poporul rus
„Disperarea” lui Putin după atacul terorist din Moscova. Cum ar încerca să păcălească poporul rus

Marea Britanie l-a avertizat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să nu folosească atacul terorist din Moscova ca scuză pentru escaladarea războiului împotriva Ucrainei.

Atac terorist la Moscova. Washingtonul subliniază că nu există „implicare ucraienană”
Atac terorist la Moscova. Washingtonul subliniază că nu există „implicare ucraienană”

Guvernul american a respins duminică existenţa unei „implicări ucrainene" în atacul armat de la Moscova, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a evocat o legătură cu Ucraina, relatează AFP

 

Regimul Putin cere reintroducerea pedepsei cu moartea după atacul sângeros de la Moscova: „Trebuie distruşi fără milă”
Regimul Putin cere reintroducerea pedepsei cu moartea după atacul sângeros de la Moscova: „Trebuie distruşi fără milă”

Mai mulţi membri de rang înalt al regimului Vladimir Putin au cerut ridicarea moratoriului privind pedeapsa cu moartea pentru "terorişti", după atacul sângeros comis vineri la o sală de concerte de la periferia Moscovei.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.