The Guardian: Discursul lui JD Vance, ”ipocrit și insensibil”, ar putea fi semnalul că SUA nu mai au nevoie de NATO

Discursul șocant al lui JD Vance de la Munchen, așa ”ipocrit și insensibil” cum a fost, ar putea reprezenta totuși semnalul că SUA nu mai au nevoie de NATO, se arată într-un material de opinie publicat de The Guardian.
Discursul lui JD Vance din München a scos la iveală prăbușirea alianței transatlantice, iar vicepreședintele SUA a fost ipocrit și insensibil, dar cât se poate de clar în privința resetării relațiilor Americii, scrie prestigioasa publicație britanică The Guardian.
Începând cu 1963, Conferința de Securitate de la München a avut multe discursuri importante, în special când Vladimir Putin a anunțat în 2007 că Rusia nu va accepta niciodată un rol subordonat în noua ordine mondială. Dar discursul de vineri al lui JD Vance, vicepreședintele SUA, are potențialul de a fi cel mai important – în momentul în care ordinea mondială criticată de Putin s-a prăbușit.
Uneori, chiar și în această era digitală, discursurile pot fi edificatoare. Da, cele 22 de minute au fost pline de ipocrizie demnă de râs, portretizări distorsionate ale democrației europene și insensibilitate la trauma Europei legată de fascism, dar pentru ceea ce a spus despre prăpastia dintre valorile Europei și cele ale administrației Trump, a fost greu de trecut cu vederea.
Șocul a fost în parte pentru că această conferință tinde în mod tradițional să vorbească despre polarizarea populismului, și nu de a invita un populist să vorbească. Organizatorii se așteptau la o disertație despre Ucraina, dar în schimb au obținut de la amvon discursul populist complet și, prin urmare, ceva mai semnificativ.
Discursul lui Vance, ”un apel la arme pentru ca dreapta populistă să poată prelua puterea în Europa”
Discursul a semnalat că disputa preexistentă dintre Europa și SUA nu mai are de-a face cu împărțirea poverilor militare sau cu natura viitoarei amenințări la securitate reprezentată de Rusia, ci ceva mai fundamental despre societate.
Nu a fost doar o colecție de fotografii ieftine într-un război cultural, în timp ce un război militar real, pe viață și pe moarte, a fost în mare parte ignorat. A fost un apel la arme pentru ca dreapta populistă să poată prelua puterea în Europa și o promisiune că „noul șerif din oraș” îi va ajuta să facă acest lucru.
Adresându-se dreptei populiste și apărând libertatea digitală, Vance a spus: „Sub conducerea lui Donald Trump, s-ar putea să nu fim de acord cu opiniile dumneavoastră, dar vă vom apăra dreptul de a o oferi în public”.
Cel mai mare pericol pentru Europa, susține Vance, nu este Rusia, nu China, ci „pericolul din interior”. O elită înrădăcinată a instrumentalizat sistemul judiciar, a erodat libertatea de exprimare pentru a se menține la putere, a anulat alegerile din România pe baza informațiilor precare și a fugit de preocupările valabile ale alegătorilor cu privire la migrația în masă, lăsându-i în afara dezbaterilor politice.
Concluzia lui a fost că Germania ar trebui să-și dărâme sistemul de protecție și astfel să-i legitimeze pe populiști. (Nu a menționat Alternative für Deutschland pe nume, dar s-a întâlnit ulterior cu liderul partidului de extremă-dreapta – n.red.). În caz contrar, a avertizat el, Germania ar putea să nu supraviețuiască, deoarece nicio democrație nu va supraviețui „spunând milioanelor de alegători că gândurile și preocupările lor, speranțele, cererile lor de ajutor sunt invalide”.
”Scopul moral al NATO a căzut”
Vance a portretizat un continent care și-a pierdut calea. De ce vorbea conferința de securitate despre bugetele apărării, când nu era clar ce apără de fapt?, întrebă el. Era clar „împotriva a ce” se apără, dar nu „din ce motiv”.
Și apoi a venit criza și despărțirea explicită. „Dacă voi candidați cu teama de proprii voștri alegători, nu mai există nimic pe care America o poate face pentru tine și nici, de altfel, nu mai există ceva ce poți face pentru poporul american care m-a ales pe mine și l-a ales pe președintele Trump. Ai nevoie de mandate democratice pentru a realiza ceva de valoare în următorii ani”.
El a continuat: „De ani de zile, ni s-a spus că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune”. Dar s-a uitat la Europa de astăzi și s-a întrebat de ce câștigătorii Războiului Rece au abandonat valorile care i-au lăsat să prevaleze împotriva „forțelor tiranice” de pe continent.
Mesajul era implicit, dar clar. NATO a fost fondată în Războiul Rece ca o expresie a hotărârii SUA de a apăra valorile occidentale comune, dar dacă acele valori nu mai sunt împărtășite, atunci scopul moral al NATO însăși a căzut.
În identificarea defectelor percepute ale Europei – multiculturalism, globalism, migrație, drepturile homosexualilor, progresismul liberal – și în excluderea Rusiei de la critici, discursul a ajuns aproape de a susține că democrația americană a fost în cel mai bun caz neutră în ceea ce privește valorile relative ale Rusiei și ale elitei europene.
Ideologul lui Putin, promovat acum de Casa Albă
De ani de zile, mulți activiști ai MAGA (Make America Great Again – n.red.), precum Steve Bannon, au susținut o afinitate cu ideologul lui Putin, Alexander Dugin, un bărbat pe care Bannon l-a întâlnit și l-a lăudat. Ambii cred că elitele europene promovează o ideologie „globalistă” care neagă existența diferitelor culturi și tradiții. Dar una era pentru Bannon să vadă aceste conexiuni, alta era ca ele să fie repetate de Casa Albă.
Pentru mișcarea MAGA și pentru Vance, judecând după discursul său, retragerea din Europa așa cum există acum nu este despre împărțirea poverii, izolaționismul american, dispute despre credibilitatea lui Putin sau chiar tarife, ci despre o fisură ideologică.
Liderii Europei de la Conferința de Securitate de la Munchen, după ce au fost zguduiți de discursul lui Vance, au încercat o ripostă, dar păreau totuși în negare. Olaf Scholz, cancelarul german, i-a amintit lui Vance că vicepreședintele SUA tocmai a vizitat săptămâna aceasta fostul lagăr de concentrare Dachau și a promis că asemenea crime de nespus împotriva umanității nu se vor repeta niciodată.
Germania avea datoria istorică de a lupta împotriva revenirii partidelor cu rădăcini în nazism, a spus Scholz. Un sistem de protecție nu era despre cenzurarea AfD. Era vorba despre refuzul de a lucra cu ei în guvern.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: NATO, statele unite ale americii, renuntare, ipocrizie, jd vance,
Dată publicare:
15-02-2025 16:47