Trump, prima reacție oficială după atacul din partea Teheranului: „Iranul nu va fi lăsat să aibă o armă nucleară”

Ultima actualizare: 08-01-2020 20:43

Președintele SUA, Donald Trump, a făcut primele declarații oficiale, după ce Iranului a atacat, în noaptea de marți spre miercuri, mai multe baze militare americane de pe teritoriul Irakului.

„Atât timp cât sunt președintele SUA, Iranul nu va fi lăsat să aibă o armă nucleară”, a declarat Donald Trump.

"Niciun american nu a fost rănit în atacurile de noaptea trecută ale regimului iranian. Nu am suferit pierderi. Toţi soldaţii noştri sunt nevătămaţi şi la bazele noastre militare s-au înregistrat pagube minime", a declarat Trump la Casa Albă.

"Marile noastre forţe americane sunt pregătite pentru orice. Iranul pare să dea înapoi, ceea ce este un lucru bun pentru toate părţile implicate şi un lucru foarte bun pentru lume", a adăugat preşedintele SUA, care i-a avut alături de el pe vicepreşedintele Mike Pence, secretarul apărării Mark Esper şi secretarul de stat Mike Pompeo.

"Faptul că avem această armată şi dotări minunate nu înseamnă însă că trebuie să le şi folosim. Nu vrem să le folosim. Tăria americană, atât militară cât şi economică, este cel mai bun factor de disuasiune", a completat Trump, într-un discurs care pare să indice dorinţa sa de dezamorsare a crizei.

Trump s-a abţinut să facă ameninţări directe privind acţiuni militare împotriva Iranului. El le-a cerut marilor puteri, inclusiv Rusiei şi Chinei, să renunţe la acordul nuclear din 2015 cu Iranul şi să colaboreze pentru încheierea unei noi înţelegeri.

"Trebuie să lucrăm cu toţii pentru a realiza un acord cu Iranul care face lumea un loc mai sigur şi mai paşnic", a spus el.

Pe de altă parte, a mai spus Trump, "drept răspuns la agresiunea iraniană, SUA vor impune imediat sancţiuni economice adiţionale împotriva regimului iranian", însă fără a preciza amănunte suplimentare despre acestea.

Cu acelaşi prilej, Trump a afirmat că va cere NATO să se implice mai mult în regiune.

"Lumea civilizată trebuie să dea un semnal clar şi unit regimului iranian: campania voastră de teroare, crime şi haos nu va mai fi tolerată. Nu i se va permite să continue. Astăzi voi cere NATO să se implice mult mai mult în procesul din Orientul Mijlociu", a spus preşedintele american.

Totuşi, intempestivul lider de la Casa Albă a încheiat cu un mesaj adresat poporului iranian şi liderilor săi. "SUA sunt gata să facă pace cu toţi cei care o doresc", a spus el.

 

Iranul a atacat o bază militară din Irak unde se aflau soldați USA

 

La 5 zile după eliminarea generalului Qassem Soleimani, Iranul a lansat miercuri riposta împotriva Statelor Unite lansând rachete asupra a două baze militare din Irak unde staţionează militari americani, comentează AFP.

Potrivit Pentagonului, peste 12 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil.

Aceste raiduri, revendicate de Teheran, marchează o schimbare ce provoacă temeri legate de o escaladare regională sau chiar un război deschis, chiar dacă liderii american şi iranian au părut că doresc să calmeze imediat jocul. 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO