Tarile in care femeile au INTERZIS prin lege sa ia numele barbatilor dupa casatorie
Daca la noi este de la sine inteles ca femeia preia numele de familie al barbatului dupa casatorie, peste granita se intampla sa fie un fenomen foarte rar sau chiar interzis.
In Quebec, toate femeile si-au pastrat numele de familie dupa casatorie inca din anii 1981, fie ca voiau sa nu. Legea provinciala din Quebec le impiedica pe femei sa preia numele sotului dupa casatorie. Aceasta a fost instaurata in 1976 pentru a promova egalitatea intre sexe. Iar Quebec nu este singurul loc din lume.
In Grecia, o lege similara care le cerea femeilor sa-si pastreze numele de domnisoara a fost adoptata in 1983, in timpul unei miscari feministe.
Traditia are radacini si mai adanci in Franta, unde a fost o regula scrisa inca din 1789, care spunea clar ca cetatenii nu au voie sa foloseasca alt nume decat cel primit pe certificatul de nastere. In prezent, femeile nu-si pot schimba numele de familie dupa casatorie, doar in conditiile in care si barbatii accepta sa primeasca numele sotiei.
Femeile din Italia au mai multe optiuni: desi nu isi pot schimba numele, din punct de vedere legal, inca din 1975, ele pot atasa numele de familie al sotului la numele lor.
La fel si in Olanda: femeile sunt identificate pe viata dupa numele mostenit in familie si pot sa-l preia pe cel al sotului doar in circumstante speciale.
Prin contrast, in Japonia legea cere cuplurilor care se casatoresc sa isi aleaga un nume de familie, dintre cele doua, si sa ramana cu unul singur. Bineinteles, 96% din femeile care se marita aleg sa preia numele de familie al sotului.
Sursa: time.com