Tara care se pregateste pentru schimbari majore. Drepturile omului ajung, in sfarsit, si aici
Dupa luni de discutii, China a anuntat vineri, 15 noiembrie, ca va relaxa politica copilului unic, introdusa in urma cu cateva zeci de ani, si va inchide lagarele de munca, intr-o incercare a imbunatati respectarea drepturilor omului, in statul asiatic.
Oficialii chinezi anuntasera anterior ca cele doua politici controversate sunt in proces de reevaluare, dar asta nu a stirbit din importanta mesajului de vineri. Cea mai importanta schimbare va fi abolirea sistemului de "reeducare prin munca", in care zeci de mii de chinezi sunt incarcerati, fara sa fie judecati.
CNN scrie ca "reforma prin munca" a fost introdusa in anii '50, in perioada liderului comunist Mao Zedong, si adoptata de sovietici, in gulaguri, lagare in care contrarevolutionarii si "inamicii luptei de clasa" puteau fi retinuti fara a fi judecati.
Milioane de oameni si-au gasit sfarsitul, dupa ce au muncit pana la epuizare, s-au sinucis, sau au murit din cauza torturii sau a conditiilor inumane de detentie. In anii 70, Deng Xiaoping, liderul de facto al statului chinez, a decis eliberarea prizonierilor inchisi din motive politice si religioase.
La sfarsitul anului 2008, in lagarele de reeducare erau detinuti peste 160.000 de oameni, in 350 de tabere de munca, conform datelor oficiale ale Ministerului de Justitie. Organizatia Natiunile Unite a estimat cifra reala la 190.000 de persoane.
Din aceeasi serie de reforme, China intentioneaza sa reduca numarul de delicte pedepsite cu moartea.
Politica statului chinez privind copiii a devenit celebra in toata lumea. Legea chinezeasca a planificarii familiale prevede ca majoritatea familiilor care locuiesc in mediul urban trebuie sa aiba un singur copil.
Politica va fi relaxata, cuplurile vor avea voie sa aiba doi copii, daca unul dintre parinti a fost sigurul copil al familiei sale. In prezent, ambii parinti trebuie sa fie singuri la parinti, pentru a putea avea doi copii.
Politica copilului unic, apreciata de unii pentru ca reusit sa incetineasca cresterea demografica a Chinei, este criticata pentru ca, pentru aplicare ei, au fost facute avorturi fotate si s-au aplicat amenzi usturatoare.
Legea ii afecteaza in special pe chinezii in varsta, care, traditional, se bazeaza pe sprijinul copiilor la batranete si incepe sa afecteze cresterea economica a tarii, pe masura ce populatia apta de munca descreste.