Tara care si-a transformat functionarii in "postaci". O jumatate de MILIARD de mesaje de propaganda, norma anuala

chinez care isi verifica telefonul

Un studiu al cercetatorilor de la Harvard arata ca guvernul de la Beijing investeste masiv in propaganda pe retelele sociale.

Cercetarea realizata de trei profesori de la Harvard arata ca guvernul chinez produce aproape jumatate de miliard de postari pe an in retaua sociala pe Weibo doar pentru a distrage atentia de la diverse probleme sau pentru a devia criticile. Autorii postarilor, arata analiza cercetatorilor americani, nu sunt simpli trolli platiti la fiecare postare, asa cum se credea pana acum, ci functionari ai statului.

Dintr-un esantion de 43.800 de astfel de postari, peste 99% apartineau unor angajati guvernamentali, ceea ce infirma teoria conform careia ar exista „postaci” dedicati propagandei online. Functionarii au sarcina de a distrage atentia publicului in perioadele sensibile – de pilda, in timpul congreselor Partidului sau revoltelor etnice din vestul Chinei. Postarile nu raspund la critici si evita controverse, scopul lor fiind pur si simplu acela de a redirectiona discutia spre subiecte pozitive sau neutre.

Studiul cercetatorilor de la Harvard porneste de la o scurgere de informatii provenind de la Biroul de Propaganda pe Internet din Zhanggong. In articol apar si cateva exemple de mesaje, folosite ca raspuns fara nicio legatura cu postarea initiala: „Multi martiri revolutionari au luptat eroic pentru a construi viata minunata pe care o ducem azi!”; „Toti trebuie sa muncim mai mult, sa ne bazam mai mult pe noi insine, ca sa luam initiativa progresului”; „Daca toata lumea va duce o viata buna, atunci Visul Chinezesc va fi realizat!”

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
O uriasa statuie aurita a
O uriasa statuie aurita a "Marelui Carmaci" a fost ridicata intr-un sat din China. De ce a fost criticata pe retelele sociale

In inima Chinei, pe un camp din provincia Henan, oamenii au ridicat un urias monument inchinat liderului comunist Mao Zedong.

"Sunt peste tot, e un cosmar". Ce s-a intamplat cu "jurnalista" care a facut dezvaluiri despre armata de "trolli" a lui Putin

O jurnalista din Rusia a dezvaluit existenta unei adevarate masinarii de propaganda pe internet, care functioneaza in solda Kremlinului. Tanara a fost angajata ca "postac" insa dupa dezvaluiri a fost concediata.

Reactia lui Traian Basescu, dupa ce a fost ironizat de presedinte:
Reactia lui Traian Basescu, dupa ce a fost ironizat de presedinte: "Zi Iohannis, care din noi doi este mai...postac?"

Fostul presedinte Traian Basescu i-a dat replica, marti, lui Klaus Iohannis, dupa ce seful statului a spus despre el ca este pensionar si posteaza pe Facebook.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.