Tensiuni Marea Britanie-Iran după sechestrarea unui petrolier britanic. SUA trimit trupele
Un petrolier sub pavilion britanic a fost sechestrat în apele Golfului de Gardienii Revoluției, susține televiziunea iraniană. Un al doilea petrolier, sub pavilion liberian, a fost reținut, dar i s-a permis apoi să își continue voiajul.
Vasul Stena Impero se îndrepta spre Arabia Saudită, dar proprietarul spune că și-a schimbat brusc ruta spre Iran după ce ar fi fost abordat de mai multe ambarcațiuni mici, neidentificate și un elicopter, în strâmtoarea Ormuz.
Ulterior, armatorul nu a mai reușit să ia legătura cu echipajul format din 23 de marinari. La Londra s-a reunit comitetul guvernamental pentru situații de urgență pentru a discuta incidentul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Agenția de presă afiliată Gardienilor Revoluției a anunțat că petrolierul Stena Impero a fost sechestrat pentru că a încălcat regulile de navigație, a oprit sistemul de localizare prin GPS și a ignorat avertismente repetate.
Tensiunile dintre Regatul Unit și Iran au crescut periculos la începutul lunii, când marina britanică a sechestrat un petrolier iranian bănuit că încalcă sancțiunile Uniunii Europene.
Regatul Unit a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ''în afara zonei'' strâmtorii Ormuz
Regatul Unit a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ''în afara zonei'' strâmtorii Ormuz pentru o "perioadă provizorie" după ce Iranul a capturat un petrolier care naviga sub pavilion britanic.
"Rămânem profund îngrijoraţi de acţiunile inacceptabile ale Iranului, care constituie o provocare clară a libertăţii navigaţiei internaţionale. Am sfătuit navele britanice să rămână în afara zonei pentru o perioadă provizorie", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic într-un comunicat citat de AFP.
Reacția Iranului după sechestrarea petrolierului Stena Impero
Petrolierul britanic Stena Impero reţinut vineri de Iran a fost implicat într-un accident cu o ambarcaţiune de pescuit iraniană şi a ignorat apelul de urgenţă al acesteia, a transmis agenţia de ştiri Fars din Iran, sâmbătă, citând un oficial, conform Reuters.
Toţi cei 23 de membri ai petrolierului sunt acum în portul Bandar Abbas şi vor rămâne pe vas până la sfârşitul unei investigaţii în curs de desfăşurare, l-a citat Fars pe acest oficial.
"A fost implicat într-un accident cu o navă de pescuit iraniană... Când aceasta a trimis un apel de urgenţă, vasul sub pavilion britanic a ignorat acest lucru", a declarat pentru Fars şeful Organizaţiei Maritime şi a Porturilor din provincia sudică Hormozgan, Allahmorad Afifipour.
"Petrolierul se află acum în portul Bandar Abbas din Iran şi toţi cei 23 de membri ai echipajului vor rămâne pe navă până la finalizarea anchetei'', a adăugat el.
Echipajul este alcătuit din 18 cetăţeni indieni şi alţi cinci din Rusia, Filipine, Lituania şi din alte ţări, a spus Afifipour.
Stena Impero a fost dus la Bandar Abbas vineri seara de forţele navale ale Gărzilor Revoluţionare şi anchetarea accidentului a început sâmbătă, a mai declarat Afifipour, potrivit agenţiei Fars.
Marea Britanie a anunţat anterior că este în căutare urgentă de informaţii despre petrolier, care se îndrepta spre un port din Arabia Saudită şi brusc şi-a schimbat cursul după trecerea prin strâmtoarea de la intrarea în Golful Persic.
Relaţiile deja încordate dintre Iran şi Occident au devenit din ce în ce mai tensionate de când marina britanică a capturat petrolierul iranian Grace 1 în Gibraltar, pe 4 iulie, sub suspiciunea de contrabandă cu petrol către Siria, ceea ce încalcă sancţiunile UE.
Un alt petrolier sechestrat vineri de Iran în Golf, Mesdar, sub pavilion liberian, a fost eliberat.
Londra denunţă "confiscarea inacceptabilă" a "două nave" de către Iran
Guvernul britanic a denunţat vineri "confiscarea inacceptabilă a două nave", una britanică şi una liberiană, de către Iran.
"Sunt extrem de preocupat de confiscarea a două nave de către autorităţile iraniene în Strâmtoarea Ormuz", a declarat şeful diplomaţiei de la Londra, Jeremy Hunt, într-un comunicat, acuzând "confiscările inacceptabile".
Este vorba despre o navă britanică şi alta "sub pavilion liberian", a precizat el.
Pe de altă parte, Statele Unite au denunţat vineri "escaladarea violenţei" de către Iran, după ce Gardienii Revoluţiei iraniene au anunţat că au "confiscat" un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz.
Preşedintele american, Donald Trump, le-a dat de înţeles jurnaliştilor prezenţi la Casa Albă că Teheranul ar fi confiscat încă o navă.
"Ar putea fi una, ar putea fi două", a declarat el, fără să ofere mai multe detalii.
Potrivit canalului CNN, citând un responsabil american, Iranul a sechestrat încă un petrolier britanic, sub pavilionul Liberiei, MV Mesdar.
Donald Trump a subliniat că Statele Unite "vor face schimb de informaţii" şi "vor acţiona împreună cu Marea Britanie" pe tema petrolierului britanic.
"Este pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână când Marea Britanie este luată ca ţintă de escaladarea violenţei de către regimul iranian", a afirmat vineri seară purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Garett Marquis, într-un comunicat.
Arabia Saudită va găzdui soldaţi americani, o premieră din 2003
Arabia Saudită a decis vineri să găzduiască forţe americane pe teritoriul său, cele două ţări fiind dornice să facă "tot ce este posibil pentru păstrarea securităţii în regiune şi stabilităţii acesteia", după noi incidente în Golf şi "confiscarea" unui petrolier britanic de către Iran, relatează AFP.
"Regele Salman (...) şi-a dat acordul pentru găzduirea de forţe americane cu scopul de a creşte nivelul mutual de cooperare pentru apărarea securităţii în regiune şi a stabilităţii acesteia şi garantarea păcii", a informat un purtător de cuvânt al Ministerului saudit al Apărării, citat de agenţia de stat SPA.
Arabia Saudită nu a mai găzduit soldaţi americani din 2003, după retragerea acestora la sfârşitul războiului contra Irakului.
Riadul a primit timp de 12 ani forţe americane, în principal de aviaţie, între operaţiunea "Furtuna în deşert" din 1991, când Irakul a invadat Kuweitul, şi sfârşitul războiului din 2003, care l-a răsturnat de la putere pe Saddam Hussein.
Până la 200 de aparate americane erau astfel staţionate la baza Prince Sultan, la circa 80 de kilometri de Riad, în punctul de maxim al operaţiunilor contra Irakului. Peste 2.700 de misiuni au fost coordonate de la comandamentele din Arabia Saudită.
În schimbul prezenţei militarilor americani, cei din urmă au avut obligaţia de a-i pregăti pe omologii lor saudiţi.
Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două ţări au cunoscut şi momente tensionate în cursul celor 12 ani de cooperare, în special după atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, puse la cale de Osama bin Laden, de origine saudită.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, iran, golf, petrolier, ormuz,
Dată publicare:
20-07-2019 06:43