Trupele Kievului se apropie de o încercuire tactică a Bahmutului. Cucerirea orașului are o importanță mai degrabă simbolică
În Bahmut, locul celor mai sângeroase bătălii ale războiului din Ucraina, situația este în continuare incertă.
După ce președintele rus Vladimir Putin i-a felicitat, duminică, pe mercenarii Wagner și pe soldații armate sale pentru cucerirea orașului, liderul de la Kiev l-a contrazis.
„Controlăm doar o mică parte din el, dar suntem pe punctul de a încercui orașul”, susține șeful forțelor terestre ucrainene.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Câteva imagini filmate de doi soldați din milițiile rusești Wagner surprind dezastrul rămas în urmă în Bahmut, un oraș devenit epicentrul luptelor din Ucraina.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Astăzi, Bahmutul nu este capturat de Federația Rusă”.
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner: „Orașul Bahmut a fost capturat complet de-a lungul granițelor sale până la ultimul centimetru. Prin urmare, președintele ucrainean nu este sincer sau, la fel ca mulți dintre liderii noștri militari, pur și simplu nu este conștient de ceea ce se întâmplă pe teren”.
Orașul Bahmut a devenit o ruină
Un oraș vechi, de 400 de ani, unde până să înceapă acest sângeros război peste 70.000 oameni își duceau traiul liniștit, Bahmutul era renumit pentru parcurile sale și centrul istoric cu vile și conace superbe. Azi, tot ce a mai rămas aici sunt ruinele printre care zac cadavre ale soldaților uciși în luptă, dar și ale civililor.
Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, susține că trupele sale mai controlează totuși o mică parte din Bahmut. Un teritoriu suficient pentru ca armata sa să aibă o "trambulină" pentru a reintra în oraș. Mai mult, Sîrski spune că trupele sale se apropie de o încercuire tactică a orașului și au în raza de artilerie pozițiile inamice.
Însă, analiștii de război susțin că, în final, cucerirea Bahmutului are o importanță mai degrabă simbolică.
Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews: „Ucrainenii s-au gândit: 'cum îi facem, de fapt, pe ruși să-și epuizeze forțele? Știm că vor să ia și Bahmutul și alte orașe precum Avdiivka, există alte câteva orașe care păreau să-i obsedeze pe ruși și, prin urmare, oricât de oribil este, trebuie să luptăm pentru aceste orașe pentru că asta îi va face pe ruși să atace și îi va face pe ruși să piardă soldați și echipamente', iar, în acest sens, se pare că (ucrainenii) au făcut acel lucrul oribil care trebuia făcut”.
Luni-noapte, rușii au intensificat atacurile asupra întreg avanpostului din estul Ucrainei. Potrivit oficialilor ucraineni, sistemele de apărare aeriană au distrus 20 de drone și patru rachete de croazieră, care au țintit zona orașului Dnipro. Cu toate acestea, cel puțin opt persoane au fost rănite și zeci de clădiri, avariate.