Surse The Guardian: Donald Trump vrea să i se pună cătușe, dacă va fi pus sub acuzare în dosarul Stormy Daniels
Surse apropiate fostului președinte Donald Trump, citate de The Guardian, susțin că acesta le-a spus consilierilor că vrea să fie încătușat atunci când va apărea în instanță, dacă va fi pus sub acuzare de juriul din Manhattan, în dosarul Stormy Daniels.
Fostul președinte a motivat că, din moment ce oricum va trebui să meargă la tribunal și să se predea autorităților pentru a i se lua amprentele și a i se face o fotografie de identificare, au spus sursele, ar putea la fel de bine să transforme totul într-un "spectacol".
Insistența din ce în ce mai mare a lui Trump, că vrea să fie încătușat pentru a face ”o plimbare a infractorului”, pare să provină din diverse motivații, inclusiv faptul că vrea să arate că sfidează ceea ce el consideră a fi o urmărire penală nedreaptă, dar și faptul că acest lucru ar întări baza sa electorală pentru campania prezidențială din 2024.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar, mai presus de toate, au spus persoane apropiate lui Trump, citate de The Guardian, acesta este profund îngrijorat de faptul că orice aranjament special - ca de exemplu să apară în instanță prin legătură video sau să se furișeze în sala de judecată - l-ar face să pară slab sau un ratat.
Discuțiile recente pe care Trump le-a avut cu consilierii săi apropiați de la Mar-a-Lago și din alte părți - despre predarea sa - deschid o fereastră către temerile și anxietățile fostului președinte, în timp ce marele juriu, care se reunește miercuri, 22 martie, pare să fie gata să emită o acuzație.
Echipa de avocați a lui Trump, în cazul banilor tăinuiți pentru Stormy, a stabilit ca acesta să se prezinte în persoană și i-a recomandat lui Trump să le permită să se predea în liniște săptămâna viitoare, citând chiar sfaturi din partea serviciilor secrete cu privire la potențialele probleme de securitate.
Dar Trump a respins această abordare și a declarat în weekend diferiților aliați că nu-i pasă dacă cineva îl împușcă - el ar deveni "un martir". Ulterior, el a adăugat că, dacă ar fi împușcat, ar câștiga probabil președinția în 2024, au precizat sursele.
Rămâne incertă data la care marele juriu din Manhattan ar putea prezenta un rechizitoriu în cazul banilor tăinuiți și l-ar face primul președinte american, în funcție sau fost, care se confruntă cu acuzații penale.
Persoanele apropiate lui Trump nu sunt sigure cât de serios este acesta în legătură cu încătușarea sa ca infractor, dar planul ar putea fi zădărnicit dacă procurorul districtual, Alvin Bragg, va decide să nu-l încătușeze și nu va permite să fie plimbat pe la camerele de luat vederi.
De asemenea, consilierii lui Trump nu sunt siguri dacă acesta înțelege cu adevărat enormitatea a ceea ce ar putea însemna pentru el, din punct de vedere legal, o punere sub acuzare, în mare parte și pentru că a părut uneori deconectat de realitate, pe măsură ce ancheta se apropie de final.
În ultimele zile, Trump a cântărit în general situația sa dificilă doar între prânzurile și cinele de la Mar-a-Lago și jucând obișnuitele partide de golf la complexul său din Palm Beach, au declarat sursele.
Când în cele din urmă s-a stabilit să își elaboreze strategia de răspuns în cazul banilor tăinuiți pentru Stormy Daniels, au spus sursele, el s-a concentrat mai mult pe modul în care poate proiecta o imagine de sfidare față de acuzare și pe faptul că nu este intimidat dacă este lovit de acuzații penale care s-ar putea transforma într-un delict.
Cazul Stormy Daniels
Cazul se axează pe suma de 130.000 de dolari pe care Trump i-a plătit-o lui Daniels prin intermediul avocatului său de atunci, Michael Cohen, în ultimele zile ale campaniei din 2016. Ulterior, Trump i-a dat lui Cohen cecuri de 35.000 de dolari folosind fondurile sale personale, care au fost înregistrate ca cheltuieli legale pentru Cohen.
Rămâne neclar ce acuzații ar putea solicita procurorul districtual împotriva lui Trump, deși unii membri ai echipei sale juridice consideră că cel mai probabil scenariu implică o acuzație de bază, de falsificare a registrelor de afaceri, dublată de o potențială fraudă fiscală, deoarece Trump nu ar fi plătit impozite pentru aceste plăți.
Trump a fost, de asemenea, obsedat de modul în care o punere sub acuzare ar putea fi un avantaj pentru campania sa prezidențială din 2024, mizând pe faptul că aceasta ar înfuria baza sa MAGA și ar forța restul Partidului Republican să se alinieze pentru a-l apăra, în ceea ce el a caracterizat deja ca fiind o urmărire penală motivată politic.
În trecut, publicitatea legată de anchete politice și penale a fost benefică pentru campania de strângere de fonduri a lui Trump și i-a forțat pe rivalii săi republicani să oscileze între a-i critica pe procurori și a apăra acuzații care erau de nerefuzat din punct de vedere politic.
Rămâne de văzut dacă o punere sub acuzare îl avantajează pe Trump pentru campania din 2024, având în vedere că toate campaniile sale bazate pe nemulțumiri au eșuat în ultimele cicluri electorale, alegătorii independenți, în special, părând să fie epuizați de refrenele sale constante în jurul investigațiilor de tip "vânătoare de vrăjitoare".
Stormy Daniels a ajuns în atenția opinie publice după ce a asigurat că a avut o relaţie sexuală cu Trump în 2006, la câteva luni după naşterea ultimului copil al magnatului new-yorkez, Barron, şi pe vremea când Trump era deja căsătorit cu Melania.
Fostul avocat al preşedintelui, Michael Cohen, a admis în faţa justiţiei că a plătit-o pe Stormy Daniels cu 130.000 de dolari, la cererea lui Donald Trump, pentru a-i cumpăra tăcerea cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.