Sydney sau Amsterdam ar putea disparea sub ape din cauza incalzirii globale


Ultimul update: Vineri 05 Octombrie 2012 23:10
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri externe

Nu e de gluma cu incalzirea globala, ne avertizeaza oamenii de stiinta britanici. Ei spun ca fenomenul continua sa faca ravagii in Antarctica, pe continentul alb, unde majoritatea ghetarilor se topesc de la o zi la alta.


Raul a fost deja facut si pe termen lung, sustin cercetatorii, care sunt de parere ca Pamantul va avea de suferit chiar si daca vor fi reduse emisiile de gaze cu efect de sera.

In ultimele doua decenii, ghetarul Sheldon s-a retras cu aproape 2 km. Nu e un caz singular insa. In aceeasi situatie sunt si alti 90% dintre ghetarii Antarcticii.

Nivelul apei din oceane creste cu 3 mm pe an, avertizeaza britanicii. Tot ei spun ca, daca in ultimul secol, temperatura la nivel global a crescut cu 0.7 grade, in doar cinci decenii, in Antartica e mai cald, cu 3 grade Celsius. Iar daca toti ghetarii s-ar topi, efectul ar fi catastrofal: nivelul oceanelor ar putea creste cu 60 de metri, spun cercetatorii. Destul cat sa scufunde cateva arhipelaguri din Pacific sau sa inunde orase intregi, ca Sydney sau Amsterdam.

Deocamdata, liderii din 190 de tari s-au angajat ca, pana la sfarsitul anului, sa ajunga la un acord pentru incheierea unui tratat propus de ONU, menit sa contracareze fenomenul incalzirii globale.

Riscam sa nu mai vedem aurora boreala din cauza incalzirii globale
Plasmele ar putea fi interzise in UE ca masura impotriva incalzirii globale
Cel mai deprimant clip impotriva incalzirii globale!
VIDEO PROTVPLUS.RO