Teamă și îngrijorare la Carnavalul de la Veneția. Numărul turiștilor a scăzut din cauza virusului ucigaș
În Veneţia, carnavalul este în toi. Mii de oameni au participat duminică, costumaţi în haine de epocă sau moderne, la două dintre cele mai aşteptate momente ale ediţiei din acest an: zborul îngerului şi paradă Mariilor.
Cu toate astea, carnavalul din acest an a fost umbrit de câteva probleme care sunt resimţite în întreaga lume: epidemia provocată de noul coronavirus şi încălzirea globală.
Cea din urmă afectează chiar viitorul Veneţiei - în noiembrie anul trecut, oraşul gondolelor a fost inundat de mai multe ori.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În fiecare an, o tânără este aleasă "îngerul oraşului" la Carnavalul de la Veneţia. Această onoare vine şi cu o misiune dificilă - tânăra trebuie să coboare, susţinută de un cablu, de la o înălţime de 100 de metri, din vârful unei clopotniţe până în piaţa San Marco. Totul, sub privirile miilor de turişti şi localnici participanţi la carnaval.
Linda Pani, Angel 2020: Treci prin multe senzaţii în acele momente. Nu mi-a fost teamă, ci fericire, fericire cu "F" mare, a fost minunat.
În altă parte a oraşului, o altă mulţime de oameni purtând celebrele măşti veneţiene participă la parada celor 12 Marii - o procesiune istorică pe canalele şi străzile Veneţiei, care se încheie tot în piaţa San Marco.
Alessia Lavuri, una dintre cele 12 Fecioare Maria: A fost foarte emoţionant pentru mine să urc pe scenă, am fost surprinsă de câţi oameni erau acolo... Iubesc Veneţia şi sper să le aduc multă bucurie şi voioşie.
Teama şi îngrijorare din cauza virusului
Că peste tot în lume, ediţia din acest an a Carnavalului de la Veneţia a fost marcată de temeri legate de epidemia provocată de noul coronavirus. Printre participanţi - mai puţini ca în alţi ani, spun organizatorii -, au fost şi membrii unei trupe de dans sud-coreene, ajunşi mai mult forţaţi de împrejurări în Europa.
Jeong Hayeong, din Coreea de Sud: Ar fi trebuit să participăm la un festival oriental, dar a fost anulat din cauza coronavirusului şi acum suntem aici.
Elisa Pisciotta, turist din Milano: Am văzut mai puţini oameni, poate e vorba şi de teamă. Teama e aproape palpabilă cu toată situaţia aceasta provocată de virus.
Anul acesta, atmosfera festivă a fost umbrită şi de alte neplăceri, legate de data asta de încălzirea globală. În noiembrie, Veneţia a fost inundată de mai multe ori, ceea ce i-a făcut pe mulţi să-şi pună întrebări despre viitorul oraşului. Printre costumele de epocă sau mai... moderne, de supereroi, şi-au făcut apariţia şi cele care atrăgeau atenţia asupra problemelor climatice. Chiar şi aşa, mesajul participanţilor a fost unul optimist.
Vincenzo Gurnari, turist din Milano: Trebuie să mergem mai departe, trebuie să avem curaj şi să nu rămânem acasă. Veneţia este minunată în multe privinţe, da, putem spune că e un oraş foarte plăcut.
Sylvie Mallet Taponie, din Franţa: E magnific. Este un carnaval extraordinar, avem senzaţia că suntem într-o altă lume, o lume fermecată, o lume de care avem nevoie cu disperare.
Carnavalul de la Veneţia, unul dintre cele mai vechi şi cele mai îndrăgite evenimente de acest gen din întreaga lume, continuă până pe 25 februarie.