Trei regiuni din Italia vor intra în carantină totală, în urma creșterii ratei de infectare cu Covid-19
COVID-19 a luat până acum cel puțin două milioane de vieți la nivel global, iar experții sunt de acord că abia de la anul am putea răsufla ușurați.
Nu pică așadar deloc bine vestea că americanii de la Pfizer vor reduce temporar livrările de vaccin în următoarele spatamani - deși scopul este de a reașeza și mări producția. Până una-alta, în Europa, înmulţirea cazurilor de infectare a antrenat noi restricții în Marea Britanie și Italia.
Miniştrii Sănătăţii din şase ţări ale Uniunii Europene - Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Letonia şi Suedia - şi-au exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului Pfizer / BioNTech. Într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene, oficialii descriu situaţia drept "inacceptabilă".
Compania americană reduce temporar livrările în Europa, din cauza lucrărilor pentru mărirea capacității de producție la unitatea din Belgia.
Italia înăspreşte din nou regulile destinate combaterii pandemiei noului coronavirus din cauza creşterii numărului cazurilor de infectare, desemnând începând de duminică trei zone drept aşa-numite zone roşii, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii Roberto Speranza, informează dpa.
În noile zone roşii - Lombardia, Sicilia şi provincia autonomă Bolzano -, populaţiei i s-a impus să nu îşi părăsească locuinţele dacă este posibil, cu excepţia mersului la serviciu, la cumpărături de alimente sau din alte motive urgente.
Cea mai mare parte a Italiei a fost clasificată ca zonă portocalie, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt îndemnaţi să nu părăsească localitatea, iar magazinele - cu excepţia supermarketurilor -, barurile şi restaurantele trebuie să închidă.
Guvernul italian a înăsprit anterior criteriile de clasificare a zonelor.
Aplicarea noilor reguli înseamnă că 70% din sectorul gastronomic italian este închis din nou, potrivit asociaţiei agricole Coldiretti, după ce magazinelor li s-a permit să se redeschidă pentru o scurtă perioadă după sărbătorile de iarnă.
Coldiretti a comunicat că restricţiile au afectat puternic întregul sector agricol şi alimentar şi a solicitat subvenţii pentru salvarea locurilor de muncă şi protejarea economiei.
Decizia privind înăsprirea măsurilor a fost adoptată în contextul în care autorităţile italiene au înregistrat vineri 16.000 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 477 de decese cauzate de COVID-19.
În pofida acestor restricţiilor mai dure, muzeele şi expoziţiile din unele regiuni vor putea să deschidă de luni.
Regulile se aplică aşa-numitelor zone galbene, unde situaţia epidemiologică este mai puţin gravă decât în alte părţi ale ţării, potrivit unui ordin semnat sâmbătă de premierul Giuseppe Conte.
Britanicii folosesc deja trei seruri diferite, iar campania a luat avânt în ultimele zile. Totuși, cifrele rămân ridicate. Pentru că, în fiecare weekend, parcurile din Regatul Unit sunt din cale-afara de animate, premierul li s-a adresat direct compatrioților săi.
Boris Johnson, premier UK: „Nu uitați, unul din trei oameni infectați nu au simptome. Sunt surse tăcute de infectare care, fară să vrea, îi îmbolnăvesc pe alții, poate chiar pe voi! Cel mai sigur e ca fiecare să plece de la ipoteza că are COVID.”
Începând de luni, toți pasagerii care doresc să vină în Regat trebuie să prezinte, din momentul îmbarcării, un test negativ. Iar la sosire, trebuie să se auto-izoleze timp de zece zile.
Boris Johnson, premier UK: „Cu 55.761 de cazuri pozitive ieri și, din păcate, 1.280 de decese, nu este momentul pentru nici cea mai mică relaxare.”
Și în Italia, imunizarea se face cu două seruri, Pfizer și Modena.