Sute de ruși vaccinați cu Sputnik V. Ce reacții adverse au acuzat

Ultima actualizare: 19-09-2020 13:36
Vaccin
Profimedia

Unul din șapte voluntari cărora le-a fost administrat vaccinul anti-Covid rusesc Sputnik V au acuzat efecte secundare, precum slăbiciune și dureri musculare, potrivit ministrului rus al Sănătății, citat de Moscow Times.

Studiile clinice finale ale vaccinului Sputnik V au început la Moscova la în prima parte a lunii, pe fondul semnelor de întrebare legate de siguranța și eficacitatea sa pe termen lung.

Ministrul Sănătății, Mihail Murashko, a declarat marți că peste 300 din cei 40.000 de voluntari anunțați au fost vaccinați până acum, potrivit TASS.

„Aproximativ 14% acuză stări de slăbiciune, dureri musculare care au persistat timp de 24 de ore și, ocazional, febră. Complicațiile sunt precizate în instrucțiuni și sunt previzibile”, a mai spus Murashko, care a adăugat că aceste simptome au dispărut până a doua zi.

Voluntarilor le va mai fi administrată și o a doua doză de vaccin, la 21 de zile după prima.

Producătorii vaccinului Sputnik V au început deja să îl distribuie în loturi mici, în toate regiunile țării. Procesul de vaccinare al rușilor ar putea începe la finalul lunii noiembrie - început de decembrie.

Oamenii de ştiinţă ridică întrebări cu privire la rezultatele testelor 

 

Un grup de 15 cercetători a trimis luni o scrisoare formală prestigioasei reviste The Lancet în care semnalează o serie de întrebări cu privire la acurateţea datelor puse la dispoziţie despre vaccinul împotriva COVID-19 produs de Rusia, sporind astfel controversele din jurul vaccinului denumit "Sputnik-V", conform unuia dintre semnatarii scrisorii, transmite marţi Reuters.

Cercetătorii, proveniţi din 5 ţări, au semnat scrisoarea în care îşi prezintă îngrijorarea cu privire la aceste date conducerii revistei Lancet, conform lui Enrico Bucci, profesor de biologie la Universitatea Temple din Philadelphia, citat de Reuters care nu a examinat conţinutul scrisorii.

Această decizie aduce în atenţie îngrijorarea crescută din rândul oamenilor de ştiinţă cu privire la siguranţa şi eficienţa vaccinului Sputnik-V, aprobat pentru folosinţă de autorităţile ruse înainte de încheierea ultimei etape de teste pe oameni.

Această scrisoare oficială a fost semnată la câteva zile după ce un grup mai mare de cercetători - care-i include şi pe cei 15 semnatari ai acestei scrisori - au semnat o scrisoare deschisă către editorii The Lancet, scrisoare publicată pe blogul personal al lui Bucci, după ce prestigioasa revistă medicală a publicat rezultatele din fazele premergătoare de testare obţinute de Institutul moscovit Gamaleia.

Cercetătorii avertizează că au identificat anumite date care se repetă printre datele obţinute în Fazele I/II de testare, ce au trecut prin obişnuitul examen de validare "peer-review" al comunităţii ştiinţifice şi care par a fi "extrem de improbabile", mai mulţi participanţi la teste înregistrând niveluri de anticorpi identice.

Institutul Gamaleia nu a răspuns încă acestor comentarii cuprinse în scrisoarea trimisă luni către Lancet.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO