Trupul lui Yasser Arafat a fost exhumat. Experti vor stabili daca liderul palestinian a fost iradiat
Yasser Arafat, care a murit in 2004, a fost exhumat, marti, la Ramallah, in Cisiordania, iar prelevarile de probe din osemintele sale au inceput pentru a se stabili daca acesta a fost iradiat, au anuntat surse palestiniene, scrie AFP.
Operatiunea a inceput la ora 05.00 GMT (07.00 ora Romaniei), marti, in prezenta expertilor francezi, elvetieni si rusi, incepandu-se prelevarea de probe din oseminte, au anuntat aceste surse sub acoperirea anonimatului.
Nicio informatie oficiala nu a putut fi obtinuta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Muftiul Ierusalimului, Mohamad Hussein, era prezent, marti, in interiorul Mukataa, cartierul general al Autoritatii Palestiniene din Ramallah, unde se afla mormantul lui Arafat.
"Trebuia sa fiu prezent la deschiderea mormantului", a declarat acesta pentru AFP.
O ambulanta era parcata in incinta Mukataa, unde se aflau expertii, imbracati in costume albe. Mormantul a fost izolat cu panouri din plastic albastre.
Yasser Arafat a decedat in 2004, in Paris. Documentele medicale atesta ca decesul a survenit in urma unui atac cerebral. Cu toate acestea, exista suspiciuni ca fostul presedinte al Palestinei ar fi fost otravit. Autoritatile franceze au dechis o ancheta in august, dupa ce expertii elvetieni angajati de o echipa de documentaristi au gasit poloniul radioactiv 210 pe lucrurile persoanale ale lui Arafat.
Mormantul fostului lider palestinian din Ramallah a fost desigilat la inceputul lunii noiembrie. Oameni de stiinta din Franta, Elvetia si Rusia vor lua mostre din trupul neinsufletit, a declarat pentru reporteri fostul director al serviciilor secrete palestiniene, Tawfik Tirawi.
Fiecare echipa de oameni de stiinta va face teste separate, iar trupul va fi inhumat tot in cursul zilei de astazi, cu onoruri militare.
Arafat, care a condus Organizatia pentru Eliberarea Palestinei timp de 35 de ani si a devenit primul presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene in 1996, s-a imbolnavit grav in octombrie 2004. Doua saptamani mai tarziu, a fost transportat de urgenta in Franta si internat intr-un spital militar din Paris, unde a si murit, la data de 11 noiembrie 2004. Avea 75 de ani.
Vaduva acestuia, Suha, s-a opus autopsiei. Apoi a cerut ajutorul Autoritatii Nationale Palestiniene pentru a exhuma trupul fostului presedinte, "pentru ca adevarul sa iasa la iveala".
Multi palestinieni continua sa creada ca Yasser Arafat ar fi fost otravit la comanda Israelului. Oficialii israelieni au negat orice implicare. Pe de alta parte, exista zvonuri potrivit carora liderul palestinian ar fi suferit de SIDA.
In 2005, reporterii de la The New York Times au intrat in posesia unor documente medicale in care se arata ca Arafat a murit in urma unei hemoragii la nivel cranian, rezultat al unei afectiuni a sangelui cauzata de o infectie necunoscuta.
Insa expertii care au vazut aceste documente le-au spus reporterilor americani ca este foarte putin probabil ca fostul presedinte al Palestinei sa fi murit de SIDA sau sa fi fost otravit.