Tensiuni Marea Britanie-Iran după sechestrarea unui petrolier britanic. SUA trimit trupele

×
Codul embed a fost copiat

Un petrolier sub pavilion britanic a fost sechestrat în apele Golfului de Gardienii Revoluției, susține televiziunea iraniană. Un al doilea petrolier, sub pavilion liberian, a fost reținut, dar i s-a permis apoi să își continue voiajul.

Vasul Stena Impero se îndrepta spre Arabia Saudită, dar proprietarul spune că și-a schimbat brusc ruta spre Iran după ce ar fi fost abordat de mai multe ambarcațiuni mici, neidentificate și un elicopter, în strâmtoarea Ormuz.

Ulterior, armatorul nu a mai reușit să ia legătura cu echipajul format din 23 de marinari. La Londra s-a reunit comitetul guvernamental pentru situații de urgență pentru a discuta incidentul.

Agenția de presă afiliată Gardienilor Revoluției a anunțat că petrolierul Stena Impero a fost sechestrat pentru că a încălcat regulile de navigație, a oprit sistemul de localizare prin GPS și a ignorat avertismente repetate.

Tensiunile dintre Regatul Unit și Iran au crescut periculos la începutul lunii, când marina britanică a sechestrat un petrolier iranian bănuit că încalcă sancțiunile Uniunii Europene.

Citește și
Petrol, OPEC
Motivul pentru care o dronă iraniană a cauzat creșterea prețului carburanţilor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

 

Regatul Unit a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ''în afara zonei'' strâmtorii Ormuz

 

Regatul Unit a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ''în afara zonei'' strâmtorii Ormuz pentru o "perioadă provizorie" după ce Iranul a capturat un petrolier care naviga sub pavilion britanic.

"Rămânem profund îngrijoraţi de acţiunile inacceptabile ale Iranului, care constituie o provocare clară a libertăţii navigaţiei internaţionale. Am sfătuit navele britanice să rămână în afara zonei pentru o perioadă provizorie", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic într-un comunicat citat de AFP.
 

Reacția Iranului după sechestrarea petrolierului Stena Impero

 

Petrolierul britanic Stena Impero reţinut vineri de Iran a fost implicat într-un accident cu o ambarcaţiune de pescuit iraniană şi a ignorat apelul de urgenţă al acesteia, a transmis agenţia de ştiri Fars din Iran, sâmbătă, citând un oficial, conform Reuters.

Toţi cei 23 de membri ai petrolierului sunt acum în portul Bandar Abbas şi vor rămâne pe vas până la sfârşitul unei investigaţii în curs de desfăşurare, l-a citat Fars pe acest oficial.

"A fost implicat într-un accident cu o navă de pescuit iraniană... Când aceasta a trimis un apel de urgenţă, vasul sub pavilion britanic a ignorat acest lucru", a declarat pentru Fars şeful Organizaţiei Maritime şi a Porturilor din provincia sudică Hormozgan, Allahmorad Afifipour.

"Petrolierul se află acum în portul Bandar Abbas din Iran şi toţi cei 23 de membri ai echipajului vor rămâne pe navă până la finalizarea anchetei'', a adăugat el.

Echipajul este alcătuit din 18 cetăţeni indieni şi alţi cinci din Rusia, Filipine, Lituania şi din alte ţări, a spus Afifipour.

Stena Impero a fost dus la Bandar Abbas vineri seara de forţele navale ale Gărzilor Revoluţionare şi anchetarea accidentului a început sâmbătă, a mai declarat Afifipour, potrivit agenţiei Fars.

Marea Britanie a anunţat anterior că este în căutare urgentă de informaţii despre petrolier, care se îndrepta spre un port din Arabia Saudită şi brusc şi-a schimbat cursul după trecerea prin strâmtoarea de la intrarea în Golful Persic.

Relaţiile deja încordate dintre Iran şi Occident au devenit din ce în ce mai tensionate de când marina britanică a capturat petrolierul iranian Grace 1 în Gibraltar, pe 4 iulie, sub suspiciunea de contrabandă cu petrol către Siria, ceea ce încalcă sancţiunile UE.

Un alt petrolier sechestrat vineri de Iran în Golf, Mesdar, sub pavilion liberian, a fost eliberat.
 

Londra denunţă "confiscarea inacceptabilă" a "două nave" de către Iran
 

Guvernul britanic a denunţat vineri "confiscarea inacceptabilă a două nave", una britanică şi una liberiană, de către Iran.

"Sunt extrem de preocupat de confiscarea a două nave de către autorităţile iraniene în Strâmtoarea Ormuz", a declarat şeful diplomaţiei de la Londra, Jeremy Hunt, într-un comunicat, acuzând "confiscările inacceptabile".

