Trump a plecat în turneul european care va decide soarta NATO

Ultimul update: Marti 10 Iulie 2018 20:32
Data publicarii: Marti 10 Iulie 2018 19:20
Categorie: Internaţional

Donald Trump se îndreaptă spre Europa, unde va participa la summitul NATO, va fi primit de regină la Londra, și se va întâlni cu Vladimir Putin. Liderii europeni se tem că reuniunea NATO va fi un nou fiasco, asa cum s-a întâmplat cu summitul G7.

Trump n-a pornit la drum înainte să facă valuri și acasă, prin nominalizarea unui judecator cu vederi conservatoare pentru instituţia care tranşează marile dezbateri din societatea americană. Judecătorii Curţii Supreme îşi îndeplinesc adesea mandatele timp de decenii, iar miza este imensă.

Donald Trump nu ratează nicio ocazie să atraga atentia că Statele Unite suportă cheltuielile pentru apărarea Europei, în timp ce Europa are un excendent de 150 de miliarde de dolari, în relaţiile comerciale cu ţara sa. În ajunul întâlnirii faţă în faţă, presedintele Consiliului European i-a dat lui Trump o replica fermă:

Dragă domnule preşedinte Trump, America nu are şi nici nu va avea vreodată un aliat mai de încredere decât Europa. Dragă America, preţuieşte-ţi aliaţii! Mai ales că nu ai chiar aşa de mulţi! Banii sunt importanţi, dar solidaritatea adevărată este chiar mai importantă!

Dragă domnule preşedinte Trump, nu uitaţi asta când vă veţi întâlni cu preşedintele Putin la Helsinki. E totodeauna folositor să ştii care îţi sunt prietenii şi care îţi sunt problemele din punct de vedere strategic."

Trump, furios pe aliaţii din NATO care nu investesc în apărare. În ce poziţie este România

Ian Lesser, vicepreşedinte German Marshall Fund: "Au mai fost multe perioade dificile în relaţiile transatlantice şi înainte. Dar parcă niciodată neînţelegerile nu au fost aşa de puternice. E vorba de stil, e vorba de diferenţe de politică, dar şi despre incertitudini legate de ce se întâmplă pe scena internaţională: ascensiunea Chinei, reafirmarea Rusiei, terorismul."

Nici acasă nu a lasat Turmp apele linistite, dupa ce l-a nominalizat pe magistratul conservator Brett Kavanaugh, in varsta de 53 de ani, pentru locul ramas recent vacant la Curtea Supremă. Presedintele spera sa profite de scurta majoritate republicană în Senat, înaintea alegerilor riscante de la jumătatea mandatului, din noiembrie. Daca Brett Kavanaugh va fi confirmat in Senat, instituţia menită să vegheze la constituţionalitatea legilor va avea o solidă majoritate de cinci membri conservatori şi patru progresişti.

Acest raport de forţe ar urma să compromita incercarile de reglementare a armelor de foc si să consolideze poziţia susţinătorilor pedepsei cu moartea. Mai mult, conservatorul Kavanaugh inseamna un pericol real asupra unor castiguri sociale majore, precum avortul. Exasperată că Trump ar avea astfel ocazia să marcheze pe termen lung Curtea Constituţională, opoziţia democrată intenţionează să amâne cat mai mult votul de confirmare.

Analiști, despre summitul NATO. Trump le-a adeverit europenilor toate temerile

Analiști, despre summitul NATO. Trump le-a adeverit europenilor toate temerile

VIDEO PROTVPLUS.RO

Muntenegru

Reportaj CNN în Muntenegru, după controversata afirmație a lui Trump: ”Cred că e foarte prost”

Incident într-un magazin din SUA. Un bărbat s-a baricadat după ce și-a împușcat bunica

Cuba elimină termenul "comunism" din proiectul noii sale Constituţii

Căsătoriile gay în proiectul noii constituţii, în Cuba

Rusia cere SUA eliberarea rusoaicei arestate pe baza unor ”acuzații fabricate”

ONU cere evitarea unui conflict devastator

atac germania

Anunțul făcut de autoritățile germane despre autorul atacului de la Luebeck, soldat cu 10 răniți

Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, vine în Europa pentru a sprijini mişcările populiste: “Soros este diavolul”

Momentul în care vaporașul cu turiști se scufundă. 9 morți, membri ai aceleiaşi familii

Cea mai secetoasă vară din ultimii 50 de ani în UK. Imagini filmate din elicopter

Reacția lui Donald Trump la faptul că ar fi fost înregistrat în secret de fostul său avocat

Coreea de Nord trece prin ”cea mai gravă perioadă” din ultimii 20 de ani