Transparența Chinei în contextul pandemiei de coronavirus, pusă la îndoială de liderii occidentali

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce statele occidentale se zbat să stăvilească răspândirea rapidă a coronavirusului, unii experți dar și lideri occidentali pun la îndoială transparența și sinceritatea Chinei, care a declarat criza depășită.

Cum gigantul asiatic revine încet-încet la normal și ridică restricțiile, întrebarea este dacă lumea poate avea încredere în guvernul de la Beijing. Numai vineri au fost raportate 126 de noi îmbolnăviri în Wuhan.

Pe măsură ce capitalele occidentale se închideau, întrând în carantină, orașele Chinei reveneau gradual la viață. Au reluat producția și au fost relaxate restricțiile de circulație. Peste câteva zile va fi deblocat și orașul Wuhan, epicentrul pandemiei.

În ultimele trei luni, Organizația Mondială a Sănătății a lăudat constant acțiunile Chinei pentru oprirea epidemiei.

Dr. Bruce Aylward, OMS: „Descoperă rapid cazurile, le izolează rapid.”

Citește și
coronavirus
Cât de reale sunt cifrele publicate de oficialii chinezi despre bilanțul coronavirusului

De altfel, și președintele Donald Trump lăuda în februarie eforturile Beijingului.

Donald Trump, președintele SUA: Președintele Xi iubește poporul chinez, își iubește țara și face o treabă foarte, foarte bună într-o situație foarte, foarte dificilă.”

Însă, în ultimele săptămâni a luat amploare scepticismul față de acuratețea și transparența datelor prezentate de Bejing.

Mike Pence, vicepreședintele SUA: Adevărul este că ne-am fi descurcat mai bine dacă China ar fi fost mai promptă în ceea ce privește comunicarea informațiilor.”

Cozi de sute de metri pentru ridicarea urnelor funerare

 

Locuitori din Wuhan au statla cozi de sute de metri ca să recupereze urnele cu cenușa celor dragi. Pe internet au apărut imediat speculații despre faptul că ar fi fost predate cu câteva mii mai multe urne decât statistică oficială privind decesele provocate de coronavirus.

E drept că la două zile după decretarea carantinei în Wuhan, au fost oprite toate ceremoniile funerare în orașul cu 11 milioane de locuitori. Astfel, este plauzibil că unele rămășițe să aparțină unora decedați din alate cauze.

Pe de altă parte, nici în China nu au fost testați toți oamenii bolnavi, din lipsa echipamentelor, așadar mulți au murit dar nu apar în bilanțul victimelor coronavirusului.

Milioane de telefoane mobile au fost deconectate

 

Mai mult, o investigație a postului francez RTL scoate în evidență că milioane de telefoane mobile din China au fost deconectate în ultimele săptămâni.

Potrivit unei informații furnizate pe 19 martie chiar de ministrul chinez al industriei și tehnologiei ar fi vorba de 21 de milioane de dezabonări.

Activiști pro-democrație au verificat cifrele cerând datele de la operatorii de telefonie mobilă. Un telefon dezactivat sugerează că deținătorul acestuia e mort.

În China, cetățenii sunt obligați prin lege să aibă în permanentă la ei telefonul mobil. Nu de alta, dar prin telefoanele mobile își desfășoară guvernul chinez programul global de supraveghere a populației.

Guvernul chinez cenzura „zvonurile” de la începutul epidemiei

 

Suspiciunile privind cenzurarea informațiilor au și alt temei.

China a declarat că a detectat pentru prima dată virusul pe 12 decembrie, într-o piață de animale exotice din Wuhan. Dar piața a fost închisă abia pe 1 ianuarie. În acele 3 săptămâni, oamenii din Wuhan și-au desfășurat activitățile normale de zi cu zi.

Asta în timp ce guvernul local cenzura ceea ce numea "zvonuri" despre o boală misterioasă și îi reducea la tăcere pe cei ce atrăgeau atenția.

Cum a fost cazul doctorului Li Wenliang, care a tras primul semnalul de alarmă, dar a fost plasat în arest la domiciliu, unde a și murit din cauza coronavirusului.

Experți de la Universitatea din Hong Kong au contrazis mereu cifrele oficiale raportate de regimul chinez. Ei credeau că cifrele sunt de 40 de ori mai mari în realitate numai în orașul Wuhan. China nu a permis inițial accesul experților internaționali în țară.

O primă echipă a Organizației Mondiale a Sănătății a ajuns în China abia pe 10 februarie - la aproape 2 luni de la primul caz detectat.

Ho-Fung Hung, Political economy professor at Johns Hopkins University: „În mod clar, guvernul chinez nu este transparent. Guvernul local este îndemnat să sub-evalueze cazurile pentru a da aparența unei intervenții eficiente. Nu avem probele necesare și informația pentru a avea mai multă încredere în datele guvernului chinez.”

Guvernul chinez a negat în repetate rânduri că ar fi ascuns informații.

Citește și...
Primul medic care a avertizat despre Covid-19 a fost declarat ”martir” în China
Primul medic care a avertizat despre Covid-19 a fost declarat ”martir” în China

China l-a declarat pe Li Wenliang - medicul care a dat alarma cu privire la coronavirus, care l-a ucis ulterior - drept „martir” în urma unei campanii eșuate a poliției din Wuhan de al reduce la tăcere.

Cât de reale sunt cifrele publicate de oficialii chinezi despre bilanțul coronavirusului
Cât de reale sunt cifrele publicate de oficialii chinezi despre bilanțul coronavirusului

În vreme ce SUA și Europa numără zeci de mii de cazuri de infectare cu coronavirus zilnic care au dus la o carantină generalizată, China a început să se redeschidă.

Cercetătorii au descoperit o nouă mutație a coronavirusului. Boala poate dura până la 49 de zile
Cercetătorii au descoperit o nouă mutație a coronavirusului. Boala poate dura până la 49 de zile

Cercetătorii chinezi au descoperit o mutație a noului coronavirus în urma căreia poate rămâne în organismul unei persoane timp de aproape două luni de zile și să dezvolte o formă de boală cronică, relatează South China Morning Post.

Recomandări
Scandal în Parlament, din cauza majorării salariilor. George Simion, la un pas să se bată cu deputatul PSD Zetea
Scandal în Parlament, din cauza majorării salariilor. George Simion, la un pas să se bată cu deputatul PSD Zetea

Un nou scandal a avut loc, marți, la Parlament. Doi deputați au fost gata să se ia la bătaie, din cauza majorării salariilor parlamentarilor și primarilor.  

USR şi Forţa Dreptei depun moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în urma acuzaţiilor de plagiat
USR şi Forţa Dreptei depun moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în urma acuzaţiilor de plagiat

Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu a anunţat, marţi, în plen, că USR şi Forţa Dreptei depun o moţiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

 

Refugiații ucraineni au dus populația Germaniei la cel mai înalt nivel din toate timpurile | GALERIE FOTO
Refugiații ucraineni au dus populația Germaniei la cel mai înalt nivel din toate timpurile | GALERIE FOTO

Refugiaţii care sosesc din Ucraina au contribuit la creşterea populaţiei Germaniei până la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, a anunţat Oficiul Federal de Statistică. În prezent, 84 de milioane de oameni locuiesc în cea mai populată ţară din UE.