Trump va negocia și un al treilea mandat de președinte, spunând că are dreptul la acesta. ”Președinte pe viață, e minunat”

Ultima actualizare: 14-09-2020 10:20
Trump își va negocia și un al treilea mandat de președinte, spunând că are dreptul la acesta
Getty

Președintele Donald Trump a sugerat încă o dată că va petrece trei mandate - 12 ani - în funcție, susținând că are „probabil dreptul” la un mandat suplimentar.

 

De-a lungul președinției sale, Trump a sugerat de mai multe ori că va petrece mai mult de două mandate în funcție, scrie Business Insider.

În 2018, Trump l-a lăudat pe președintele Chinei, Xi Jinping, după ce acesta a abolit limitele mandatelor, spunând că ”este minunat” să fii ”președinte pe viață”.

Al 22-lea amendament al Constituției SUA, care a fost ratificat în 1951, stabilește însă că un președinte nu poate îndeplini mai mult de două mandate.

Înainte de ratificarea acestui amendament, Franklin Roosvelt a fost ales timp de patru mandate, ocupând 12 ani funcția de președinte, înainte de moartea sa în 1945.

Donald Trump a sugerat sâmbătă în Nevada încă o dată interesul de a îndeplini trei mandate în funcția de președinte, susținând că „probabil avea dreptul” la încă patru ani după un ipotetic al doilea mandat.

"Și peste 52 de zile de acum vom câștiga Nevada și vom câștiga încă patru ani în Casa Albă", a declarat Trump sâmbătă unei mulțimi de susținători, unde cei mai mulți nu purtau mască și nu păstrau distanța fizică.

 

Avem dreptul, pe baza felului cum am fost tratați”

 

"Și după aceea, vom negocia, nu? Pentru că probabil suntem - pe baza felului în care am fost tratați - probabil că avem dreptul la încă patru după aceea", a complett Trump.

Trump a susținut adesea că a fost tratat nedrept în comparație cu predecesorii săi și a exprimat frecvent ideea că va încerca să îndeplinească mai mult de două mandate în funcție.

În august, la un miting din Oshkosh- Wisconsin, președintele a sugerat în mod similar că i se datorează un al treilea mandat prezidențial.

"Vom câștiga încă patru ani", a declarat Trump luna trecută. "Și după aceea, vom merge încă patru ani, pentru că au spionat campania mea. Ar trebui să avem o refacere de patru ani".

În noiembrie 2018, Trump i-a spus lui Chris Wallace de la Fox News că nu va căuta un amendament constituțional pentru a-i permite să îndeplinească mai mult de două mandate în funcție.

Șeful de la Casa Albă a făcut această clarificare după ce l-a lăudat pe președintele chinez Xi Jinping pentru eliminarea limitelor mandatului prezidențial.

"Acum este președinte pe viață. Președinte pe viață. Nu, chiar este minunat", a declarat Trump în martie 2018. "Și uite, a reușit să facă asta. Cred că este minunat. Poate că va trebui să dăm și noi o lovitură ca asta cândva".

"Cred că limita de opt ani este un lucru bun, nu un lucru rău", a declarat Trump ulterior lui Wallace în 2018, deși a continuat să sugereze că va căuta un al treilea mandat.

 

Roosvelt, singurul președinte ales timp de 4 mandate

 

În iunie 2019, Trump i-a spus moderatorului Chuck Todd că glumește atunci când spune că va încerca să ocupe mai mult de două mandate de președinte.

Președinții George Washington și Thomas Jefferson au stabilit o limită neoficială de două mandate, deși președintele Franklin Delano Roosevelt a fost ales în funcție de patru ori, în 1932, 1936, 1940 și 1944, ocupând 12 ani ca președinte înainte de moartea sa.

În februarie 1951, al 22-lea amendament a fost ratificat, limitându-i pe președinții americani să îndeplinească două mandate în funcție.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO