Tensiuni dupa tragedia din mina. Consilierul premierului turc, pozat in timp ce lovea cu picioarele un protestatar

×
Codul embed a fost copiat

Dupa catastrofa miniera din vestul tarii premierul Recep Erdogan este din nou tinta furiei turcilor. A facut o gafa monumentala dupa ce a spus ca si la englezi se produc astfel de tragedii doar ca a dat exemple din secolul al 19-lea.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cronologia evenimentelor joi, 15 mai:

20:00 Potrivit celui mai recent bilant, 282 de oameni si-au pierdut viata in explozia de marti. Alti 90, sunt inca dati disparuti in galerii. Premierul Erdoan a indraznit sa mearga la Soma, locul tragediei. S-a dovedit o miscare riscanta. Masina lui a fost asaltata de o multime furioasa. Inconjurat de politie, seful guvernului islamist a fost silit sa se refugieze intr-un supermarket, pana cand oamenii au fost dispersati. "Esti un criminal si un hot", l-au acuzat cei prezenti, care i-au cerut demisia.

Erdogan a promis o "ancheta aprofundata", dar a repins orice responsabilitate a guvernului sau, acuzat pentru securitatea precara din minele Turciei. I-a infuriat si mai rau pe oameni atunci cand a declarat cu seninatate ca "accidente de munca se petrec peste tot in lume". A si enumerat cateva mai ales din secolul al 19-lea."Sa ne intoarcem in istoria britanica, 204 oameni au murit dupa un accident in mina in 1862. In 1866, 361 de mineri au murit in urma unei explozii tot intr-o mina britanica".

Citește și
turcia
O greseala de tastare pe Twitter i-a adus unui jurnalist turc o pedeapsa de 10 luni de inchisoare

Ca si cum aceasta declaratie nu era destul de suparatoare, pe Twitter circula fotografii in care unul dintre consilierii lui Erdoan apare lovindu-l cu piciorul pe unul dintre protestatari.

Protestele se extind insa si in restul tarii. Mii de nemultumiti au iesit in strada, la Ankara, Istanbul si Izmir. In mare parte activisti de stanga, acestia au aruncat sticle incendiare catre fortele de ordine, care au ripostat cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene.

In fata minei, rudele victimelor ramase captive in subteran inca mai spera intr-o minune. Dar salvatorii aduc la suprafata doar trupuri neinsufletite. "Trebuie sa ajungem la culoarul de aer din interiorul minei, fiindca nu am reusit sa stingem focul. Trebuie sa organizam operatiunile de salvare in functie de asta" a sustinu Taner Yildiz, ministerul energiei din Turcia.

Opozitia acuza guvernul ca i-a ignorat apelurile si nu a facut controale mai serioase in minele din Turcia. Proiectul de lege al opozitiei, blocat in parlament de alesii puterii, dadea drept exemplu negativ chiar mina din Soma.

15:59 Presedintele Abdullah Gül a sosit joi la locul catastrofei miniere de la Soma, in vestul Turciei, unde 282 de mineri au murit intr-un accident care a avut loc marti, a constatat AFP. Gül, insotit de catre presedintele Parlamentului Cemil Ciçek, urmeaza sa sustina o conferinta de presa dupa ce a vizitat, la spital, persoane ranite in cea mai grava tragedie industriala din Turcia. Importante masuri de securitate au fost luate inainte de sosirea presedintelui, dupa ce miercuri premierul Recep Tayyip Erdogan a fost puternic huiduit de locuitori furiosi din orasul Soma.

14:38 Yusuf Yerkel, unul dintre asistentii lui Recep Erdogan, a fost fotografiat in timp ce lovea cu brutalitate un protestatar, in timp ce acesta era imobilizat de fortele de ordine, potrivit The Telegraph.

Barbatul agresat ar fi fost ruda cu una dintre victimele accidentului minier.

 

13:16 Cateva zeci de locuitori furiosi din orasul Soma, in vestul Turciei, scena unei catastrofe in domeniul minier, au manifestat impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, care a efectuat o vizita la locul accidentului, cerandu-i sa demisioneze, scrie agentia de presa Dogan, citata de AFP.

Manifestanti au atacat vehiculul oficial al premierului, in pofida dispozitivului politiei, lovindu-l cu piciorul, potrivit agentiei. Erdogan, care a iesit din masina in huiduielile protestatarilor, a intrat intr-un magazin, de unde a iesit peste cateva minute, potrivit unor imagini difuzate de agentie.

El a respins criticile cu privire la o eventuala neglijenta din partea Guvernului sau islamo-conservator, afirmand ca accidente in mine "se produc peste in lume", citand accidente din secolele al XIX-lea si al XX-lea in Marea Britanie si Franta.

09:00 Alte cadavre au fost scoase in noaptea de miercuri spre joi din mina din vestul Turciei, numarul mortilor ajungand la 282, a anuntat joi dimineata ministrul turc al Energiei, relateaza AFP.

"La ora (locala) 8.00 (8.00, ora Romaniei) avem 282 de morti", a declarat Taner Yildiz pentru presa. Bilantul anterior, comunicat de Taner Yildiz, era de 274 de morti.

07:00 In Turcia continua operatiunile de salvare, dupa tragedia miniera de marti. Potrivit unui bilant inca provizoriu, 274 de mineri au murit, in urma unor explozii si a unui incendiu.

Alte 80 de persoane au suferit rani, in timp ce in jur de 360 de oameni au fost scosi afara teferi.

In subteran sunt in continuare blocati cel putin 100 de mineri, insa sansele ca ei sa fie gasiti in viata scad de la o ora la alta, mai ales ca incendiul declansat dupa deflagratie nu a fost inca stins.

Este zi de doliu in Turcia in memoria victimelor si sindicatele din sectorul public au anuntat ca vor face greva, in semn de solidaritate cu minerii ignorati de autoritati.

In fata minei, rudele celor dati disparuti inca mai spera intr-o minune. Asta in ciuda faptului ca aproape toata ziua de miercuri si in timpul noptii salvatorii au adus la suprafata doar trupuri neinsufletite.

Cronologia evenimentelor miercuri, 14 mai:

UPDATE 23:10 Bilantul provizoriu al accidentului minier produs in vestul Turciei a ajuns la 274 de morti, in timp ce premierul turc Recep Tayyip Erdogan este criticat de manifestanti, acestia reprosandu-i neglijarea securitatii in mine, citat de AFP. Ministrul turc al Energiei Taner Yildiz a precizat in cursul serii ca incendiul declansat la locul accidentul impiedica eforturile echipelor de interventie. "Timpul nu joaca in favoarea noastra", a spus el.

UPDATE 21:12 Politia turca a utilizat gaze lacrimogene la Ankara si Istanbul impotriva a mii de manifestanti care protesteaza dupa moartea a cel putin 245 de mineri in accidentul produs in vestul Turciei, informeaza AFP. Aproximativ 4.000 de manifestanti s-au adunat la Ankara, iar fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Confruntari intre mii de manifestanti si fortele de ordine au avut loc si la Istanbul. Protestatarii, majoritatea membri ai sindicatelor de stanga, au scandat sloganuri antiguvernamentale.

UPDATE 19:30 Bilantul provizoriu al accidentului minier produs in vestul Turciei a ajuns la 245 de morti, anunta ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz.

Alti 120 de mineri sunt blocati in subteran, iar echipele de interventie incearca sa ajunga la ei.

UPDATE 15:30 Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat ca bilantul victimelor in urma accidentului minier produs marti in vestul Turciei a crescut la 232 de morti, potrivit posturilor de televiziune locale, ralateaza AFP. Premierul Erdogan s-a deplasat impreuna cu membri ai Guernului islamo-conservator la Soma, potrivit postului de televiziune CNN-Türk. Anterior, cotidianul turc Hurriyet Daily News publicase pe Twitter informatia potrivit careia numarul mortilor crescuse la 232.

UPDATE ORA 15:00 Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso se arata "profund socat" de incidentul care a avut loc in mina Soma.

UPDATE ORA 14:45 Cotidianul turc Hurriyet Daily News scrie pe Twitter ca numarul mortilor in urma exploziei din mina Soma a ajuns la 232.

UPDATE ORA 14:40 Politia turca a folosit gaze lacrimogene, miercuri, la Ankara, impotriva a sute de studenti care manifestau impotriva regimului islamo-conservator, pe care-l considera vinovat de accidentul in care au murit 205 mineri in vestul tarii, a constatat un fotograf AFP. Grupul de 700-800 de manifestanti voia sa marsaluiasca de la un campus universitar de la Ankara la sediul Ministerului Energiei, situat in acelasi cartier, pentru a-si exprima protestul fata de premierul Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE ORA 14:00 Numarul deceselor in urma exploziei generatorului din mina Soma a ajuns la 205. 400 de persoane sunt in continuare blocate in subteran.

UPDATE ORA 13:30 Mesajul presedintelui Traian Basescu pentru omologul sau turc: "Am aflat, cu profunda tristețe, vestea tragicului accident minier care a avut loc in estul Turciei, la Soma, in provincia Manisa. Doresc sa exprim, in numele meu personal si al poporului roman, solidaritatea cu poporul turc, cu autoritatile din Turcia si, mai ales, doresc sa transmit un mesaj de condoleante familiilor indurerate ale victimelor. Pierderile de vieti omenesti sunt printre cele mai grele incercari care afecteaza o comunitate si am speranta ca operatiunile de salvare vor continua si vor avea succes", se arata in mesajul transmis de presedintele Romaniei omologului sau turc.

Presedintele Traian Basescu il asigura pe presedintele Republicii Turcia de "intregul sprijin al Romaniei si de profunda noastra compasiune".

"Va rog sa primiti, stimate domnule Presedinte, asigurarea intregii mele consideratii", afirma Traian Basescu in finalul mesajului de condoleante.

UPDATE ORA 13:00 BBC: Pe mai multe retele de socializare au aparut informatii potrivit carora protestatari au inceput sa se adune in fata sediului central al Soma Holdings din Istanbul, compania care detinea mina in care au murit in cursul noptii peste 200 de oameni.

UPDATE ORA 11:00 Primul Ministru Victor Ponta a transmis, in numele sau si al Guvernului Romaniei, o scrisoare de condoleante omologului turc Recep Tayyip Erdogan, in urma tragicului accident minier din vestul Turciei, soldat cu un numar mare de pierderi de vieti omenesti si de raniti. Primul Ministru si-a exprimat intreaga compasiune fata de familiile indoliate si le-a adresat sincere condoleante. De asemenea, Premierul a transmis in aceste momente de profunda tristete, intreaga solidaritate cu poporul turc si cu familiile afectate.

UPDATE ORA 10:30 Turcia a decretat miercuri trei zile de doliu national in urma accidentului minier din vestul tarii, a anuntat un oficial citat de AFP.

UPDATE ORA 10:00 "Sperantele sunt reduse pentru gasirea unor supravietuitori, dar vom continua operatiunile de salvare", a precizat ministrul, care nu a oferit detalii in legatura cu numarul minerilor blocati in subteran.

Presa turca estimeaza numarul lor la aproximativ 200. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este asteptat miercuri dupa-amiaza in zona sinistrata pentru a verifica operatiunile de salvare.

Cu aceasta ocazie, seful Guvernului ar putea anunta doliu national, a afirmat ministrul Taner Yildiz, care a adaugat ca 363 de mineri au fost salvati.

UPDATE ORA 07:00 Cel putin 201 mineri au murit si in jur de 400 sunt in continuare captivi in subteran, dupa ce o galerie s-a surpat. Tragedia a fost provocata, se pare, de explozia unui generator de electricitate.

Bucatile de stanca prabusite si flacarile au blocat iesirile, iar sute de mineri au ramas prinsi la adancimi de pana la 600 de metri. Operatiunile de salvare au continuat toata noaptea.

Sute de oameni au stat toata noaptea la intrarea in mina de la Soma si au asteptat vesti despre soarta celor dragi. Politisti si jandarmi inarmati au incercat sa-i tina la distanta, ca sa nu blocheze ambulantele. Din subteran, salvatorii au scos toata noaptea supravietuitori - majoritatea cu probleme respiratorii grave.

"In total, 787 de mineri erau in galerii la momentul accidentului. 363 au reusit sa se salveze, singuri sau cu ajutor", a spus Taner Yildiz, ministrul turc al energiei.

Potrivit martorilor, deflagratia s-a produs in jurul orei 15.30, ora Romaniei, cand in mina se facea schimbul de tura. Dupa explozia generatorului si declansarea incendiului, multi mineri au reusit sa se refugieze in niste galerii sigure. Ca sa le creasca sansele de supravietuire pana cand vor fi scosi la lumina, echipele de salvare au injectat aer in tuneluri.

Mina fusese inspectata ultima oara in martie, cand s-a constatat ca erau respectate normele de siguranta. Muncitorii spun insa altceva si acuza conducerea ca le pune vietile in pericol, din cauza lacomiei.

