Tot mai multe țări testează săptămâna cu doar patru zile de lucru. Un studiu din SUA demonstrează avantajele
O săptămână cu doar patru zile lucrătoare este o idee care prinde contur în tot mai multe țări. Un studiu încheiat recent în Statele Unite demonstrează încă o dată avantajele.
Experimentul a durat șase luni și au participat zeci de companii.
Tot mai multe țări testează săptămână de lucru cu patru zile de lucru, după succesul înregistrat în Islanda sau Belgia, de pildă. Rezultatele unui experiment încheiat recent în Statele Unite au arătat și în acest caz avantajele. Angajatorii admit că situația e cu totul alta înainte.
Jon Leland, directorul unei companii din SUA: „Am văzut oameni care erau epuizați și obosiți”.
33 de companii din Statele Unite, cu peste 900 de angajați în total, au testat timp de șase luni săptămâna cu patru zile de lucru. Pe parcurs, oamenii au fost supravegheați de cercetători de la trei universități americane.
Juliet Schor, profesoară de economie la Universitatea din Boston: „Toți angajații au primit în continuare același salariu ca și cum ar fi muncit cini zile pe săptămână. Scopul a fost reducerea semnificativă a timpului de lucru”.
La final, angajații din 27 de companii au spus la unison că nu-și mai doresc revenirea la săptămâna cu cinci zile de lucru, spun organizatorii. Mulțumiți sunt și angajatorii.
Samantha Losey, directoarea unei companii din SUA: „Productivitatea a crescut în săptămâna de lucru de patru zile față de cea de cinci zile. Drept urmare, ce argumente aș mai putea să le aduc angajaților mei că vreau să revină la săptămâna de lucru de cinci zile”?
În plus, și profiturile unor companii au fost mai mari față de cele înregistrate în aceeași perioadă din anul precedent.
Un studiu asemănător se desfășoară în Marea Britanie. S-au înscris 70 de companii cu peste 3.000 de angajați, iar rezultatele sunt așteptate în aproximativ două luni.