Tensiuni între SUA și China: "Amenințați stabilitatea mondială"
După contrele Biden-Putin, Statele Unite au făcut schimb de acuzaţii la nivel înalt și cu China.
Într-o întrevedere tensionată, ținută în Alaska, șeful diplomaţiei americane a acuzat statul asiatic că "ameninţă stabilitatea mondială".
În schimb, cel mai înalt oficial în materie de politică externă de la Beijing spune că Statele Unite că "incită alte ţări să îi atace".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tensionate de ani de zile, relaţiile dintre cele două superputeri sunt "testate", zilele acestea, la Anchorage, în Alaska. Este prima întrevedere la nivel înalt după ce Joe Biden și-a preluat mandatul. Convorbirile au început abrupt, cu presa încă de faţă:
Antony Blinken, secretar de stat: "Vom discuta, de asemenea, preocupările noastre profunde privind acţiunile Chinei, inclusiv Xinjiang (minoritatea musulmană), Hong Kong, Taiwan, dar şi atacurile cibernetice vizând Statele Unite şi constrângerile economice impuse aliaţilor noştri".
Antony Blinken, secretar de stat: "Alternativa la o ordine bazată pe reguli este o lume în care dreptatea o împarte cel puternic, iar câştigătorii iau totul. Aceasta ar fi, de departe, o lume mai violentă şi mai instabilă pentru noi toţi".
Yang Jiechi, înalt oficial pentru politică externă: "Judecând după tonul în care aţi început discursul, nu este un semn că Statele Unite intenţionează să se adreseze Chinei într-un mod condescendent, de pe o poziţie de forţă?".
"Vă folosiţi de puterea militară și supremaţia finaciară", replicat înaltul oficial chinez, "pentru a vă amesteca în treburile interne ale altora".
Yang a acuzat Washington-ul că abuzează de "așa-numite noțiuni de securitate națională" pentru a obstrucționa schimburile comerciale. Dar și că incită anumite țări să atace China.
Dacă șeful diplomației americane s-a referit la modul în care regimul de la Beijing îi tratează pe musulmanii uiguri din Xinjiang, înaltul oficial chinez i-a replicat că, în Statele Unite, drepturile omului au coborât la un nivel minim, de vreme ce afro-americanii sunt "măcelăriţi".
Tot în opinia Beijingului, americanii sunt campionii atacurilor cibernetice, deși îi acuză pe alții.