Tanarul ce a comis masacrul din Oregon era simpatizantul unui alt criminal care a terorizat SUA. Ce au descoperit politistii

×
Codul embed a fost copiat

Tanarul care a facut masacru intr-un campus universitar din Oregon ar fi fost simpatizanul criminalului care a ucis in direct o jurnalista si cameramanul, in direct, in urma cu cateva saptamani.

Masacrul de la Oregon a indoliat, din nou, SUA, dar si pe presedintele Barack Obama, care a tinut unul dintre cele mai transante discursuri de pana acum. Ingrijorator este faptul ca acest atac armat este al 994-lea petrecut in SUA in ultimii trei ani.

Martorii si supravietuiorii de la masacru au facut primele marturii despre momentul in care Chris Harper Mercer a deschis focul. Acesta a fost ucis de politia americana.

Atacatorul era un admirator al individului care a ucis, in urma cu cateva saptamani, o jurnalista de televiziune si un cameraman in timpul unei transmisiuni in direct. Desi era ateu, potrivit martorilor, inainte de a-i impusca, i-a intrebat pe studenti, daca sunt crestini.

Citește și
atac oregon
Atac armat la un colegiu din Statele Unite. Cel putin 15 persoane au fost ucise, iar 20 ranite. Atacatorul a fost prins
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Potrivit martorilor, atacatorul a mers din clasa in clasa si a tras initial in profesori. Apoi, i-a luat in vizor pe studenti.

Atacatorul avea la el trei pistoale, o pusca si destula munitie pentru un macel. Politia l-a indentificat drept Christopher Harper-Mercer, un tanar de 26 de ani care nu studia la universitatea respectiva. Cunoscutii il descriu drept cumsecade, insa extrem de tacut. Pe blogul sau, politistii au descoperit numeroase comentarii despre alte atacuri armate si despre cum agresorii devin din "necunoscuti singuratici", oameni pe care ii stie o lume intreaga.

Ian Mercer, tatal atacatorului, este devastat: "Sunt socat, e tot ce pot sa spun. A fost o zi devastatoare pentru mine si familia mea".

 

"Ne-a intrebat daca suntem crestini si ne-a zis ca daca da, il vom vedea pe Dumnezeu intr-o secunda"

Anastasia Boylan, in varsta de 18 ani, se afla in clasa, cand Harper Mercer a intrat si a deschis focul. Tatal tinerei a dezvaluit pentru CNN ca aceasta a supravietuita pentru ca “a facut pe moarta”.

“Barbatul a intrat in clasa, a deschis focul si a inceput sa traga in toata sala. Am inteles de la ea ca l-a ucis pe professor dintr-o lovitura, cu o impuscatura l-a omorat” a declarata tatal tinerei, care a supravieutuit, dar a fost ranita si va face operatie la coloana vertebrala. Acesta a mai spus, conform declaratiilor facute de fiica ei, ca in momentul in care l-a impuscat pe profesor ar fi spus “asteptam sa fac asta de multi ani”.

In momentul in care Chris Harper Mercer a intrat in sala, toti s-au ferit si s-au intins la pamant. “A avut timp la dispozitie. I-a intrebat pe toti ‘sunteti crestini? Daca sunteti crestini, ridicati-va in picioare. Pentru ca sunteti crestini, o sa va intalniti cu Dumnezeu intr-o secunda’. Apoi, i-a ucis. Cum de avea atata munitie sa faca un masacru? Si nu inteleg cum de a avut suficient timp la dispozitie sa reincarce arma si sa mai omoare si alti oameni? Cum a intrat in campus fara sa is idea seama nimeni?” a mai declarat tatal tinerei, conform The Guardian.

