Tensiune maximă în Golful Persic. Iran amenință că va distruge navele americane

Ultima actualizare: 23-04-2020 15:41
Iran
Getty

Iranul va distruge navele de război americane dacă acestea ameninţă securitatea Republicii Islamice în Golful Persic, a afirmat joi comandantul Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami.

"Le-am dat ordin forţelor noastre navale să distrugă orice forţă teroristă americană în Golful Persic care ameninţă securitatea navelor militare sau nemilitare ale Iranului", a declarat generalul Hossein Salami la televiziunea de stat.

"Securitatea Golfului Persic este parte a priorităţilor strategice ale Iranului", a subliniat el.

Situație de maximă tensiune

 

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri, la câteva ore după ce Gardienii Revoluţiei au anunţat lansarea pe orbită a primului satelit militar al Iranului, că a ordonat marinei militare a SUA să deschidă focul asupra oricăror vase iraniene care hărţuiesc navele americane.

Preşedintele Trump a precizat ulterior că nu a modificat regulile de angajare militară.

În urmă cu o săptămână, Pentagonul a acuzat Teheranul de 'manevre periculoase' pe mare. Conform Washingtonului, 11 vedete rapide ale Corpului Naval al Gardienilor Revoluţiei Iraniene (IRGCN) au trecut 'la o distanţă extrem de mică şi cu mare viteză' de nave americane ce patrulau în Golf.

Acuzați că au încălcat o rezoluție a ONU

 

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut miercuri ca Iranul să fie tras la răspundere pentru lansarea unui satelit militar, susţinând că acest demers contravine unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, transmite Reuters.

Corpul Gardienilor Revoluţiei a anunţat miercuri lansarea cu succes pe orbită a primului satelit militar al Iranului, într-un moment în care tensiunile din relaţia cu SUA sunt în creştere pe subiectul programelor Teheranului în domeniile nuclear şi al rachetelor balistice.

Armata americană afirmă că aceeaşi tehnologie balistică cu rază lungă de acţiune folosită pentru a pune sateliţi pe orbită ar putea permite Teheranului să lanseze arme cu rază mai lungă de acţiune şi, pe viitor, chiar focoase nucleare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO