Turcia amenință Grecia: „Vom face ceea ce este necesar. Putem ajunge subit noaptea”
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat Grecia sâmbătă că a ocupat insule din Marea Egee care au un statut demilitarizat.
Liderul turc a avertizat că țara sa este pregătită să „facă ce este necesar” când vine vremea, potrivit Reuters.
Turcia și Grecia sunt țări rivale istoric, deși sunt aliate în prezent, ambele fiind membre NATO. Contradicțiile dintre cele două țări provin din survolări, statutul insulelor din Marea Egeea, granițe maritime și resurse de hidrocarburi din Marea Mediterană, precum și din diviziunea etnică din Cipru.
Ce acuzații a adus Turcia către Grecia
Recent, Ankara a acuzat Atena că ar înarma insulele demilitarizate din Marea Egee, lucru pe care Atena îl respinge.
„Ocuparea voastră a insulelor nu ne leagă. Când va veni momentul, ora, vom face ceea ce este necesar. Putem ajunge subit noaptea”, a spus Erdogan, deși nu a acuzat Grecia anterior cum că ar ocupa insulele.
Grecia a reacționat, spunând că nu va urma Turcia în „alunecarea zilnică scandaloasă” de declarații și amenințări.
„Ne vom informa aliații și partenerii cu privire la conținutul declarațiilor provocatoare, pentru a clarifica cine pune dinamită în coeziunea alianței noastre într-o perioadă periculoasă”, a spus Ministerul elen de Externe.
Ce l-a înfuriat pe Erdogan
Turcia a fost recent înfuriată de ceea ce a spus că este hărțuirea avioanelor sale de către forțele grecești, numind-o o „acțiune ostilă”. Ankara a spus că sistemele de apărare antiaeriană S-300 utilizate de Grecia duminica trecută au blocat avioanele turcești în timpul unui zbor de rutină.
Erdogan a spus sâmbătă că Grecia va plăti un „preț ridicat” dacă va continua să încalce spaţiul aerian turc şi „să hărţuiască” avioanele turce în Marea Egee, potrivit AFP, citat de Agerpres.
„Grecia, uită-te în istorie. Dacă vei continua aşa, vei plăti un preţ ridicat”, a spus preşedintele turc în cadrul unui miting în regiunea Mării Negre.
„Avem ceva de spus Greciei: nu uitaţi de Izmir”, a spus el, făcând referire la oraşul din Marea Egee pe care grecii îl numesc Smyrna.
Ocuparea Smyrnei de către Grecia, căreia i-a fost acordat printr-un tratat de la sfârşitul Primului Război Mondial pe care Turcia nu l-a recunoscut niciodată, a luat sfârşit când turcii l-au preluat din nou în 1922.
Și Grecia a adus acuzații Turciei
Atena acuză avioanele turce că survolează insule greceşti din apropierea frontierei cu Turcia, iar disputa dintre cei doi vecini inamici înseamnă patrule frecvente.
Ankara a denunţat, în schimb, o prezenţă a unor trupe în această insulă, ceea ce, conform Turciei, ar fi contrar tratatelor de pace semnate după Primul Război Mondial şi după Al Doilea Război Mondial.