Sute de militari americani, trimişi în ajutorul rebelilor din Siria. Acuzaţiile Rusiei
Infanteria marină a SUA a participat timp de opt zile la exerciţii militare alături de rebelii din sudul Siriei, transmiţând astfel, potrivit unui comandant local citat de Reuters, un mesaj puternic către Rusia şi Iran.
Colonelul Muhamad al-Talaa, comandantul grupării Maghawir al Thawra, a dezvăluit joi că exerciţiile de la avanpostul american din Tanf, încheiate săptămâna aceasta, au implicat simulări ale unor atacuri aeriene şi terestre, la care au participat sute de militari americani şi luptători rebeli. "Rămânem aici indiferent dacă ruşii sau iranienii vor sau nu", a insistat comandantul.
Un purtător de cuvânt al forţelor armate ale SUA a declarat că exerciţiile au reprezentat o manifestare de forţă, iar Pentagonul a informat Moscova prin canalele de evitare a conflictelor, pentru a evita erorile de comunicare sau escaladarea tensiunilor. Colonelul Sean Ryan a afirmat că "exerciţiul a fost efectuat pentru întărirea capacităţilor noastre şi pentru a ne asigura că suntem gata să răspundem oricărei ameninţări la adresa forţelor noastre în zona noastră de operaţiuni".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rusia şi Siria au cerut de mai multe ori Statelor Unite să îşi retragă trupele din baza de la Tanf, care au declarat o zonă de "eliminare a conflictului" cu raza de 55 de kilometri, unde interzic accesul altor armate. Potrivit rebelilor sirieni, luna aceasta au sosit la baza respectivă sute de infanterişti marini americani, pentru a se alătura forţelor speciale deja prezente şi a participa la exerciţii.
În tabăra de la Rukban, din zona controlată de americani, şi-au găsit adăpost peste 50.000 de civili. Ministerul apărării de la Moscova a repetat în august acuzaţiile că Statele Unite găzduiesc militanţi ai Statului Islamic.
Tanf se află pe şoseaua strategică Damasc-Bagdad, folosită în trecut pentru transporturi de arme din Iran în Siria.
Rebelii sirieni susţin că întărirea acestei poziţii reprezintă o mare schimbare în politica militară americană: în trecut, SUA intenţionau doar să ţină forţele iraniene la distanţă de zona respectivă, pe când acum arată că pot lovi Iranul dacă guvernul de la Teheran nu renunţă la prezenţa militară Siria. "Dacă Teheranul nu răspunde la cererile americanilor, este foarte probabil că va fi lovit. E inevitabil ca iranienii să părăsească Siria", a apreciat colonelul al-Talaa.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, SUA, iran, isis, siria, armata, rebeli,
Dată publicare:
14-09-2018 07:23