Teama de coronavirus a înmulțit avorturile. Ce spun medicii din SUA

Ultima actualizare: 14-04-2020 19:54
avort
iStock

Statele Unite se confruntă cu o creștere a avorturilor de la declanșarea pandemiei de coronavirus, scrie Associated Press.

”Primim telefoane într-un ritm frenetic. Multe femei se tem că nu vor mai avea această posibilitate”, spune Julie Brukhart, managerul a trei clinici din Wichita, Kansas și Oklahoma City.

Aceasta oferă exemplul uneia dintre clinicile pe care le conduce, la care în martie au avut loc 252 avorturi, față de 90 în aceeași lună a anului trecut.

Creșterea este pusă și pe seama femeilor care aleg să călătorească sute de kilometri, pentru că în anumite state, precum Texas, avorturile au fost oprite, fiind considerate intervenții neesențiale.

Au vrut copil, iar acum vor avort

 

”Cererile vor fi și mai multe”, spune doctorul Jen Villavicencio, din Michigan. ”Simt asta din vocea și întrebările pacientelor mele. Se tem că nu vor avea bani de chirie și de mâncare”, a spus aceasta.

S-a ajuns la situații în care femei care și-au dorit mult timp să rămână însărcinare au solicitat înteruperea sarcinii. ”S-a speriat pentru că starea ei necesita multe vizite la spital”, a povestestit doctorul Anne Davis, din New York, cazul unei paciente.

Prin aceeași situație a trecut un cuplu din Illinois, a spus Alison Dreith, care este directorul unui spital din oraș. Ea a declarat că în mod normal procentul femeilor care merg până la capăt cu avortul este de 50%, dar că în această perioadă a crescut la 85%.

Avorturi induse acasă

 

Multe avorturi sunt induse acasă cu o combinație de două medicamente, sub îndrumarea unui consilier, mai scrie Associated Press. Una dintre substanțe se eliberează doar cu rețetă, iar femeile riscă să aibă probleme cu legea pentru că apelează la comenzile online din alte țări.

Deși majoritatea birourilor au fost închise în timpul stării de urgență, în SUA au rămas deschise numeroase centre care luptă pentru stoparea avorturilor.

”Trebuie să găsim metode creative pentru a-i ajuta pe acești părinți să aleagă viața copilului”, spun reprezentații unei companii cu 1.100 de birouri.

Nu lipsesc nici protestele în fața clinicilor. În North Carolina, opt persoane au fost arestate la începutul lui aprilie.

În România, dreptul de întrerupere a sarcinii a fost blocat în mare parte de ordonanțele militare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO