Statele Unite consideră că au „restabilit un anumit nivel de descurajare” cu Iranul

Ultima actualizare: 09-01-2020 07:33
mark esper
AFP

Statele Unite consideră că au „restabilit un anumit nivel de descurajare” faţă de Iran cu răsunătoarea eliminare a generalului iranian Qassem Soleimani, a afirmat miercuri şeful Pentagonului, Mark Esper, citat de AFP.

„Cu loviturile pe care le-am efectuat împotriva Kataib Hezbollah la sfârşitul lui decembrie şi apoi operaţiunea noastră împotriva lui Soleimani, consider că am restabilit un anumit nivel de descurajare cu ei”, a declarat presei secretarul american al Apărării.

„Vom vedea însă. Viitorul o va spune”, a adăugat Mark Esper.

Statele Unite se aşteaptă ca miliţiile şiite irakiene să continue să desfăşoare operaţiuni contra forţelor americane din Irak, „dirijate direct sau nu de către Iran”, a adăugat el.

Va trebui atunci „să reacţionăm ferm pentru a ne asigura că menţinem acest nivel de descurajare la un nivel ridicat”, a subliniat demnitarul american.

Şeful de stat-major american, generalul Mark Milley, a apărut mai rezervat în legătură cu efectul descurajator al eliminării generalului Soleimani.

„Cred că este probabil prea devreme pentru a spune asta”, a declarat el, subliniind că tirul de rachete iraniene asupra unor baze unde staţionau soldaţi americani în Irak erau „destinate să ucidă”.

Iranul a tras 16 rachete balistice de pe trei situri, dintre care 11 au lovit baza aeriană Ain al-Assad (vest), una cea de la Erbil (nord) şi patru nu au funcţionat, a precizat generalul Milley.

„Cred că erau destinate să provoace pagube structurale, să distrugă autovehicule, echipamente şi avioane şi să ucidă”, a declarat el.

Faptul că nu au fost victime „are mai multă legătură cu tehnicile defensive pe care le-au utilizat forţele noastre decât cu intenţiile” Iranului, a ţinut să menţioneze şeful statului-major.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO