Trupele ucrainene continuă contraofensiva în nord: ”Vom câștiga acest război, fără îndoială”. La Kiev, școlile s-au redeschis

×
Codul embed a fost copiat

Trupele ruse nu au reușit să avanseze în Ucraina în ultimele 24 de ore, spune Ministerul britanic al Apărării. În plus, Statul Major al Ucrainei a transmis că trupele ruse se retrag din zona Kiev după pierderi semnificative.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 33. Ultimele informații

Următoarea rundă de negocieri față în față între cele două tabere are loc în această săptămână în Turcia. Preşedintele Zelenski spune că e pregătit să ia în considerare declararea neutralității și să ofere Rusiei garanții de securitate.

Este a 33-a zi de război în țara vecină. Soldaţii ucraineni câştigă tot mai mult teren în faţa forţelor ruseşti. În ultimele ore au reuşit să recucerească mai multe sate la est de Harkov, dar şi la nord-vest de Mariupol, spun oficialii locali.

"Suntem uniţi şi vom câștiga acest război, fără îndoială. Singura întrebare este, care va fi prețul pentru această victorie?".

Citește și
teatru, timisoara
Actorii de la Teatrul Național din Timișoara, solidari cu poporul ucrainean. Gestul făcut de Ziua Mondială a Teatrului

În Mariupol situaţia rămâne dramatică. Crucea Roșie a transmis că nu reușește nici acum să transporte ajutoare în orașul asediat de trupele ruse, solicitând atât Moscovei, cât şi Kievului, să asigure un cordon umanitar.

Kremlinul refuză o întâlnire între Putin și Zelenski

Într-o nouă discuţie telefonică, şi președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan i-a cerut lui Vladimir Putin să obțină o încetare a focului și condiții umanitare mai bune pentru civili.

În următoarele 3 zile, în Istanbul au loc noi runde de negocieri. Zelenski se declară deschis la compromisuri, dar cere Rusiei să-şi retragă trupele înaintea oricărui acord.

Volodimir Zelenski: ”Suntem gata să discutăm garanțiile de securitate și de neutralitate şi fără arme nucleare în Ucraina. Acesta este cel mai important punct al negocierilor şi, din câte îmi amintesc, a fost și principalul pentru Federația Rusă. Este în discuţie şi este studiat în profunzime".

Preşedintele ucrainean insistă asupra unei întâlniri între el şi Vladimir Putin, însă Kremlinul refuză momentan această opţiune.

Pe de altă parte, în Kiev, şcolile s-au redeschis luni în format online.

Fred Pleitgen, corespondent CNN în Kiev: ”Ucrainenii spun că presează contraofensiva la periferia Kievului, în special spre nord-estul și nord-vestul orașului. Ei spun că au câşigat ceva teren, dar luptele de acolo sunt încă intense".

Mai multe localități eliberate de sub ocupație rusă

Mai multe localități au fost eliberate duminică de sub ocupație. Pe de altă parte, trupele ruse par să se concentreze acum pe frontul din regiunea separatistă Donbas.

În zonele bombardate, distrugerile sunt cumplite. Într-un interviu oferit mai multor posturi independente rusești, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat armata invadatoare că a devastat totul în cale.

Oraşul Trostianets din nordul Ucrainei, în apropiere de Sumî, a fost eliberat după aproape o lună de ocupaţie rusă. Puţine clădiri au mai rămas în picioare dupa luptele grele din regiune.

Localnic: „Ieri au început să fugă din oraş. Au tras în oameni, au jefuit magazinele atunci când erau aici”.

Soldat ucrainean: „Asta e tot ce a mai rămas din echipamentele ruseşti după ce s-au întâlnit cu soldaţii noştri”.

Cu toate astea, localnicii au încă de suferit. Ruşii au lăsat în urmă zone minate. Chiar şi spitalul trebuie verificat de echipele de genişti.

Taras Savchenko, administrația militară regională din Sumî: „Situaţia este una teribilă. În ultimele zile, spitalul a fost bombardat. E minat. Astăzi nu am reuşit să intrăm acolo. Specialiştii sunt la treabă, soldaţii lucrează acolo”.

Alte câteva sate din împrejurimi au fost eliberate de armata ucraineană şi, pentru prima oară de la începutul războiului, oamenii au primit ajutoare umanitare.

Localnică: „Ruşii au fost aici, au blocat drumurile. Noi ne-am ascuns în adăposturi. A fost înfricoşător, geamurile se zguduiau, eu am un copil mic...”

O altă localnică: „Ruşii ne-au lăsat în special fără alimente”.

Rușii, respinși la Nicolaev

La Nicolaev, armata ucraineana a reuşit să-i împingă spre est pe ruşii care forţau cucerirea oraşului, majoritar rusofon. Şi aici, echipele de pirotehnişti lucrează la deminarea drumurilor.

Nikolai Polezhaev, 27 de ani, supervizor în cadrul unei unități de pirotehniști: „Am făcut o verificare vizuală, am căutat explozivi care nu au detonat, cum ar fi elemente ale bombelor cu fragmentare, rachete şi proiectile. Nu am găsit nimic”.

Ben Wedeman, Nicolaev: „Aparent, viaţa începe să-şi regăsească ritmul obişnuit. Dar asta e numai la suprafaţă. Nicolaev e plin de mormane de cauciucuri pregătite pentru a fi incendiate dacă se întorc ruşii. Printre cauciucuri sunt strecurate cocktailuri Molotov.

La Harkov, echipele de salvare lucrează intensiv să scoată victimele din ruinele blocurilor distruse de rachetele ruseşti.

Eugene, rezervist: „Nu ştim câţi oameni au ajuns la spital. Au fost multe atacuri asupra Harkovului. Mulţi oameni au murit. Cred că doar oficialii şi armata ne pot spune câţi oameni au murit cu adevărat”.

Zelenski a vorbit cu jurnaliști ruși

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a stat duminică de vorbă, pentru prima oară, cu jurnalişti ruşi de la mai multe publicaţii independente, între care televiziunea Dojd, ziarul Kommersant şi platforma de ştiri Meduza, toate interzise în Rusia. Zelenski a respins acuzaţiile Kremlinului.

Tikhon Dziadko, jurnalist rus: „În legătură cu laboratoarele biologice, despre care tot auzim din partea autorităţilor ruse, ne puteţi explica?”

Volodimir Zelenski: „Da, e o glumă. Nu avem ce să explicăm. Nu avem niciunul, oricât de mult am vrea. Nu avem nimic. Nu avem arme nucleare. Nu avem laboratoare biochimice şi arme chimice. Nu avem aşa ceva, ele nu există”.

Zelenski a acuzat armata rusă că distruge totul în calea ei şi duce o politică a pământului pârjolit în oraşele ocupate.

Volodimir Zelenski: „Nu a fost niciodată avantajos să razi oraşe de pe faţa pământului pentru că, atunci când le ocupi, ai nevoie de oameni să locuiască şi să lucreze acolo. Aici e diferit, cu totul diferit. Aici (ruşii) vin, dacă autorităţile locale nu vor să se supună, le răpesc. Atunci când oamenii încep să protesteze, ruşii dau foc la tot”.

Interviul a provocat o reacţie dură din partea autorităţii ruse care se ocupă de monitorizarea mass-media. Oficialii le-au cerut jurnaliştilor să nu publice interviul cu Zelenski şi au anunţat o investigaţie asupra circumstanţelor în care a avut loc. Cu toate astea, materialul a fost publicat de câţiva dintre jurnaliştii care au participat la interviu.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 33. Localitatea Bîșiv a fost distrusă complet de ruși. 100 de civili au murit în Kiev
Război în Ucraina, ziua 33. Localitatea Bîșiv a fost distrusă complet de ruși. 100 de civili au murit în Kiev

Ucraina este dispusă să devină neutră și să facă un compromis cu privire la statutul regiunii Donbas de est ca parte a unui acord de pace, a declarat președintele Zelenski. Următoarea rundă de negocieri cu Rusia va avea loc în Turcia, în aceste zile.

Actorii de la Teatrul Național din Timișoara, solidari cu poporul ucrainean. Gestul făcut de Ziua Mondială a Teatrului
Actorii de la Teatrul Național din Timișoara, solidari cu poporul ucrainean. Gestul făcut de Ziua Mondială a Teatrului

De Ziua Mondială a Teatrului, actorii de la Teatrul Național din Timișoara și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean.

Zelenski spune că mai mulţi oligarhi ruşi i-au propus ajutor, inclusiv pentru armată. Ce le oferă în schimb Ucraina
Zelenski spune că mai mulţi oligarhi ruşi i-au propus ajutor, inclusiv pentru armată. Ce le oferă în schimb Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că mai mulţi oameni de afaceri ruşi s-au oferit să doneze bani pentru a ajuta Ucraina, inclusiv pentru a sprijini armata, transmite AFP.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.