Este vorba despre o navă britanică şi alta "sub pavilion liberian", a precizat el.

Pe de altă parte, Statele Unite au denunţat vineri "escaladarea violenţei" de către Iran, după ce Gardienii Revoluţiei iraniene au anunţat că au "confiscat" un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz.

Preşedintele american, Donald Trump, le-a dat de înţeles jurnaliştilor prezenţi la Casa Albă că Teheranul ar fi confiscat încă o navă.

"Ar putea fi una, ar putea fi două", a declarat el, fără să ofere mai multe detalii.

Potrivit canalului CNN, citând un responsabil american, Iranul a sechestrat încă un petrolier britanic, sub pavilionul Liberiei, MV Mesdar.

Donald Trump a subliniat că Statele Unite "vor face schimb de informaţii" şi "vor acţiona împreună cu Marea Britanie" pe tema petrolierului britanic.

"Este pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână când Marea Britanie este luată ca ţintă de escaladarea violenţei de către regimul iranian", a afirmat vineri seară purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Garett Marquis, într-un comunicat.

 

Arabia Saudită va găzdui soldaţi americani, o premieră din 2003
 


Arabia Saudită a decis vineri să găzduiască forţe americane pe teritoriul său, cele două ţări fiind dornice să facă "tot ce este posibil pentru păstrarea securităţii în regiune şi stabilităţii acesteia", după noi incidente în Golf şi "confiscarea" unui petrolier britanic de către Iran, relatează AFP.

"Regele Salman (...) şi-a dat acordul pentru găzduirea de forţe americane cu scopul de a creşte nivelul mutual de cooperare pentru apărarea securităţii în regiune şi a stabilităţii acesteia şi garantarea păcii", a informat un purtător de cuvânt al Ministerului saudit al Apărării, citat de agenţia de stat SPA.

Arabia Saudită nu a mai găzduit soldaţi americani din 2003, după retragerea acestora la sfârşitul războiului contra Irakului.

Riadul a primit timp de 12 ani forţe americane, în principal de aviaţie, între operaţiunea "Furtuna în deşert" din 1991, când Irakul a invadat Kuweitul, şi sfârşitul războiului din 2003, care l-a răsturnat de la putere pe Saddam Hussein.

Până la 200 de aparate americane erau astfel staţionate la baza Prince Sultan, la circa 80 de kilometri de Riad, în punctul de maxim al operaţiunilor contra Irakului. Peste 2.700 de misiuni au fost coordonate de la comandamentele din Arabia Saudită.

În schimbul prezenţei militarilor americani, cei din urmă au avut obligaţia de a-i pregăti pe omologii lor saudiţi.

Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două ţări au cunoscut şi momente tensionate în cursul celor 12 ani de cooperare, în special după atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, puse la cale de Osama bin Laden, de origine saudită.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că au
Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că au "confiscat" un petrolier britanic

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat vineri seară că au "confiscat" un petrolier britanic, Stena Impero, în strâmtoarea Ormuz, relatează AFP.

Motivul pentru care o dronă iraniană a cauzat creșterea prețului carburanţilor
Motivul pentru care o dronă iraniană a cauzat creșterea prețului carburanţilor

Preţurile petrolului au crescut vineri cu aproape 2% în urma amplificării tensiunilor în Orientul Mijlociu, ca efect al doborârii unei drone iraniene de către o navă americană în Strâmtoarea Urmuz, care are o importanţă majoră pentru tranzitul petrolului.

Trump: Marina SUA a doborât o dronă iraniană în Strâmtoarea Ormuz
Trump: Marina SUA a doborât o dronă iraniană în Strâmtoarea Ormuz

Marina americană a doborât o dronă iraniană în Strâmtoarea Ormuz, a anunțat președintele Donald Trump la Washington. 

Iranul a anunţat că a capturat un petrolier străin cu 12 oameni la bord
Iranul a anunţat că a capturat un petrolier străin cu 12 oameni la bord

Televiziunea de stat iraniană a informat că Gardienii Revoluţiei au capturat un petrolier străin cu 12 persoane la bord, acuzat de contrabandă cu petrol, potrivit News.ro, care citează Associated Press.

Fost primar al unei capitale, acuzat că şi-a ucis soţia cu 30 de ani mai tânără
Fost primar al unei capitale, acuzat că şi-a ucis soţia cu 30 de ani mai tânără

Un fost primar al Teheranului, Mohammad Ali Najafi, este judecat pentru asasinarea soţiei sale

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.