Tot mai multe țări se află într-o situație dramatică din cauza valului 3 de COVID-19
Bulgaria va intra de vineri din nou în carantină națională din cauza numărului tot mai mare de infectări. Cea mai gravă situație este în capitala Sofia.
Și în Polonia accelerează valul al treilea al pandemiei, incidența crescând cu 44% comparativ cu săptămâna trecută. Pe de altă parte, guvernul Franței urmează să anunțe noi restricții pentru regiunea pariziană, după ce spitalele au început să transfere pacienți în spitale din restul țării.
De vineri, în Bulgaria vor fi închise şcolile, grădiniţe, mallurile, sălile de sport şi spectacole şi restaurantele pentru cel puţin 14 zile. Spitalele au aproape 80% din locuri ocupate. Autorităţile plănuiesc să transforme unele unităţi medicale în spitale exclusiv COVID.
Într-o situaţie chiar mai gravă este Bosnia. Principalul spital din Sarajevo a decretat stare de urgenţă după ce numărul de infectări s-a dublat.
Aida, asistentă: "Pacienţii sunt înghesuiţi ca sardinele. Uneori este imposibil să le oferim tuturor atenţie. Ne străduim ca măcar medicaţie şi oxigen să primească la timp. Facem toate eforturile. Lucrăm fără pauză."
În acest timp, europenii aşteaptă cu nerăbdare decizia Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la siguranţa vaccinului AstraZeneca.
Dacă majoritatea statelor europene au suspendat administrarea acestui ser, altele, precum Grecia, Belgia ori Cehia, continuă netulburate.
Şi Marea Britanie susţine cu tărie siguranţa serului produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
Matt Hancock, secretar de sănătate din Marea Britanie: "Am vaccinat peste 11 milioane de britanici cu AstraZeneca şi putem vedea impactul: nu doar că e sigur, dar salvează vieţi."
Totuşi, experţii se tem că actuala controversă va afecta încrederea oamenilor în vaccinuri, în general.
Vaccinurile sunt vitale, în număr cât mai mare, în ţările aflate în faza acută a pandemiei, cum e cazul Braziliei. Marți, țara sud americană a raportat peste 2.800 de decese, un record de la izbucnirea pandemiei.
Situaţia este disperată în metropola Sao Paulo, dar şi în zonele izolate din pădurea amazoniană.
Clailson Paiva, pacient infectat: "Mor oamenii în jurul nostru pentru ca guvernanţii nu fac decât să bage banii în propriile buzunare şi uită cu totul de noi."