Țara care și-a oferit toate bazele aeriene și porturile lui Donald Trump. ”Misiune sinucigașă”

Preşedintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, i-a oferit omologului său american Donald Trump "controlul operaţional exclusiv" al bazelor aeriene şi porturilor strategice din această ţară africană, potrivit unei scrisori trimise preşedintelui SUA.
"Astăzi, pe fondul evoluţiei dinamicii globale, vedem o oportunitate reînnoită de a aprofunda această colaborare într-un mod care să servească interesele ambelor naţiuni şi să contribuie la securitatea Golfului Aden, a Mării Roşii şi a regiunii în general", a scris Mohamud într-o scrisoare datată 16 martie, publicată sâmbătă de presa locală şi citată de EFE.
"În acest scop, Somalia este dispusă să ofere Statelor Unite controlul operaţional exclusiv al bazelor aeriene din Balidogle (sud) şi Berbera (nord), precum şi al porturilor Berbera şi Bosaso (nord)", subliniază şeful statului somalez.
Mohamud evidenţiază faptul că "aceste active situate strategic oferă ocazia de a consolida angajamentul SUA în regiune, garantând un acces militar şi logistic neîntrerupt, împiedicând în acelaşi timp competitori externi să îşi stabilească o prezenţă în acest coridor crucial".
Mai mult, Somalia se angajează să "favorizeze legături economice mai puternice cu Statele Unite prin acorduri economice preferenţiale, inclusiv înfiinţarea de zone de liber schimb", adaugă şeful statului somalez în scrisoarea adresată lui Trump.
Balidogle se află la aproximativ 90 de kilometri de capitala ţării, Mogadiscio, Berbera este situată în regiunea separatistă somaleză Somaliland, cu care guvernul somalez menţine o relaţie tensionată, nefiind de acord cu independenţa regiunii, iar Bosaso aparţine regiunii vecine semiautonome Puntland.
Reacţionând la scrisoare, aşa-zisul ministru al afacerilor externe şi cooperării internaţionale din Somaliland, Abdirahman Dahir Adan, a declarat că scrisoarea reprezintă "o încercare disperată şi nefastă a statului eşuat Somalia".
"Este un indiciu al unui regim corupt aflat la ultima suflare, angajat într-o misiune sinucigaşă şi care nu poate face nimic pentru a împiedica viitoarea recunoaştere a Somalilandului" ca ţară independentă, a adăugat ministrul pe reţelele de socializare.
Somaliland este o regiune autonomă care face parte din Somalia, iar declaraţia unilaterală de independenţă a acestei regiuni nu este recunoscută de nici un stat sau organizaţie internaţională.
Somalia se află în haos din 1991
Scrisoarea preşedintelui Mohamud a fost publicată în timp ce Somalia se luptă să-şi păstreze importantele regiuni de coastă separatiste din nord, pe fondul îngrijorării că Statele Unite ar putea să îşi înceteze sprijinul pentru statul somalez, grav afectat de lupta împotriva grupării jihadiste al-Shabab, printre alte provocări.
Somalia şi-a intensificat operaţiunile militare împotriva al-Shabab de când Mohamud a anunţat un "război total" împotriva teroriştilor în august 2022.
De atunci, armata, susţinută de misiuni succesive ale Uniunii Africane, a desfăşurat ofensive împotriva grupării, uneori cu colaborarea militară a Statelor Unite şi a Turciei la atacurile aeriene.
Al-Shabab, un grup afiliat din 2012 reţelei teroriste al-Qaida, comite frecvent atentate pentru a răsturna guvernul central - susţinut de comunitatea internaţională - şi pentru a înfiinţa un stat islamic wahhabit (ultraconservator).
Al-Shabab controlează zone rurale din centrul şi sudul Somaliei, dar atacă şi ţări vecine, precum Kenya şi Etiopia.
Somalia se află într-o stare de conflict şi haos din 1991, când dictatorul Mohamed Siad Barre a fost răsturnat de la putere, lăsând ţara fără un guvern eficient şi în mâinile miliţiilor islamiste şi ale unor despoţi războinici.
Sursa: Agerpres
Etichete: donald trump, statele unite ale americii, porturi, Somalia, control, baza aeriana, cedare,
Dată publicare:
29-03-2025 11:07