Televiziunea publică, noua ţintă a ungurilor scoşi în stradă de măsurile guvernului Orban
Mii de oameni s-au strâns în faţa postului naţional şi au cerut independenţa presei şi a sistemului judiciar, precum şi abrogarea legii care permite angajatorilor să ceară anual 400 de ore suplimentare, echivalentul a 2 luni de muncă.
Fapt inedit de la venirea la putere a lui Orban, în 2010, opoziţia de stânga, liberalii, dar şi extrema dreaptă fac, de această dată, front comun împotriva guvernului.
Un dispozitiv impresionant de securitate a încercat în mai multe rânduri să disperseze grupul de protestatari care se îndrepta către sediul televiziunii publice maghiare MTVA.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Manifestanţii au ajuns totuşi la destinaţia vizată, unde au scandat sloganuri împotriva aşa-numitei "legi a sclaviei", împotriva partidului FIDESZ aflat la putere şi a televiziunii publice, acuzată că susţine interesele Guvernului.
Tamaş Harangozo, deputat socialist: "Acesta nu e sfârşitul Rezistenţei, e doar începutul!"
Postul de stat MTVA a relatat sumar despre manifestaţiile din ultima săptămână, punându-le însă în mod înşelător în legătură cu protestele anti-imigratie înregistrate, în mai multe capitale europene. În plus, reportajele laconice au fost ilustrate exclusiv cu scene violente.
Martidimineaţă, doi deputaţi ecologişti au fost evacuaţi cu forţa de agenţii de securitate din sediul televiziunii publice, unde petrecuseră noaptea în speranţa că li se va permite să citească pe post revendicările protestatarilor.
Distribuite intens pe reţelele de socializare, imaginile au amplificat furia oamenilor.
Regimul Orban nu s-a mai confruntat cu o asemenea contestare din aprilie 2017, când peste 40.000 de persoane au protestat faţă de adoptarea unei legi care viza Universitatea Central-Europeana, finanţată de George Soros, filantrop liberal evreu născut în Ungaria.
De altfel, guvernul de la Budapesta denunţa manifestaţiile din ultima săptămână şi le caracterizează "acţiuni ale vandalilor aflaţi în solda lui Soros".
Viktor Orban a spus de mai multe ori ca Soros este duşmanul său declarat. Orban este adeptul a ceea ce el a numit o "democraţie iliberală" după modelul lui Vladimir Putin.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!