Țara în care dacă o persoană face fotografii sub fusta unei femei, fără acordul ei, riscă până la 5 ani de închisoare
O persoană care face fotografii sub fusta unei femei fără consimţământul acesteia riscă până la cinci ani de închisoare în Hong Kong, în conformitate cu o lege adoptată joi pentru combaterea voyeurismului, relatează AFP.
Această lege vizează una dintre cele patru noi infracţiuni asociate violenţei sexuale bazată pe imagini adăugate de parlamentari sistemului de justiţie penală al oraşului, transmite Agerpres.
Acestea includ în special voyeurismul, definit ca înregistrarea persoanelor care au o aşteptare rezonabilă la respectare vieţii lor private şi care se angajează în acte intime, precum şi înregistrarea sau publicarea imaginilor cu zone intime ale altor persoane.
Cea din urmă infracţiune include realizarea unei fotografii sub o fustă sau în decolteu şi a fost introdusă într-un context în care telefoanele mobile dotate cu camere au provocat o explozie de astfel de imagini pe internet.
Legislaţia vizează doar imaginile care au fost surprinse în manieră ''necinstită'' sau au fost utilizate ''în scopuri sexuale'' şi se aplică atât în spaţii publice, cât şi în cele private.
De asemenea, vizează imagini ''deep fake'', adică fotografii şi înregistrări video care au fost manipulate digital pentru a asocia chipul unei persoane la corpul alteia.
Asociaţiile pentru apărarea drepturilor victimelor au salutat aceste modificări legislative.
''Aceste noi infracţiuni vor ajuta publicul şi oamenii legii să înţeleagă daunele ireversibile cauzate de violenţa sexuală bazată pe imagini'', a declarat Linda S.Y. Wong din cadrul Asociaţiei privind violenţa sexuală împotriva femeilor.
Un număr redus, dar în creştere, de state, inclusiv Australia, Noua Zeelandă, Germania şi Marea Britanie, au legiferat în mod specific această practică, numită şi ''upskirting''.
Apărătorii drepturilor femeilor au atras multă vreme atenţia că în anumite zone din Asia, unde tehnologia este omniprezentă, se confruntă cu un val deosebit de grav de infracţiuni sexuale digitale, mai ales cu pornografia din răzbunare sau înregistrări cu camere spion, însă dispun de o legislaţie inadecvată pentru a-i pedepsi pe contravenienţi.
Coreea de Sud, în special, s-a aflat în centrul atenţiei după ce mai multe femei s-au sinucis după ce au căzut victime publicării pe internet a unor imagini intime.