Turcia scoate evolutia din programa scolara. In schimb, elevii vor invata despre jihad, "gulenisti", kurzi si puciul din 2016


Ultimul update: Sambata 22 Iulie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 19 Iulie 2017 11:05
Categorie: Stiri externe
scoala Turcia

Ministrul turc al Educatiei a anuntat noua programa scolara, care reflecta orientarea Turciei catre Islamul conervator.

Ministrul turc al Educatiei Ismet Yilmaz a anuntat marti ca noua curricula, care va fi introdusa initiala la clasele a I-a, a V-a si a IX-a, iar apoi extinsa in tot invatamantul, elimina evolutia si introduce in schimb mai multe elemente religioase, printre care jihadul, razboiul sfant.

"Jihadul este un elemen important din religia noastra", a explicat Yilmaz intr-o conferinta de presa la Ankara. "Datoria Ministerului Educatiei e sa predea corect fiecare concept si sa corecteze lucrurile care sunt percepute sau predate gresit". 

Yilmaz sustine ca exista "marele jihad", purtat dupa intoarcerea din razboi, si care ar servi sociatetatea. "Marele jihad spoeste prosperitatea, asigura pacea, serveste nevoile societatii".

Oficialul a explicat ca evolutionismul a fost eliminat din curricula nationala deoarece "e peste nivelul elevilor si nu e relevant" In schimb, elevii vor invata despre puciul esuat din 15 iuulie 2016, despre gulenisti, PKK si ISIS, a precizat Yilmaz. 

Unul dintre liderii sindicatelor profesorilor, Mehmet Balik a declarat, pentru Hurriyet, ca schimbarea este uriasa si ca guvernul vrea sa evite ca viitoarele generatii "sa fie capabile sa puna intrebari". Balik acuza Ankara ca distruge principiul secularismului, introdus de Ataturk, si elimina bazele stiintifice ale educatiei.

 

Sursa: Hurriyet

VIDEO PROTVPLUS.RO