O alta tanara, Hannah Miles, studenta in anul I, se afla in clasa de langa, cand profesoara ei a primit un telefon de la securitate, in care a fost informata ca scoala este sub asediu. Dupa ce a auzit impuscaturi in clasa alaturata, aceasta s-a dus sa vada despre ce e vorba. “S-a auzit un zgomot puternic, toti am tresarit si nu stiam despre ce este vorba. Cand profesoara noastra s-a intors, am vazut privirea ingrozita si ne-am dat seama ca este grav. Ne-a zis ca trebuie sa iesim de urgenta din scoala. De pe hol, am auzit vocea unui barbat care tipa ‘iesiti, iesiti”. Dar ne-am inchis in sala si am deschis doar cand a venit politia” a povestit tanara.

Chriz Mintz, soldatul american, care l-a infruntat pe ucigas si a fost impuscat de cinci ori

O alta victima a fost Chris Mintz, un student, fost soldat in armata, care a fost impuscat de cinci ori, in timp ce incerca sa isi salveze colegii. Acesta a fost dus de urgenta la spital, iar varul sau a declarat pentru Daily Mail ca Mintz a fost impuscat pentru ca “a incercat s ail confrunte pe ucigas. Nu ar fi acceptat sa stea cu mainile in san si sa asiste la o astfel de tragedie”.

Chris Mintz a fost impuscat de cinci ori, insa nu a fost atins niciun organ vital. Dar, conform familiei, acesta are mainile si picioarele rupte si va avea nevoie de o recuperare indelungata pentru a putea invata sa mearga din nou. Varul sau Derek Bourgeois a povestit ca el si Chris Mintz s-au inrolat in armata, dupa ce au absolvit liceul. Cand s-a intors insa, si-a dorit sa continue studiiile. Dupa 10 ani petrecut in armata, a revenit in Oregon pentru a-si putea creste fiul. Acesta si-a inceput ziua urandu-I la multi ani fiului sau, pe Facebook, dar din nefericire, ziua s-a sfarsit tragic.

Obama denunta uciderile in masa, devenite in Statele Unite "o rutina"

Potrivit presei din SUA, Chris Harper Mercer nu ar fi fost student al universitatii unde a avut loc masacrul.

Presedintele Barack Obama a denuntat uciderile in masa devenite in Statele Unite "o rutina" si a insistat ca "nicio tara avansata" nu asista in mod regulat la episoade ca cel petrecut in Oregon, unde au fost omorate joi cel putin 13 persoane, informeaza EFE, Reuters si AFP.

"Intr-un fel, acest lucru a devenit o rutina, informatiile sunt de rutina, reactiile mele aici pe acest podium au ajuns de rutina si raspunsul celor care se opun oricarei legi de bun simt
asupra acestor arme a devenit de asemenea de rutina", a afirmat el, intr-o dura si ironica declaratie in fata presei la Casa Alba, chemand din nou Congresul sa legifereze pentru a incadra mai bine utilizarea armelor de foc, noteaza EFE.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Autorul masacrului de la o universitate americana, omorat de politie. Obama: Uciderile in masa au devenit o rutina in SUA
Autorul masacrului de la o universitate americana, omorat de politie. Obama: Uciderile in masa au devenit o rutina in SUA

Atacul armat comis joi intr-un campus universitar din Oregon, in nord-vestul Statelor Unite, a facut zece morti si sapte raniti, a anuntat politia locala, citata de AFP.
 

Atac armat la un colegiu din Statele Unite. Cel putin 15 persoane au fost ucise, iar 20 ranite. Atacatorul a fost prins
Atac armat la un colegiu din Statele Unite. Cel putin 15 persoane au fost ucise, iar 20 ranite. Atacatorul a fost prins

Cel putin 15 persoane au fost ucise iar 20 au fost ranite, joi, dupa ce un barbat a deschis focul intr-un colegiu din SUA. Atacatorul ar fi fost ranit si prins de politisti, potrivit Reuters.

SUA dau vina pe Rusia pentru criza din Siria si il avertizeaza pe Vladimir Putin: Strategia Moscovei
SUA dau vina pe Rusia pentru criza din Siria si il avertizeaza pe Vladimir Putin: Strategia Moscovei "este sortita esecului"

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a estimat vineri ca strategia Rusiei in Siria de a acorda sprijin regimului lui Bashar al-Assad este "sortita esecului", informeaza AFP si Reuters.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.