Țara în care o parte din autorități refuză trecerea la ora de vară. S-ar putea ajunge la război civil
Libanul, deja aflat într-o profundă criză politică şi economică, s-a trezit duminică divizat în jurul schimbării orei, o parte a ţării refuzând să se plieze pe decizia guvernului de a întârzia cu o lună trecerea la ora de vară, relatează AFP.
Guvernul demisionar al lui Najib Mikati a luat decizia joi, fără a furniza argumente, cu două zile înainte de trecerea prevăzută la ora de vară ca de fiecare dată în ultima duminică a lunii martie.
Această măsură a fost interpretată ca vizând scurtarea zilei de post musulman în timpul Ramadanului, care a început joi, provocând furia responsabililor politici şi religioşi creştini.
Patriarhatul maronit, comunitatea creştină cea mai puternică din Liban, a denunţat o decizie "luată fără coordonare" şi a anunţat că nu se va conforma.
Patriarhatul "a adoptat această poziţie pentru a nu accentua izolarea Libanului", a explicat pentru AFP purtătorul său de cuvânt, Walid Ghayad.
Decizia a provocat perturbări ale zborurilor internaţionale sau ale instituţiilor cu legături cu străinătatea, numeroase ţări trecând la ora de vară duminică. Compania aeriană naţională, Middle East Airlines, a anunţat că "avansează cu o oră orarele zborurilor prevăzute" să plece de la Beirut.
Puternica reţea de şcoli catolice a anunţat că unităţile sale vor trece la ora de vară începând de luni.
Două dintre cele mai mari canale private de televiziune, MTV şi LBCI, au trecut şi ele la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, explicând că decizia guvernului ar fi avut un impact asupra funcţionării lor.
"Dacă statul lua decizia asta cu o lună înainte şi nu cu 48 de ore, nu ar fi fost probleme", a declarat pentru AFP CEO-ul LBCI, Pierre Daher, deplângând faptul că situaţia a luat "o turnură confesională".
Premierul nu a explicat decizia, iar oamenii se întreabă dacă nu va urma un nou război civil
Principalele două partide creştine, Forţele Libaneze şi Curentul Naţional Liber, s-au ridicat şi ele împotriva deciziei prim-ministrului, care conduce ţara după ce mandatul preşedintelui Republicii, un creştin maronit, a expirat în urmă cu aproape cinci luni.
Prim-ministrul demisionar, un musulman sunit, nu şi-a explicat motivele deciziei.
Însă într-o înregistrare video care s-a scurs pe reţelele sociale preşedintele Parlamentului, Nabih Berri, un musulman şiit, poate fi văzut cerându-i premierului ca ţara să nu treacă la ora de vară pentru a le permite persoanelor care ţin postul Ramadanului, care durează de la răsăritul la apusul soarelui, să-l încheie cu o oră mai devreme.
Disputa a provocat o avalanşă de comentarii satirice pe reţelele sociale, un internaut întrebându-se chiar dacă "un nou război civil" va izbucni din cauza acestui conflict.
Sursa: Agerpres
Etichete: trecere, refuz, liban, ora de vara, razboi civil,
Dată publicare:
26-03-2023 15:15