Sute de jihadisti au ajuns in Irak pentru a ajuta Statul Islamic sa pastreze orasul Mosul. Franta vrea si recucerirea Rakka

Dată publicare: 25-10-2016 09:21
Dată actualizare: 06-11-2016 15:32


Lupta Mosul

 Cateva sute de combatanti jihadisti au venit din Siria pentru a-i ajuta pe combatantii gruparii Stat Islamic in orasul Mosul, vizat de o ofensiva internationala, au declarat luni surse din anturajul ministrului francez al apararii, relateaza AFP.

"In acest stadiu, am observat mai degraba transferuri ale combatantilor din Siria in Irak, decat in sens contrar", a declarat aceasta sursa, vorbind despre "cateva sute de combatanti" in cursul ultimelor zile.

'Exista deci posibilitatea unui scenariu unde Daesh (acronimul arab al organizatiei Stat Islamic) incearca sa reziste cat mai mult posibil', potrivit acestei surse.

Lansata in urma cu o saptamana, ofensiva irakiana sprijinita de coalitia internationala impotriva Stat Islamic se apropie de Mosul, al doilea oras din Irak, cazut in mainile jihadistilor SI in iunie 2014, si unde seful organizatiei a proclamat 'califatul' din Irak si Siria.

Treisprezece ministri ai apararii din state membre ale coalitiei internationale impotriva Stat Islamic (coalitie care numara circa 60 de tari), cu SUA in frunte, se reunesc marti la Paris pentru a discuta despre ofensiva si a examina diferitele scenarii de luat in calcul in timpul si dupa recucerirea orasului Mosul.

'Nu se stie cum va reactiona Daesh. Exista diferite ipoteze, care merg de la o tentativa de fuga generala pentru a se dispersa in noi teatre de operatiuni, la o lupta pana la moarte la Mosul pentru a produce un maxim de pierderi irakienilor si luptatorilor kurzi peshmerga', potrivit sursei franceze.

Estimarile occidentale se refera la 5.000-6.000 de combatanti ai Stat Islamic la Mosul.

Chestiunea siriana va fi si unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi a reuniunii de la Paris de marti.

'Trebuie sa limitam riscul unei plecari in masa de la Mosul la Rakka', 'capitala' SI din Siria, au declarat aceleasi surse din anturajul lui Jean-Yves Le Drian.

Franta insista asupra necesitatii de a pregati recucerirea Raka dupa cea a orasului Mosul. La Rakka se afla numerosi jihadisti francezi si in acest oras sirian au fost planificate atentatele care au insangerat Franta in noiembrie 2015, noteaza AFP.

Spre marea satisfactie a Parisului, secretarul american al apararii, Ashton Carter, a pledat duminica pentru o operatiune care sa izoleze gruparea SI in fieful sau din Raqqa, in Siria, simultan cu ofensiva in curs pentru recucerirea Mosul-ului.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO