Tanar cioban din Tunisia, decapitat de jihadisti. Motivul pentru care l-au ucis pe adolescentul de 16 ani

Ultima actualizare: 22-11-2015 06:59
rebeli siria

Decapitarea unui tanar cioban de catre jihadisti in regiunea Sidi Bouzid (centru) a provocat furie si revolta in Tunisia, dupa o reactie mult prea lenta a autoritatilor.

Mabrouk Soltani, de 16 ani, a fost ucis si decapitat de catre jihadisti vinerea trecuta in timp ce pastea oile pe muntele Mghilla.

Asasinii l-au obligat apoi pe varul sau, Chokri, un adolescent de 14 ani, care a asistat la scena socanta, sa-i duca capul infasurat in plastic familiei, potrivit rudelor si Ministerului tunisian de Interne.

Socul a fost teribil la Daouar Slatniya, un mic sat de la poalele muntelui Mghilla, unde locuieste familia victimei.

Rudele tanarului au chemat imediat in ajutor fortele de ordine, dar fara vreun efect: "I-am sunat (pe politisti) la 17:00, ne-au spus ca 'nu vor urca'. De ce? Va este frica?", a povestit Mohamed Soltani, fratele lui Mabrouk, la postul local de televiziune Nessma.

"Este prima data in istorie cand capul cuiva sta o noapte in frigider, in timp ce trupul se afla in munti. (...) Este posibil asa ceva? Unde este politia? Unde este armata?", si-a manifestat el indignarea. A doua zi, rudele tanarului si-au invins teama si au urcat pe munte pentru a-i gasi trupul. L-au descoperit pazit de cainii de la stana.

Cazul a provocat emotie in Tunisia, iar premierul tunisian Habib Essid a recunoscut ca fortele de ordine s-au miscat lent.

"Am luat masurile necesare, putin mai tarziu, este adevarat", a declarat el pentru postul de televiziune privat El Hiwar Ettounsi.

Mabrouk a fost ucis doar pentru faptul ca a refuzat sa-si dea oile jihadistilor, a spus premierul, adaugand ca acesta nu avea nimic de a face 'nici cu armata si nici cu politia'. Moartea unui civil - a doua intr-o luna - nu a fost revendicata.

Luna trecuta, falanga Okba Ibn Nafaa, principala grupare extremista tunisiana avand legaturi cu Al Qaida in Maghrebul islamic (Aqmi), amenintase cu represalii orice 'persoana care va ajuta cu informatii (autoritatile) despre mujahedini'. Gruparea a negat insa ca ar avea de a face cu decapitarea tanarului pastor.

La sfarsitul saptamanii trecute, armata tunisiana a lansat totusi o operatiune pe Muntele Mghilla, eliminand cel putin un jihadist suspect, intr-o operatiune in care a fost ucis un soldat.

De la revolutia din 2011, Tunisia se confrunta cu o recrudescenta a miscarii jihadiste. Zeci de politisti si militari au fost ucisi, iar 59 de turisti straini si-au pierdut viata anul acesta in doua atentate ce au fost revendicate de gruparea Statul Islamic (SI).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO