SUA şi-ar putea ''reevalua'' relaţia cu Georgia după adoptarea unei controversate legi
Casa Albă a afirmat marţi că este "profund îngrijorată" de adoptarea în Georgia a unei controversate legi privind "influenţa străină", avertizând că Statele Unite ar putea "reevalua" relaţia lor cu ţara din Caucaz.
"Ne aşteptăm ca preşedinta (georgiană) să facă uz de dreptul său de veto", a declarat presei purtătoarea de cuvânt a executivului american, Karine Jean-Pierre.
Deocamdată, nu este "clar dacă parlamentul (georgian) va încerca să treacă peste un eventual veto" şi "vom vedea ce va face parlamentul", dar această lege "ne va obliga să reevaluăm fundamental relaţia noastră cu Georgia", a adăugat ea, transmite AFP, citată de Agerpres.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Am vorbit deschis despre preocupările noastre cu privire la această legislaţie care contravine valorilor democratice şi care va îndepărta şi mai mult Georgia de valorile Uniunii Europene, ca să nu mai vorbim de NATO", a continuat Karine Jean-Pierre.
Mai devreme, un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane ceruse Georgiei "să-şi schimbe cursul".
SUA susțin aderarea Georgiei la UE
Statele Unite susţin aspiraţia Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, dar iniţiative "cum ar fi această legislaţie sunt incompatibile cu acest obiectiv declarat", a spus Vedant Patel.
"Am dori să aprofundăm în continuare colaborarea pe care o avem cu Georgia şi încă mai este timp să lucrăm împreună", a adăugat purtătorul de cuvânt.
În a treia şi ultima lectură, deputaţii georgieni au adoptat marţi un text controversat privind "influenţa străină", inspirat de o lege rusă de reprimare a opoziţiei, în pofida manifestaţiilor împotriva acestui text.
Conform noii legi, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca ''organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine''.
Guvernul dă asigurări că vizează pur şi simplu să oblige organizaţiile să dea dovadă de mai multă "transparenţă" în ceea ce priveşte finanţarea lor.