Țara care a depășit pragul de 6 milioane de îmbolnăviri cu noul coronavirus: „Epidemia este adânc înrădăcinată în populație”
India a depăşit luni pragul de 6 milioane de cazuri de coronavirus înregistrate oficial, a anunţat ministrul indian al Sănătăţii, citat de AFP.
Cu 6,1 milioane de cazuri în prezent, India ar putea depăşi în următoarele săptămâni Statele Unite (7,2 milioane de cazuri), devenind ţara cu cele mai multe infecţii înregistrate, transmite Agerpres.
Bilanţul oficial al deceselor asociate epidemiei de coronavirus în India este de aproape 100.000 de morţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
India este unul dintre statele care îi îngrijorează cel mai mult pe specialişti, din cauza populaţiei sale numeroase - 1,3 miliarde de locuitori - şi a faptului că are unele dintre cele mai dens populate oraşe din lume.
India înregistrează oficial între 80.000 şi 90.000 de cazuri noi pe zi. De o lună, este ţara cu cea mai mare creştere a numărului zilnic de contagieri.
Premierul Narendra Modi a solicitat duminică populaţiei să continue să poarte masca în spaţiile exterioare.
''Aceste reguli sunt armele în războiul împotriva coronavirusului. Sunt instrumente puternice pentru salvarea vieţii fiecărui cetăţean'', a declarat Modi în intervenţia sa lunară la radio.
Principalele oraşe, precum Mumbai şi Delhi, au fost primele afectate de virus. Acesta s-a răspândit, însă, în regiuni şi zone rurale, unde infrastructura sanitară este mai puţin dezvoltată.
În pofida acestei evoluţii a epidemiei, este puţin probabil ca guvernul să decidă asupra unei noi perioade de carantină, după ce prima a afectat economia ţării, notează AFP.
Unele şcoli au fost redeschise. Trenurile, transportul subteran, zborurile interne, pieţele şi restaurantele pot funcţiona în prezent în mod normal.
"Epidemia este adânc înrădăcinată în populaţie", a declarat pentru AFP Anand Krishnan, profesor la cea mai prestigioasă structură publică din ţară, Institutul de Ştiinţe Medicale All India (AIIMS) din New Delhi.
''Singurul lucru ce trebuie făcut este îngrijirea persoanelor bolnave, identificarea lor mai rapidă şi un tratament mai bun. Şi respectarea regulilor privind distanţarea socială'', a adăugat Krishnan.
Unii rezidenţi din New Delhi au declarat pentru AFP că nu se mai tem la fel de mult ca înainte de virus. ''Sunt plecat de acasă toată ziua când mă duc la muncă. Altfel, nu-mi părăsesc locuinţa'', a declarat Umang Chutani, în vârstă de 23 de ani, care lucrează într-o farmacie.
Himanshu Kainthola, de 61 de ani, care a fost bolnav de COVID-19 luna trecută, însă de atunci şi-a revenit, a explicat, de asemenea, că îngrijorările au ''scăzut mult'' în familia sa.
''Luăm măsurile de precauţie necesare şi încercăm să ne îmbunătăţim imunitatea mai degrabă decât să ne lăsăm cuceriţi de frică'', a precizat Kainthola.
Santosh, un student, consideră că acest virus face în prezent ''parte din viaţa noastră''.
"Nu putem închide toate întreprinderile pentru că nu trebuie să lăsăm economia să se prăbuşească... Nu COVID-19 este cel care va plăti chiria", a declarat el pentru AFP.