Țara din Europa unde cetățenii au acces în magazine doar cu programare
Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului", în pofida celui de-al „treilea val" al pandemiei, declara duminică seară încrezător comisarul european pentru piaţa internă.
Thierry Breton a dat asigurări că 52 de uzine lucrează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, în Europa, pentru a produce vaccinuri împotriva COVID-19, necesare pentru a atinge, teoretic, imunitatea colectivă la jumătatea lunii iulie.
Cu peste jumate din populație vaccinată cu prima doză, Marea Britanie a ridicat luni consemnul „Stați acasă!", a doua fază a planului de normalizare, după deschiderea școlilor la începutul lunii. De luni se pot întâlni în exterior, șase persoane din două familii diferite și sunt din nou permise sporturile de echipă în aer liber.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Următoarea fază a redeschiderii e programată pentru 12 aprilie, când ar urma să-și reia activitatea magazinele neesențiale.
Responsabilii britanici cer însă apăsat oamenilor să rămână precauți ca să nu irosească progresele atât de greu obținute. Marea Britanie a fost în carantină strictă din 4 ianuarie, din cauza proliferării așa-numitei tulpini Kent, care a dus sistemul medical la limită.
În Belgia, în schimb, abia au intrat în vigoare noile restricții. La sfârșit de săptămână, pe străzi ar fi fost forfotă, însă acum ai acces în magazinele neesențiale doar cu programare.
Vânzător: „Am programat un client abia la ora 15, așa că avem timp să vorbim. De azi dimineață au intrat în magazin doar doi oameni: postașul și un client cu rezervare.”
Situația este cu atât mai descurajantă cu cât, din lipsă de doze, cel puțin 10 centre de vaccinare din Belgia vor fi închise de marți pentru câteva zile. Intârzierea unor livrări creează mari probleme celor care gestionează programările.
Xavier De Cuyper, Agenția Federală pentru Medicamente: „Dispunem de doar 25-30% din dozele așteptate în primul trimestru.”
În situație epidemică de-a dreptul critică se află acum Franța, care a raportat sâmbătă 42.619 de noi infectări, față de 41.869, vineri.
Autoritățile franceze au întărit controalele la aeroporturi și pe șosele pentru a impune restricțiile de trafic, instituite în 19 departamente, inclusiv capitala. În aceste zone, deplasările la peste 10 km de casă sunt interzise fără motive imperative.
Magazinele neesențiale sunt închise, iar clasele de liceu se țin doar cu jumătate dintre elevi.
Tot mai mulți medici francezi se plâng însă că restricţiile parţiale impuse de guvern, care vizează regiuni cu rate mari de infectări, cum este Parisul, sunt insuficiente în faţa variantelor de coronavirus care se răspândesc rapid. Numărul bolnavilor internaţi la terapie intensivă a atins duminică 4.872, un maxim al acestui an.
Doar 5% dintre adulții francezi au fost complet vaccinați până acum, dar ritmul campaniei s-a accelerat semnificativ săptămână trecută.
Comisarul European pentru piața internă, francezul Thierry Breton, a ținut să insufle un strop de optimism compatrioților săi și, în general, europenilor, dezvăluind cum va arăta mult-așteptatul pașaport de imunitate.
Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă: „Am adus un model de pașaport să vi-l arat. Iată-l! Pașaportul conține numele persoanei, data nașterii, numărul actului. Acest cod QR indică dacă ai fost vaccinat și cu ce ser, dacă ai avut boala, dacă ai sau nu anticorpi, iar pentru cei care nici nu sunt vaccinați ,nici n-au avut boala, rezultatele unui test PCR. Eliberarea acestor pașapoarte va începe la jumătatea lunii iunie.”
Reporter: „Și care este rostul acestui pașaport?”
Thierry Breton: „Cum îl va folosi va decide fiecare stat membru, ideea e ca în acel moment să avem un instrument care să permită redeschiderea. Aceste pașapoarte vor fi armonizate, la fel peste tot.”
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, europa, vaccinare, pașaport de vaccinare,
Dată publicare:
29-03-2021 12:48