Trei jurnalisti Al-Jazeera, condamnati la inchisoare intre sapte si zece ani in Egipt. Statele Unite cer gratiere lor
Un tribunal egiptean a dat, luni, pedepse cuprinse intre sapte si zece ani de inchisoare, pentru trei jurnalisti de la postul Al-Jazeera cu sediul in Qatar, acuzati de sustinerea gruparii Fratii Musulmani.
Jurnalistul egipteano-canadian Mohamed Fadel Fahmy, seful Biroului Al-Jazeera inainte de interzicerea postului in Egipt, si australianul Peter Greste au fost condamnati la sapte ani de inchisoare, in timp ce egipteanul Baher Mohamed a fost condamnat la aceeasi pedeapsa, plus inca trei ani de inchisoare. Toti trei erau detinuti de aproximativ 160 de zile.
In acest caz, care a provocat un val de proteste la nivel international, alti 11 jurnalisti - judecati in contumacie - dintre care trei sunt straini, si anume doi britanici si o olandeza, au fost condamnati la zece ani de inchisoare. Dintre cei noua acuzati detinuti, in afara de cei trei jurnalisti, patru au fost condamnati la sapte ani de inchisoare, iar doi au fost achitati.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In total, 16 egipteni erau acuzati de apartenenta la o "organizatie terorista" - Fratii Musulmani - si ca au cautat sa "provoace daune imaginii Egiptului", iar patru straini ca au difuzat "stiri false" cu scopul de a sustine confreria. Aceste verdicte sunt pronuntate pe fondul unei reprimari sangeroase a sustinatorilor fostului presedinte islamist Mohamed Morsi si dupa doua saptamani de la alegerea lui Abdel Fattah el Sisi, cu 96,9% din sufragii. Acest maresal in retragere conduce tara, de facto de cand l-a destituit pe Morsi, pe 3 iulie 2013.
De atunci, militari si politisti au ucis peste 1.400 de manifestanti islamisti pro-Morsi si au arestat peste 15.000 de persoane, dintre care cateva sute au fost condamnate la moarte sau la inchisoare pe viata in urma unor procese expediate in cateva minute. Greste si Fahmy au fost arestati pe 29 decembrie, in timp ce relatau despre aceste evenimente, intr-o camera de hotel din Cairo transformata in birou, in urma unei descinderi a politiei la sediul Al-Jazeera.
Jurnalistii lucrau fara acreditare, obligatorie pentru toate institutiile de presa. Acuzatii au denuntat in mod regulat un proces "nedrept" si "politic" si dovezi "fabricate integral". Ei sunt sustinuti in intreaga lume, iar mai multe institutii de presa au lansat o campanie care proclama ca "jurnalismul nu este o infractiune".
Statele Unite au cerut Egiptului sa-i gratieze pe jurnalisti
Statele Unite au cerut Egiptului sa-i gratieze sau sa comute pedepsele celor trei jurnalisti ai postului Al-Jazeera. "Indemnam Guvernul egiptean sa gratieze aceste persoane sau sa comute pedepsele, pentru ca ele sa fie eliberate imediat, si sa acorde clementa tuturor persoanelor condamnate din motive politice", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.
"Deschiderea unor anchete impotriva unor jurnalisti care nu ofera informatii in conformitate cu orientarea Guvernului egiptean constituie o desconsiderare a celui mai elementar principiu al libertatii presei si acest fapt aduce atingere procesului democratic din Egipt", a mai explicat Josh Earnest.
Secretarul de Stat american John Kerry, aflat in vizita la Bagdad, a remarcat o sentinta "infioratoare si excesiv de severa", a doua zi dupa ce s-a intalnit la Cairo cu noul presedinte egiptean Abdel Fattah el-Sissi. "Condamnarea de astazi (luni) este (...) infioratoare si excesiv de severa", a declarat Kerry.
Sursa foto: AFP