Tragedia din Indonezia. Autoritățile îngroapă victimele fără să le mai identifice
Autoritățile indoneziene au decis să îngroape victimele cutremurului urmat de tsunami fără să mai încerce să le identifice. Astfel, sute de trupuri au fost înmormântate de urgență în gropi comune, din motive legate de sănătate.
Zile la rând, Nano Wiratno a așteptat un semn de la fratele său Adian care se afla în Palu, orașul indonezian devastat în urmă cu o săptămână de cutremurul urmat de tsunami. El a călătorit 610 kilometri, pentru a-și căuta fratele, conform The Guardian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„De vineri, Adian nu mi-a mai răspuns la felefon. Am încercat să o sun și pe soția sa, dar uitându-mă la statusul său de pe Whatsapp am văzut că ultima dată a fost online cu câteva minute înainte de cutremur”, a spus Nano.
Ultima sa oprire a fost la poliția spitalului din Palu, unde alături de alte familii a așteptat identificarea fratelui său. Până joi, nu a aflat nimic despre el. De șase zile, o echipă a spitalului lucrează continuu pentru identificarea a peste 700 de trupuri. Au fost luate amprente, au fost făcute examinări dentare și evaluate semnele distinctive: tatuaje, cicatrici. Astfel, echipa formată din 72 e specialiști și medici din toată Indonezia au reușit să identifice 218 victime.
Joi, însă, familiile îndurerate au fost anunțate că, de acum înainte, toate trupurile descoperite de salvatori vor fi îngropate direct, fără să se mai încerce idenificarea lor. Astfel, restul victimelor vor fi înmormântate într-o groapă comună, iar autoritățile motivează decizia precizând că este necesară din motive ce țin de sănătate.
Mai mult de atât, după ce autoritățile au anunțat că bilanțul morților se ridică la 1.424 de morți, acestea au decis să își concentreze atenția asupra supraviețuitorilor, în loc să continue un proces dificil și costisitor de identificare.
„Am ajuns abia la 20% cu procesul de evacuare, care este în esfășurare. Credem că aici ar putea fi cel puțin 2.000 de morți”, a spus Hasbin Basri, un oficial indonezian.
Totodată, autorităție se tem că în satul Petobo, unde în urma cutremurului străzile au fost înecate în noroi, ar putea exista un număr mare de morți. Miercuri, a fost descoperită a 19-a victimă. În Balaroa, oamenii trec prin zona devastată cu fețele acoperite, din cauza mirosului trupurilor în putrefacție.
În jur, totul este distrus: case, drumuri, mașini. Unii rezidenți au lăsat mesaje pe rămășițele locuințelor lro, pentru a-și anunța cunoscuții că au supraviețuit: „Siva și Dina au supraviețuit și sunt pe șoseaua Cimanggis, în apropiere de fabrică”, se precizează într-un asfel de mesaj.
Alte mesaje includ imagini cu chipurile copiilor dispăruți. Potrivit organizației Salvați Copiii, există temeri că au fost minori separați de familiile lor, care dorm pe străzi. Acum, se încearcă găsirea familiilor, pentru ca micuții să fie reuniți cu părinții lor.
„Este difcil de contactat comunitățile din Sulawesi, din cauza zonei izolate, cât și a dezastrului cauzat de tsunami, care blochează mijloacele de transport, ceea ce face și mai vulnerabili minorii separați de familiile lor”, a spus un consilier pentru protecția copiilor, Zubedy Koteng.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!