Țara în care alimentele de bază costă cât salariul pe trei luni
Protestele și creșterea inflației se dovedesc a fi un amestec nociv în Zimbabwe, scrie Andrew Harding pentru BBC.
Oamenii sunt nevoiți să aștepte, în orice condiții, la coadă pentru a pâinea raționalizată sau alte alimente de bază. Îndură astfeld e umilințe pentru a supraviețui, spun localnicii.
"Există puțină pâine", se plânge un bărbat jurnalistului britanic.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Teama și raționalizarea sunt două cuvinte care par să rezume situația actuală din Zimbabwe. Acestea sunt consecințele protestelor violente de la începutul anului 2019 împotriva creșterii costului vieții, declanșate de o dublare a prețului combustibilului.
Intervenția în forță a poliției și a armatei a lăsat răni adânci în țara care se întoarce rapid la epoca autoritarismului fostului președinte Robert Mugabe, care a fost înlăturat de la putere în noiembrie 2017 după 37 de ani în fruntea statului.
"Am nevoie de legume, sare, făină, ulei de gătit. Nu sunt produse de lux", a spus profesorul Charles Chinosengwa, care a mai explicat că salariul său nu mai acoperă nici măcar o treime din ceea ce are nevoie familia sa.
Guvernul plătește salariile într-o monedă electronicăcare se presupune că este fixată, unu la unu, la dolarul american. Dar în economia reală, valoarea sa a scăzut deoarece încrederea în programul de reforme economice al guvernului condus de Zanu-PF se prăbușește.
"Să nu vorbim de faptul că oamenii sunt furioși - oamenii sunt disperați", a spus David Dzatsunga.
"Aceștia continuă să lucreze, dar banii câștigați nu sunt suficienți pentru transport, nu pot plăti taxele de școlarizare, copiii lor stau acasă. Într-adevăr, este mai mult despre disperare decât despre orice altceva".
Economistul local John Robertson se teme de pretenția guvernului potrivit căreia Zimbabwe se află în plină dezvoltare.
"Ei bine, suntem deschiși pentru investiții, dar în condiții care sunt găsite de investitori ca fiind cel mai puțin atractive în lume", a spus el.
"Oameni din guvern nu par să aibă alt scop decât să extragă bani sub formă de taxe", a adăugat el, argumentând că guvernul corupt din Zimbabwe îi face pe cetățeni să sufere. "Aș vrea să pot picta o imagine mai bună. Dar acestea sunt faptele așa cum le observ în acest moment".