"Intram intr-o faza mai critica. Pe masura ce timpul se scurge, ne apropiem cu pasi mari de un deznodamant nefavorabil", a avertizat ministrul Energiei Taner Yildiz. "Bilantul mortilor, care deja este foarte ridicat, ajunge intr-un punct foarte ingrijorator. Daca a fost neglijenta, nu vom inchide ochii. Vom lua toate masurile necesare, intre care masuri administrative si legale", a adaugat el. Alti 80 de mineri sunt raniti, dintre care patru grav. "Ne temem ca acest numar va creste in continuare deoarece cei care au venit in ajutor ar putea sa se alature ranitilor si sa fie afectati de fum", a explicat ministrul. In cursul noptii, echipele de salvare au extras incet ranitii, majoritatea suferind de dificultati respiratorii grave, in fata sutelor de colegi si a membrilor familiilor lor. Numerosi jandarmi si politisti inarmati erau mobilizati in jurul zonei pentru a facilita sosirea si plecarea a zeci de ambulante de la locul catastrofei catre spitalul din Soma, orasul in care se afla mina.

"Astept vesti de fiul meu de la inceputul dupa-amiezii", a declarat pentru AFP o femeie in varsta de 50 de ani, Sena Isbiler. "Nu am nicio veste, inca nu a iesit", a adaugat ea. "Au fost mici incidente, dar asa ceva, este prima data cand vedem un astfel de accident, atat de grav", a marturisit un miner aflat inca in stare de soc. Multi mineri au reusit sa scape din galerii dupa explozie, dar la altii nu se poate ajunge, ei fiind blocati intr-un buzunar izolat a declarat pentru AFP un oficial din cadrul minei sub acoperirea anonimatului.

"Prioritatea noastra este sa ajungem la angajatii nostri aflati sub pamant", a declarat presei ministrul Yildiz, care a mers la fata locului. "Patru echipe de salvare lucreaza in mina. Focul creeaza probleme dar in puturile care nu au fost afectate se injecteaza oxigen", a adaugat el.

"Accidentul s-a produs in pofida unor masuri de securitate maxime si a inspectiilor, dar noi am reusit sa intervenim rapid", a asigurat compania.

Ministrul turc al Muncii si Securitatii sociale a declarat ca mina a fost inspectata ultima data la 17 martie si ca va aplica normele in vigoare. "Nu exista niciun fel de securitate in aceasta mina. Sindicatele nu sunt decat marionete, iar conducerea nu se gandeste decat la bani", a declarat pentru AFP un miner, Oktay Berrin. "Sunt oameni care sunt pe cale sa moara acolo, raniti, si toate acestea pentru bani", a adaugat unul dintre colegii sai, foarte furios, Turgut Sidal. Exprimandu-se in fata presei la Ankara, premierul Recep Tayyip Erdogan a transmis "cele mai sincere condoleante" familiilor victimelor. "Unii dintre mineri au fost salvati si sper ca vom fi capabili sa ii salvam si pe altii", a adaugat el.

Specialistul in industria miniera Vedat Didari, de la Universitatea Bulent Ecevit din Zonguldak, a declarat pentru AFP ca riscul principal este legat de lipsa de oxigen. "Daca ventilatoarele nu functioneaza, minerii pot muri intr-o ora", a declarat el.

Exploziile in mine sunt frecvente in Turcia in special in cele din sectorul privat unde, adeseori, recomandarile de securitate nu sunt respectate. Accidentul cel mai grav s-a produs in 1992, cand 263 de mineri au murit intr-o explozie de gaz in mina Zonguldak. Districtul Soma, care numara aproximativ 100.000 de locuitori, este unul dintre principalele centre de extractie a lignitului, principala activitate din regiune.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Vacanta transformata in cosmar pentru 40 de turisti romani din Turcia. Insula pe care se aflau a fost inundata
Vacanta transformata in cosmar pentru 40 de turisti romani din Turcia. Insula pe care se aflau a fost inundata

Vacanta de vis s-a transformat intr-una de cosmar pentru 40 de romani care se aflau pe o insula din Turcia. O ploaie torentiala, s-a dezlantuit joi-noapte, iar apele au pus stapanire pe intinderea de pamant.

O greseala de tastare pe Twitter i-a adus unui jurnalist turc o pedeapsa de 10 luni de inchisoare
O greseala de tastare pe Twitter i-a adus unui jurnalist turc o pedeapsa de 10 luni de inchisoare

Un jurnalist din Turcia a fost condamnat luni la o pedeapsa de 10 luni de inchisoare pentru un mesaj publicat pe contul de Twitter.

Imaginea saraciei in Valea Jiului. 500 de oameni, doar 60 de posturi de miner si o proba cu lopata
Imaginea saraciei in Valea Jiului. 500 de oameni, doar 60 de posturi de miner si o proba cu lopata

Valea Jiului, unde erau cele mai mari salarii pe vremea comunistilor, se zbate in saracie. Minele s-au inchis, iar oamenii si-au pierdut slujbele si traiesc de pe o zi pe alta.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.