Talibanii ordonă funcţionarilor afgani să predea într-o săptămână armele, muniţiile şi toate bunurile publice
Talibanii au dat sâmbătă un termen de o săptămână funcţionarilor guvernului pe care l-au înlăturat de la Kabul să predea toate armele şi bunurile publice.
Decizia este menită să consolideze noua administraţie a islamiştilor cu câteva zile înaintea retragerii complete a trupelor internaţionale, relatează agenţia EFE.
''Îi informăm pe toţi cei care deţin echipamente, arme, muniţii şi alte bunuri ale guvernului să predea obiectele menţionate organelor pertinente ale Emiratului Islamic în termen de o săptămână'', a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, adăugând că aceia care nu se conformează dispoziţiei vor suporta consecinţe legale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Deşi au preluat puterea din 15 august, liderii talibani le-au ordonat combatanţilor din subordine să nu pătrundă în locuinţele particulare şi să nu ia niciun bun public. Ei au anunţat de asemenea că vor înregistra toate armele şi muniţiile lăsate în urmă de trupele internaţionale sau capturate de la cele afgane, precizează Agerpres.
Dispoziţia de predare voluntară a armelor, muniţiilor şi a altor bunuri survine în timp ce liderii mişcării islamiste se pregătesc să anunţe noul guvern afgan pe care speră să-l definitiveze înainte de retragerea completă a trupelor internaţionale pe 31 august.
Surse din rândul talibanilor susţin că aceştia au început să preia controlul zonei militare a aeroportului din Kabul, cedată de militarii americani pe măsura retragerii acestora. Armata americană a preluat controlul asupra acestei zone la o zi după ce talibanii au cucerit capitala, într-un aparent pact de neagresiune care a permis Statelor Unite şi aliaţilor acestora să evacueze de atunci printr-un pod aerian peste 110.000 de persoane, majoritatea afgani, operaţiune care este pe punctul să se încheie.
Majoritatea ţărilor implicate au oprit deja evacuările, în contextul deteriorării situaţiei de securitate la Kabul, unde un atentat comis joi în apropierea aeroportului şi revendicat de gruparea Statul Islamic s-au soldat cu cel puţin 170 de morţi, printre care 13 militari americani.