The Guardian publica mii de e-mail-uri personale ale dictatorului Siriei. Secretele lui Assad

15-03-2012 11:51

Bashar al-Assad si sotia sa, Asma

In timp ce sute de sirieni lupta si mor pentru libertatea lor, presedintele Bashar al-Assad si sotia sa isi comanda filme cu Harry Potter si muzica de pe internet. Aceasta este concluzia unor investigatii derulate de The Guardian.

Publicatia britanica a obtinut mii de e-mail-uri despre care se spune ca sunt extrase din conturile personale ale dictatorului Assad si ale sotiei sale, Asma. Rebelii afirma ca au reusit acest lucru cu ajutorul unei persoane din anturajul presedintelui, nemultumita de regimul din Siria, care a obtinut conturile si parolele celor doi. In felul acesta, au afirmat activistii, discutiile dintre Assad si sotia sau au putut fi urmarite in timp real pentru o perioada de timp.

"A fost clar cu cine aveam de-a face. Erau presedintele si nevasta sa. Nu era nicio indoiala!" a spus unul dintre activisti pentru The Guardian. Cu toate acestea, The Guardian recunoaste faptul ca nu poate dovedi 100% autenticitatea acestor e-mail-uri, insa afirma ca exista suficiente semnale ca apartin familiei prezidentiale din Siria.

Iata cele mai importante aspecte din e-mail-uri, potrivit The Guardian:

-► Assad pare sa fi beneficiat de sfaturi din partea Iranului sau a unor persoane cu legaturi puternice in Iran despre criza cu care se confrunta. Inainte sa sustina un discurs in decembrie, consultantul sau media i-a pregatit o lista lunga de teme despre care a afirmat ca se bazeaza pe niste "consultari cu un numar mare de oameni cu legaturi in media si cu consilierul politic al ambasadorului Iranului".

-► Husssein Mortada, un om de afaceri foarte influent din Liban, cu conexiuni stranse cu Iranul, l-a avertizat pe Assad sa nu mai dea vina pe Al-Qaeda pentru cele doua atentate cu bomba din Damasc din decembrie. El sustine ca a fost in contact cu Iranul si Hezbollahul din Liban, care au aceleasi opinii.

-► Assad a facut cate ceva din promisiunile de reformare a statului ca sa mai stopeze furia populatiei.

-► Una dintre fiicele emirului Qararului, Hamid bin Khalifa al-Thani, a sfatuit familia lui Assad sa paraseasca Siria si a sugerat ca Doha ar putea fi un loc de exil. "Ma rog pentru ca voi sa il convingeti pe presedinte sa accepte aceasta oportunitate si sa iasa din scena fara sa suporte consecintele", a spus ea.

-► Assad a fost informat in detaliu cu privire la prezenta jurnalistilor occidcentali din cartierul Baba Amr din provincia Homs

-► Familia lui Assad s-a bucurat in continuare de privilegii, in timp ce populatia era macelarita. Cei doi au cheltuit zeci de mii de dolari pentru shopping pe internet sau pe mobila comandata de la magazinele din Chelsea. O companie din Dubai, al-Shahba, care are un birou inregistrat la Londra, este folosita ca liant intre afacerile guvernamentale siriene si interesele personale ale Primei Doamne din Siria.

-► Assad si-a facut un adevarat playlist de pe iTunes, iar printre artistii comandati s-au aflat: LMFAO, Right Said Fred, Barbara Walter, New Order, The Cover Girls, Leona Lewis, Blake Shelton, Chris Brown si un "tribute to Cliff Richard".

Potrivit The Guardian, aceste e-mail-uri au fost trimise sau primite de presedintele sirian Bashar al-Assad si de sotia sa Asma de la sfarsitul lui martie 2011 si pana in februarie 2012, dupa care au ajuns in posesia unei "surse din opozitia siriana".

Alte mesaje, prezentate tot ca provenind de la adresele de e-mail ale cuplului - am@alshahba.com si ak@alshahba.com - arata stilul luxos de viata al acestora. Unul evoca achizitionarea pe Internet de catre Prima Doamna a unor candelabre si mese in valoare de mii de dolari.

 

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO