Trupele speciale din Georgia au acționat în forță împotriva protestatarilor de la Parlament, nemulțumiți de ”legea rusească”
Trupele speciale din Georgia au intervenit în forță în rândul protestatarilor care se aflau în fața sediului Parlamentului, nemulțumiți din cauza controversatei ”legi rusești”, care a fost recent adoptată.
Potrivit Associated Press, manifestanții consideră că acea lege reprezintă o amenințare la adresa libertăților democratice și a aspirațiilor Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
Proiectul de lege prevede ca organizațiile media și neguvernamentale și alte organizații non-profit să se înregistreze ca "urmărind interesele unei puteri străine" dacă primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Guvernul susține că proiectul de lege este necesar pentru a stopa ceea ce el consideră a fi o influență străină dăunătoare asupra politicii țării și pentru a împiedica actori străini nespecificați să încerce să o destabilizeze.
Opoziția a denunțat proiectul de lege ca fiind "legea rusă", deoarece Moscova folosește legislație similară pentru a lua măsuri împotriva presei independente, a organizațiilor non-profit și a activiștilor care critică Kremlinul.
În ultimele săptămâni, proteste în masă împotriva legii au cuprins această națiune din Caucazul de Sud, cu 3,7 milioane de locuitori.
Proiectul de lege este aproape identic cu unul pe care partidul de guvernământ ”Visul Georgian” a fost presat să îl retragă anul trecut în urma protestelor de stradă.
Noi demonstrații au zguduit Georgia timp de câteva săptămâni, demonstranții luându-se la harță cu poliția, care a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea.
Președintele georgian Salome Zourabichvili, care este din ce în ce mai mult în dezacord cu partidul de guvernământ, a promis că se va opune prin veto legii, dar Visul Georgian are o majoritate suficientă pentru a anula un veto prezidențial.