"Ti-e frica sa mori?". Dialogul purtat de calugarite cu jihadistii ISIS care au omorat un preot in biserica din Franta


Ultimul update: Marti 02 August 2016 07:38
Data publicarii: Sambata 30 Iulie 2016 07:24
Categorie: Stiri externe
atac biserica franta

Un dialog suprarealist a avut loc marti in biserica din localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray, in nordul Frantei, dupa asasinarea preotului Jacques Hamel, intre cei doi atacatori jihadisti si doua calugarite retinute in interiorul edificiului.

Calugaritele au povestit ce s-a intamplat in biserica pentru saptamanalul catolic La Vie, relateaza AFP, conform Agerpres.

In timp ce preotul de 85 de ani, caruia tocmai i se taiase gatul, si un credincios grav ranit se aflau la pamant, cei doi agresori, care pana la acel moment dadusera dovada de agresivitate si de o stare de nervozitate, si-au schimbat brusc comportamentul. "Am avut dreptul la un suras de o secunda. Nu un suras de triumf, ci un suras dulce, al cuiva bucuros", povesteste sora Huguette Péron.

Sora Hélene Decaux, 83 de ani, si sotia credinciosului ranit, de asemenea in varsta de peste 80 de ani, au cerut voie sa se aseze. Unul dintre ucigasi a acceptat. "I-am cerut bastonul meu, el mi l-a dat", precizeaza sora Hélene.

Apoi conversatia a luat o turnura religioasa. Unul dintre cei doi atacatori a intrebat-o pe sora Hélene daca stie Coranul. "Da, il respect asa cum respect si Biblia, am citit mai multe versete. Si ceea ce m-a frapat in mod special sunt versetele despre pace", a raspuns calugarita.

"Pacea, asta este ceea ce vrem (...) Atat timp cat vor exista bombe asupra Siriei, vom continua atentatele. Si acestea vor avea loc zilnic. Cand voi va veti opri, ne vom opri si noi", i-a raspuns interlocutorul sau.

"Ti-e frica sa mori?", o intreaba apoi acesta din urma. La raspunsul negativ al calugaritei, el continua: "De ce?". "Cred in Dumnezeu si stiu ca voi fi fericita", a replicat sora Hélene, care marturiseste ca s-a rugat in gand la Fecioara Maria si s-a gandit la Christian de Chergé, staret la manastirea Tibéhirine (Algeria) asasinat alaturi de alti sase calugari in 1996.

Cu sora Huguette, conversatia s-a purtat despre Iisus. "Iisus nu poate fi om si Dumnezeu. Voi sunteti cei care va inselati", a spus celalalt atacator. "Poate, insa ar fi pacat", a raspuns sora Huguette. "Gandindu-ma ca voi muri, mi-am oferit viata lui Dumnezeu", a adaugat ea.

"In mod vizibil, ei asteptau politia", considera sora Hélene. La scurt timp, cei doi barbati au incercat sa iasa luandu-le pe cele trei femei drept scuturi umane. "Insa nu s-au pus complet in spatele nostru. Ai putea crede ca mergeau la intalnirea cu moartea", adauga ea.

Prezenta la slujba in momentul intrarii teroristilor, o a treia calugarita, sora Danielle Delafosse, a reusit sa iasa din biserica si sa dea alerta.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO