Trei adolescente din Afganistan, stropite cu acid pentru ca au acces la educatie: Asta e pedeapsa pentru ca mergeti la scoala


Ultimul update: Miercuri 08 Iulie 2015 07:10
Data publicarii: Duminica 05 Iulie 2015 11:55
Categorie: Stiri externe
fete afgane

Mai multi agresori pe motociclete au aruncat cu acid pe fata a trei adolescente din Afganistan, pentru simplul motiv ca acestea mergeau la scoala, relateaza CNN.

"Asta e pedeapsa pentru ca mergeti la scoala", le-au strigat agresorii, care inca nu au fost identificati, dar sunt acum cautati de politie.

Fetele cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani se indreptau spre scoala in momentul in care barbatii le-au turnat acid pe fata. Cele trei au fost duse de urgenta la spitalul Noor, insa parintii au ales sa le transfere la alta unitate medicala, pentru a primi ingrijiri mai bune.

Doua dintre adolescente sunt in stare grava.

Atacurile teroriste impotriva fetelor afgane care merg la scoala s-au inmultit in ultimele luni. "Oamenii sunt nebuni. In ziua in care am deschis aceasta scoala, in cealalta parte a orasului au aruncat cu grenade intr-o scoala de fete; au murit 100. In fiecare zi auzi de fete care au fost stropite cu acid sau carora li s-a pus otrava in apa", a declarat Razia Jan, fondatoarea unei scoli de fete din Kabul.

In ultimele luni au fost inregistrate peste 185 de atacuri asupra scolilor si spitalelor, potrivit unui raport al Natiunilor Unite. Majoritatea atacurilor este atribuita gruparilor armate care se opun educarii femeilor afgane.

"Ti se rupe inima sa vezi cum sunt tratate femeile. In ochii acestor teroristi femeia nu este altceva decat un obiect pe care ei il pot controla. Sunt speriati ca daca ele vor invata carte vor deveni constiente de drepturile lor", a mai adaugat Jan.

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO