Tensiuni între Rusia și SUA. Ambasadorul rus va părăsi Washingtonul sâmbătă

Dată publicare: 18-03-2021 11:51
Dată actualizare: 18-03-2021 14:33


Ambasadorul Rusiei la Washington va pleca sâmbătă la Moscova pentru consultări cu privire la viitorul relaţiei ruso-americane, după tensiunile declanșate de declarațiile recente ale președintelui Joe Biden.

Biden a fost întrebat într-un interviu dacă omologul său rus Vladimir Putin este "un ucigaş" și a răspuns afirmativ.

"În timpul întrevederilor de la Ministerul Afacerilor Externe rus şi cu alte organe, se va discuta despre mijloacele de îndreptare a relaţiei ruso-americane aflate în criză", a scris în noaptea de miercuri spre joi, pe contul său de Facebook, Ambasada Rusiei în SUA, conform Agerpres.

Potrivit ambasadei, "declaraţiile negândite ale unor responsabili americani riscă să ducă la prăbuşirea relaţiilor deja excesiv de conflictuale".

Diplomaţia rusă a anunţat că l-a "invitat" pe ambasadorul său Anatoli Antonov să se întoarcă la Moscova pentru consultări, după afirmațiile preşedintelui SUA.

Kremlinul nu a reacţionat deocamdată la aceste afirmaţii.

O astfel de rechemare a ambasadorului, chiar dacă este calificată în mod oficial de către Moscova drept invitaţie, este lucru rar în acţiunea diplomatică rusă.

Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, i-a reproşat miercuri preşedintelui american că i-a "insultat" pe toţi ruşii şi că i-a "atacat" ţara.

De asemenea, unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, i-a cerut preşedintelui american "explicaţii şi scuze". Potrivit Reuters, Kosaciov a calificat declaraţiile preşedintelui Biden drept inacceptabile şi a apreciat că, inevitabil, vor inflama şi mai mult relaţiile deja proaste dintre cele două ţări. Totodată, Kosaciov a spus că speranţele Moscovei cu privire la o schimbare a politicii americane în timpul noii administraţii au luat sfârşit.

Kosaciov a avertizat că rechemarea ambasadorului rus de la Washington este doar una dintre măsurile rezonabile luate de Rusia, date fiind circumstanţele.

''Bănuiesc că nu va fi şi ultima, dacă partea americană nu va oferi explicaţii sau scuze'', a adăugat el, într-o postare pe Facebook.

''Este de nepermis ca astfel de aprecieri să iasă pe gura unui om de stat de asemenea anvergură. Acest tip de declaraţie nu este acceptabilă în nicio circumstanţă'', a insistat el, calificând-o drept o cumpănă în relaţiile dintre SUA şi Rusia.


VIDEO PROTVPLUS.RO