Valul trei de coronavirus a lovit din plin România. Echipajele SMURD nu mai fac faţă solicitărilor

×
Codul embed a fost copiat

Valul trei al pandemiei de coronavirus apasă tot mai greu România. Miercuri a fost înregistrat un nou record de îmbolnăviri pentru 2021: peste 6.000 de infectări cu Sars-Cov-2 în doar 24 de ore.

În Capitală s-au înregistrat peste 1.200, iar echipajele SMURD sunt copleșite. Au fost chemați în ajutor paramedici din alte județe.

Dacă marți s-au înregistrat 700 de noi îmbolnăviri în Capitală, miercuri numărul aproape s-a dublat. Au fost diagnosticate 1.245 de noi infectări. Sunt tot mai mulţi cei care ajutor la 112, iar echipajele SMURD nu mai fac faţă. 10 echipaje din judeţele vecine au ajuns miercuri în Bucureşti ca să ajute la testări şi transportul pacienţilor confirmaţi cu SARS COV 2.

Opt judeţe şi Capitala sunt în scenariul roşu. În Bucureşti rata de incidență a ajuns la 4,49 infectări la mia de locuitori. De la 6 cazuri se poate pune problema carantinei. Aşa se întâmplă acum de pildă în oraşul Braşov, unde autorităţile trebuie să decidă ce restricţii impun. În mod clar, şcolile se închid.

Valentin Bucur, Inspectoratul Şcolar Judeţean Brașov: "Vineri va fi reevaluată situaţia şi dacă indicele continuă să fie peste 6 atunci şi saptămâna viitoare vor rămâne în online pentru o săptămână".

Citește și
Raed Arafat
Mesajul unui medic pentru Arafat: ”Şcolile?! Închise clar! Pârtiile?! Deschise şi arhipline!”
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Secţiile ATI din toată ţara sunt sufocate. La secţia de la Spitalul Judeţean din Târgovişte, majoritatea pacienţilor sunt inconştienţi ori abia respira. Medicii sunt epuizaţi.

Ion Aldea, şef secţie ATI-Covid SJU Târgovişte: ”Spitalul nostru se confruntă cu un val foarte mare de pacienţi, care vin în număr din ce în ce mai mare, în stări din ce în ce mai grave. Fiecare loc care se eliberează se ocupă aproape instantaneu”.

Toate locurile destinate bolnavilor COVID-19 sunt ocupate în acest moment, în toate secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte. Pacienţii nou-confirmati sunt redirecţionaţi către spitalele suport COVID din judeţ. Mai sunt câteva locuri libere doar în secţia psihiatrie COVID, exclusiv însă pentru pacienţii cu afecţiuni psihiatrice.

La Timişoara va fi deschisă o zonă ATI cu 8 paturi, în secţia de Dermato-Venerologie a Spitalului Municipal. În plan este şi un spital de campanie mobil ATI cu 10 locuri.

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă: ”Suntem în valul 3 de o bună perioadă de timp şi asta este de fapt imaginea reală a pandemiei. ATI nu minte pentru că aici sunt toate cazurile grave şi acum aproape toate paturile ATI sunt ocupate. Eliberarea unui pat durează foarte puţin pentru că sunt alţi pacienţi care aşteaptă şi trebuie să creştem capacitatea ATI cât mai rapid.”

După şedinţa de Guvern, premierul a cerut lămuriri despre măsurile luate de ministerul sănătăţii.

Florin Cîțu, Premierul României: "Am cerut Ministerului Sănătății că până săptămâna viitoare să prezinte un raport privind toate acțiunile din decemebrie pentru pregătirea înaintea valului trei al pandemiei. Am spus că Ministerul Sănătății ar trebui să aibă conferințe de presă săptămânale".

Klaus Iohannis, preşedintele României: ”Acest val poate fi ultimul, având în vedere procesul de vaccinare
Situația e încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ”.

18 paturi ATI şi 54 de locuri pentru ceilalţi pacienţi COVID ar exista la Spitalul modular din Leţcani. Spitalul ar fi trebuit deschis în această săptămână, însă holurile sunt inundate, iar în unele saloane, inclusiv la ATI, plouă. Administratorul este de altă părere.

Alina Popa, administrator: ”Din punct de vedere tehnic este ok”.

Directorul medical nu este de acord, iar spitalul rămâne închis.

45 bărbați și 44 femei au murit în ultimele 24 de ore din cauza virusului. 1266 de pacienţi se luptă pentru viaţa lor în secţiile de terapie intensivă. Sunt mai mulţi decât în ziua în care s-a înregistrat vârful celui de-al doilea val în România. Comparativ cu ce se întâmplă acum, atunci pe 18 noiembrie se înregistrau peste 10 mii de infectări în 24 de ore.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Expert în sănătate:
Expert în sănătate: "Bucureștiul se va închide mai mult ca sigur"

Expertul în sănătate Emilian Imbri, fost director al Spitalului Victor Babeș, preconizează că pandemia de coronavirus va mai dura și în 2022, iar Bucureștiul urmează să se închidă în viitorul apropiat.

Mesajul unui medic pentru Arafat: ”Şcolile?! Închise clar! Pârtiile?! Deschise şi arhipline!”
Mesajul unui medic pentru Arafat: ”Şcolile?! Închise clar! Pârtiile?! Deschise şi arhipline!”

Un medic pneumolog la Spitalul Militar Galaţi, Sorin Bivolaru, îl critică pe secretarul de stat Raed Arafat pentru restricţiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19.

Vălean, despre adeverința electronică verde:
Vălean, despre adeverința electronică verde: "O soluţie tehnică, pentru a facilita călătoriile în UE"

Adeverinţa electronică verde nu va fi un document discriminatoriu, ci unul care va atesta că o persoană este sănătoasă atunci când călătoreşte, a declarat, miercuri, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Fostul baschetbalist Anton Netolitzchi a încetat din viaţă din cauza coronavirusului
Fostul baschetbalist Anton Netolitzchi a încetat din viaţă din cauza coronavirusului

Fostul mare baschetbalist Anton Netolitzchi a încetat din viaţă, la vârsta de 63 de ani, din cauza coronavirusului, au anunţat, miercuri, CSA Steaua şi Federaţia Română de Baschet, scrie News.ro. 

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.